Ръст от 1 процент на наетите лица в Плевенско

Ръст от 1 процент на наетите лица в Плевенско

Наетите лица по трудово или служебно правоотношение в Плевенска област към края на юни се увеличават с 1 % спрямо края на март и достигат 59,5 хиляди, сочат предварителните данни на Националния статистически институт. Най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава селското стопанство, в държавното управление и в сектора на административни и спомагателни дейности. Намаляват наетите в образованието, както и в областта на здравеопазването и социалната работа.
В структурата на наетите лица по икономически дейности през второто тримесечие на 2014 г. най-голям е относителният дял на наетите в дейностите „Преработваща промишленост” – 27.6%, „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – 15.1%, „Образование” и „Хуманно здравеопазване и социална работа” по 9.9%. В края на юни 2014 г. наетите лица в областта са с 4.5% или с 2.8 хиляди по-малко в сравнение със същия период на предходната година.
През второто тримесечие на 2014 г. средната месечна работна заплата за област Плевен се увеличава спрямо първото тримесечие на 2014 г. с 4.0% и достига 617 лв. За обществения сектор средната тя е 729 лв., за частния – 565 лева.
Най-високо средномесечно възнаграждение са получили наетите лица в сектора на финансовите и застрахователни дейности – 1 173 лв., в „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 1133 лв. Следват ги „Държавно управление” – 818лв., „Добивна промишленост” – 804лв., „Хуманно здравеопазване и социална работа” – 752лв и „Образование” – 752 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *