Плевенският съд остави в ареста зам-кмета на Плевен

Плевенският съд остави в ареста зам-кмета на Плевен

СъдПлевенският окръжен съд наложи постоянна мярка „задържане под стража“ на заместник-кметът на Плевен Алексей Зелов, който във вторник бе задържан по обвинение за взет подкуп от 4 хиляди лева. На Зелов е повдигнато обвинение по чл.302 т.1 вр. чл.301 ал.1 от НК., че за периода от началото на април като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, поискал и на 22.04.2014 г. приел дар, който не му се следва – парична сума в размер на 4 000 лв. от Управителя на фирма, която сума получил лично в кабинета си, за да извърши действие по служба и загдето е извършил такова действие.
От плевенския съд уточняват, че въпреки обстоятелството, че досъдебното производство се ръководи от Софийска градска прокуратура, Плевенският Окръжен съд е компетентният съд да се произнесе по въпроса защото наказателното производство се води за престъпление, извършено в Плевен.
Съдебният състав е приел, че е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение.
По отношение на А.Е.З. е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание „Лишаване от свобода” от три до десет години, „Глоба” и „Лишаване от права” по чл.37 от НК. По своята същност този вид престъпления, както от обективна страна, така и във връзка със субекта, се открояват с една изключително висока степен на обществена опасност, обстоятелство, което няма как да бъде игнорирано от съда при определяне на мярката за неотклонение, посочват магистратите.
И допълват, че „изключително ранната фаза на разследването хипотетично предполага възможност обвиненото лице да направи опит да укрие, заличи или въобще по някакъв начин да попречи на разследването“.
Определението на плевенския съд може да се обжалва или протестира пред Великотърновски апелативен съд в 3-дневен срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *