Общинският съвет измени и допълни решението, с което промени през декември Наредбата за местните данъци

Общинският съвет измени и допълни решението, с което промени през декември Наредбата за местните данъци

обсОбщинският съвет измени и допълни решението си от декември м. г., с което прие изменения и допълнения на Наредбата за местните данъци в община Ловеч. Това стана по предложение на общинския съветник Валентина Янкова и след оттегляне от кмета на първоначално внесения проект за решение.В измененията и допълненията се посочва, че общинският съвет приема Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за местните данъци в община Ловеч и се изтъкват мотивите за това.

Става дума за решението, с което на последното си за миналата година заседание общинският съвет определи размера на данъците върху недвижимите имоти и превозните средства за 2014 г. Сега то е допълнено с обосновка за конкретната необходимост от промяна на Наредбата.

Данъкът върху недвижимите имоти за 2014 г. ще се определя върху данъчната оценка на имотите в размер на 1,7 на хиляда. Няма да се облагат с данък недвижимите имоти с данъчна оценка до 1680 лв.

Освобождават се от данък храмовете и манастирите, предназначени за богослужебна дейност, както и молитвените домове заедно с поземлените имоти, върху които са построени – собственост на законно регистрираните вероизповедания в страната.

Размерът на данъка върху превозните средства за леките автомобили се определя съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производство – до 37 kW включително – 0,37 лв за 1 kW, над 37 до 55 kW вкл. – 0,44 лв за 1 kW, над 55 до 74 kW вкл. – 0,59 лв за 1 kW, над 74 до 110 kW вкл. – 1,21 лв на 1 kW. За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW, снабдени с действащи катализаторни устройства, данъкът се заплаща с 40 на сто намаление. С 50 % по-малко се плаща за превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW и съответстващи на екологични категории „Евро 3“ и „Евро 4“, а на „Евро 5“ и „Евро 6“ – с 60 на сто намаление. 40 на сто по-малко за автобусите, товарните автомобили, влекачите за ремарке и седловите влекачи с двигатели с категориите „Евро 3“ и „Евро 4“, а за „Евро 5“, „Евро 6“ и „ЕЕV“ – 50 на сто. За автобуси, извършващи обществен превоз на пътници по редовни автобусни линии в градовете и слабо населените планински и гранични райони, които се субсидират от общините, данъкът се заплаща в размер на 10 на сто, при условие че превозните средства не се използват за други цели.

Екологичните категории „Евро 3“, „Евро 4“, „Евро 5“, „Евро 6“ и „ЕЕV“ се удостоверяват чрез предоставяне на документ, от който е видно съответствието на превозното средство с определената от производителя екологична категория.

От увеличението на данъка върху недвижимите имоти с 0,2 промила очакваните приходи са около 38 000 лв, а от данъка върху превозните средства – 60 000 лв, се посочва в мотивите за промяната в Наредбата. Постъпленията от тези данъци ще бъдат използвани за развитие на територията като среда за живот – инфраструктурата – пътна, градски транспорт, водоснабдяване и канализация, улично осветление, електронни и други комуникации, осигуряване на материалната база на образованието и грижата за подрастващите (детски ясли, градини, училища), грижа за хората от старата възраст, в неравностойно положение, и за осигуряване на устойчива градска среда. Целта на приемане на промените в Наредбата е да се осигурят достатъчно финансови средства в общинския бюджет за 2014 г. за изпълнение на поставените в Програмата за управление на община Ловеч 2011-2015 г. цели и постигане на заложените очаквани резултатите от това.

Актуализацията на Наредбата е с оглед да се приведе тя в съответствие с разпоредбите на нормативните изисквания, се казва още в обосновката за конкретната необходимост от промяната й. Това се изисква от Закона за местните данъци и такси и измененията в него, влизащи в сила от 1 януари т. г. Европейската харта за местното самоуправление (чл. 9) предвижда изрично, че по отношение размерите на местните данъци и такси органите на местно самоуправление трябва да съобразяват само разпоредбите на вътрешното законодателство на страната-членка, а не законите на Европейския съюз. В случая разпоредбите на Закона за местните данъци и такси допускат значимо по-високи размери на местните данъци от определените, се посочва още в мотивите.

Предложението за изменение и допълнение на решение № 547 от 20 декември м. г. бе прието с гласовете на 17 от общо участвали във вота 31 съветници, 10 гласуваха „против“, 4-има се въздържаха.

Измененията и допълненията на Наредбата влизат в сила от 1 януари т. г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *