255 прoверки на лични лекари в Ловешко

255 прoверки на лични лекари в Ловешко

За осемте месеца на 2014 година експертите от РЗОК – Ловеч са извършили 710 броя проверки на договорните си партньори. В извънболничната медицинска помощ проверките са 614 броя, в аптеките са извършени – 26 проверки и в лечебните заведения за болнична помощ – 70 проверки. На лични лекари извършените проверките са 255 броя, на лекарите специалисти – 198 броя проверки и на лекарите по дентална медицина прoверките са били – 161 броя.
По изпълнителите на медицинска помощ проверките са:
– в лечебните завединия за болнична помощ – 44 броя самостоятелни медицински и 26 броя самостоятелни финансови проверки. Установени са 21 медицински и финансови нарушения, а при 26 броя са установени и суми за възстаноняване. Общо наложените санкции на болничните заведения са в размер на 26 800 лв., суми за възстановяване са 25 154 лв., а неоснователно получените суми са в размер на 29 746 лв.
– в аптеките са извършени 14 финансови проверки и 12 са съвместни с НЗОК. При 21 от проверките са установени нарушения, а при 12 са установени суми за възстановяване. Общо нарушенията на аптеките са 55 броя. Наложените санкции за аптеките са 3 200 лв., а сумите за възстановяване са 368 лв.
– при изпълнителите от извънболничната медицинска и дентална помощ финансовите проверки са 352 броя, медицинските – 176 броя, 2 броя по сигнали и жалби /1 – основателна/ и 84 съвместни с НЗОК. При финансови проверки 255 броя са с нарушения, при медицински проверки нарушенията са 145 броя. При 265 финансови и медицински проверки са със суми за възстановяване в размер на 41 360 лв.
Основно нарушенията са:
на изискванията за налично и технически изправно медицинско оборудване и обзавеждане;
на договорите по вид и обем медицински дейности и изследвания във връзка с диспансерното наблюдение на ЗЗОЛ над 18 години;
извършване на прегледи по време на хоспитализация;
неспазване на графика за обслужване на ЗЗОЛ;
непредоставяне на информация на ЗЗОЛ за дейности, които се заплащат по линия на НЗОК и освободените от потребителска такса;
неотбелязване в ЗОК на ЗЗОЛ извършени дентални дейности;
посочване на неверни данни в отчетите и справките на лечебните заведения за дентална помощ – отчитане на услуги които на са извършени;
изпълнителите не отпускат лекарствени продукти – предмет на договора;
не се попълват задължителните данни в рецептурната книжка в момента на отпускане на лекарствените продукти;
нарушение на реда на обозначеване и блокиране или отпускане на лекарствени продукти с изтекъл срок на годност;
РЗОК – Ловеч за 2014 г. е сключила 5 договора с лечебни заведения за болнична помощ по 409 клинични пътеки. С аптеките договорите са 61, от които 34 са за отпускане не лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение, 14 договора за обслужване на ветерани от войните и 13 – за обслужване на военноинвалиди и военнопострадали. В община Ябланица няма апека, коята да работи по договор с РЗОК. Договорите с лекарите от извънболничната медицинска и дентална помощи са 310 броя. Прекратен е 1 договор с личен лекар /по взаимно съгласие/ и 1 с аптека /без предизвестие/.
Към 31 август 2014 година 144 413 жители от областта са направили избор на личен лекар, а неосигурените наброяват 26 239 човека. Към 30 юни неосигурените са били – 26 415 човека.
За осемте месеца на годината в РЗОК са издадени 443 броя Удостоверения за временно завестване на ЕЗОК , а обработените заявление за същия период наброяват 1900 броя. Одобрени за издаване на Европейски здравноосигурителни карти са 1662 броя.
Във връзка с презаверяване на рецептурните книжки с четиризначен код по МКБ в РЗОК – Ловеч и офисите в градовете Троян, Тетевен и Луковит сравнително спокойно се извършваше тази дейност и не се е налагало извънредно и допълнително натоварване на служителите от касата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *