Мариян от Ловеч получи шанс за живот при първата кръстосана трансплантация на Балканите

Мариян от Ловеч получи шанс за живот при първата кръстосана трансплантация на Балканите

Мариян Георгиев от Ловеч и майка му Татяна са една от двойките реципиент –донор при първата кръстосана бъбречна трансплантация, извършена на Балканите.

Три години Мариян мечтае да пие вода колкото му душа иска, но не може, защото е с тежкото заболяване гломерулонефрит. То агресивно атакува бъбреците му и младият мъж започва да ходи на хемодиализа. Три пъти седмично по 4 часа. От едното до другото „завързване“ за очистващата машина Мариян има право да е изял и изпил не повече от 4 литра течности и храна. Затова с аптекарска точност той мери и поема до половин литър вода дневно…

И така до 7 август т.г. Защото майка му Татяна , въпреки желанието , не може да му дари бъбрек. Няма нужната съвместимост със сина си. Нито някой от неговите роднини до четвърта степен по съребрена линия, както позволява законът у нас. Преди два месеца обаче Мариян и майка му отиват в турската болница „Газиосманпаша“ в Истанбул. Там те получават надежда за трансплантация, защото в лечебното заведение се извършват кръстосани присаждания. При тях двама пациенти си „разменят“ органите, дарени от техни близки.

Мариян и Татяна са отбелязани в списъка на потенциалните реципиенти (получатели на орган) и донори на бъбрек.

В един следобед през юли, както си спи, мобилният телефон на младия мъж звъни. „Има донор на бъбрек за теб, довечера тръгваме за Турция“, ми каза Стоянка Ананиева, която ми помогна да се свържа с болницата в Истанбул“, разказа вчера пред вестник „Труд“ Мариян.

Кръстосаната трансплантация е медицинска процедура, при която двама пациенти си „разменят” органите, дарени от техни близки. Тъй като законодателството в повечето държави разрешава донор да стане само близък роднина, а сред семейството невинаги се намира човек, който да е съгласен да дари и в същото време – да е медицински съвместим, през 1991г. в Кореа се предлага нестандартно решение: две двойки донор – реципиент, които отговарят на законовите, но не и на медицинските изисквания за донорство, да се кръстосат.

Първата кръстосана трансплантация на Балканите беше извършена на 7 Август 2014г. в GOP-болница, Истанбул. Болницата разполага със собствена листа за чакащи за кръстосана трансплантация и през последните месеци задачата на екипа беше да се намери двойка донор – реципиент, при която кръвната група на донора да е групата на българския пациент Мариян Георгиев, а кръвната група на турския пациент да съответства на тази на Татяна. Съдбата е благосклонна и към българската, и към турската двойка пациенти. Турската двойка са братя – двама от 11 деца в семейството – 7 братя и 4 сестри. Донорът Ниази Аслан (64г) е втори по възраст, а реципиентът Метин Аслан ( 48г.) – предпоследен. Семейството е от Малатиа, занимават се с реставриране на стари килими. Макар да звучи нетипично за нашия пазар занимание, в техния край това е изключително престижен бизнес, като произведения на семейство Аслан има дори в покоите на Английската кралица.

48-годишният Метин е бил на диализа в продължение на цели 23 години. Трансплантиран е веднъж в Индия, след което обаче прави реакция на отхвърляне и създава специфични антитела. Точно това не позволява никой от роднините му да му дари орган. За щастие, неговия късмет е българката Татяна, която пък е несъвместима със сина си Мариян.
След като съдбата срещна двете двойки в GOP-болница, близо месец отне административната и медицинска подготовка на операциите. Екипът на доц. Гюркан Теллиоглу извърши двете екплантации и трансплантации непосредствено една след друга. Две седмици след операцията и четиримата пациенти се чувстват отлично и са готови да се приберат по домовете си.
Доц. Д-р Гюркан Теллиоглу
Завършва медицина през 1998г. в истанбулския медицински университет. Специализира хирургия в Университетска болница „Хайдар паша” – едно от най-старите и авторитетни лечебни заведения в Истанбул. През 2010г. защитава доцентура. Веднага след завършването си през 1998г. започва работа в Клиника по хирургия и трансплантология. В практиката си е наблюдавал и асистирал на повече от 1200 трансплантации, а лично е присадил бъбрек на повече от 300 пациенти.
От две години насам GOP-болница работи с български пациенти. До момента екипът на доц. Теллиоглу е трансплантирал 15 българи, като всички пациенти са здрави и водят пълноценен живот след трансплантацията.

Източник : интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *