Проф. д-р П. Стоянов получава посмъртно званието „Почетен гражданин на Ловеч“

Проф. д-р П. Стоянов получава посмъртно званието „Почетен гражданин на Ловеч“

проф. д-р Параскев СтояновПредложението на кмета Минчо Казанджиев за удостояване посмъртно на проф. д-р Параскев Стоянов със званието „Почетен гражданин на Ловеч“ бе подкрепено от общинския съвет.

Патронът на Многопрофилната болница в града е личност, на която Ловеч е особено задължен. Той е сред най-изявените български медици и обществени деятели в началните години на 20-и век, основоположник на българската хирургия.

Предложението на кмета проф. д-р Параскев Стоянов да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Ловеч“ е по идея на инициативен комитет в състав арх. Петко Еврев, проф. Банко Банков и Пенка Чернева, началник на Държавния архив в Ловеч.

Удостояването ще бъде извършено на основание Закона за местното самоуправление и местната администрация и по реда на Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на община Ловеч. Официалното публично обявяване и вписването в Книгата на почетните граждани на Ловеч ще стане на тържествена церемония на 11 май по случай Деня на Ловеч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *