Община Ловеч вече официално собственик на бившата казарма

Община Ловеч вече официално собственик на бившата казарма

1.08.14_кмет_ключ_казармаКметът на Ловеч Минчо Казанджиев получи днес лично от министъра на отбраната Ангел Найденов символичния ключ на бившата казарма. С това община Ловеч официално стана собственик на военния имот.
Решението да се прехвърли собствеността на ловешката казарма на общината взе Министерският съвет на 23 юли т. г. след поредица от искания от страна на общината още от 2004 г. Бившият военен имот е на площ от 65 дка, в него има 46 сгради и 35 съоръжения. Той ще бъде преустроен в парк, музей, многофункционална обществена сграда и други съоръжения, осигуряващи устойчивото развитие на Ловеч.
Основните корпуси на ловешката казарма са построени през периода 1879-1881 г. по разпореждане на високопоставени руски офицери, същинското строителство е извършено от известния по онова време майстор Серафим от Дебър. В казармата е разквартирован 16-и пешиловчански полк, който остава тук до 1890 г. На негово място е настанен новосформираният 34-и Троянски пехотен полк, стопанисвал казармата до разформироването си през 1945 г.
През 1912 г. градската управа на Ловеч дарява безвъзмездно земята под казармата на Министерството на войната. През 1932 г. е положен основният камък на разширяването на обекта и преустройството му в сегашния вид.
От 1945 г. до 1963 г. в ловешката казарма са настанени различни военни формирования. След това в нея е разквартирован 75-и свързочен полк, който по-късно прераства в бригада, осигуряваща висшето държавно ръководство и върховното главно командване на България. Поделението, известно с военно-пощенски номер 42820, претърпява различни трансформации, като през 2009 г. е разформировано без приемник.
Така днес Ловеч става свидетел на затварянето на страниците на военната история на казармата и пред нас остава отговорността за бъдещото предназначение на този исторически обект, подчерта кметът Казанджиев. Той обяви, че ще се проведе обществено обсъждане, на което гражданите на Ловеч да дадат идеи в каква насоченост да се развие имотът занапред. Сред плановете на общината е изграждане на музей, който да съхрани паметта за славното минало на българската армия. Ще бъде вдигнат и войнишки паметник, както препоръча министър Найденов, ангажира се кметът. Той благодари на областния управител и на министъра на отбраната за това, че само за пет месеца в последната година казармата стана собственост на общината.
Това е преломен момент в развитието на Ловеч, една територия в сърцето на града, свързана със съдбите на много ловчалии, на много българи, се предоставя на гражданството на Ловеч. Така определи днешното събитие областният управител Милко Недялков. Той подчерта, че е много важна отговорността на ръководството на Ловеч да даде смели решения за бъдещето на казармата. И препоръча в имота да се намери достойно място на миналото, но той да се превърне и във функционално място за бъдещето на Ловеч.
Теренът струва 5 млн. лв, но държавата го предоставя безвъзмездно, защото материалното отстъпва на намеренията да подкрепим усилията на местната и регионалната власт да създадат нещо ново и трайно, посочи министър Ангел Найденов. Сега Ловеч получи възможност за нови архитектурни решения, развиващия съвременния облик на града, допълни министърът.
На официалната церемония по предаване на собствеността на бившата казарма на община Ловеч присъстваха народният представител Димитър Горов, председателят на общинския съвет Тихол Тихолов, командирът на Военно формирование 24480 подполковник Мариан Петракиев, командири на военното поделение през годините, действащи офицери и техни колеги от резерва, общински съветници, граждани.
Накрая кметът Казанджиев подари на военния министър картина със символа на Ловеч – Покрития мост, с пожелание да се множат мостовете на сътрудничеството между държава и общини в името на гражданите.

Ето какво каза министър Ангел Найденов в Ловеч

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *