Home / НОВИНИ / XII Международно изложение «Пчеларство Плевен 2014» – най-големия пчеларски форум на Балканите

XII Международно изложение «Пчеларство Плевен 2014» – най-големия пчеларски форум на Балканите

pchelarXII международно изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2014” ще се проведе от 7 до 9 февруари в Търговски център “Плевен”. Форумът се организира от „Партнерс експо” ООД и Областен пчеларски съюз – Плевен със съдействието на всички браншови пчеларски организации в страната и преминава под патронажа на Министерство на земеделието и храните и Областния управител на област Плевен.По традиция проявата се провежда в дните около празника на българските пчелари – 10 февруари, св. Св.Харалампий.
Участие ще вземат над 120 фирми и организации от страната, Европа и Азия, представящи последни новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати, лицензирано производство на майки и отводки, пчелни продукти и производи (козметика, напитки и др.), опаковки и етикети, специализирано обучение и литература, медоносна растителност – фиданки и семена, финансиращи, донорски и консултантски организации.
Утвърдилият се през изминалите години авторитетен форум продължи да се развива. През 3-те дни в Плевен посетители и гости ще могат да видят, договорят и купят продукти от водещите български производители и дистрибутори в бранша. Редом с тях пчеларите ще се запознаят с асортимента на фирми и представители от:
Турция – оборудване и инвентар от фирмите «Balmina Aricilik”, „Civan Beekeeping Company” и „Ipek Petek” и уникалния термо кошер “Apimaye” – прозводство на “Yildirim Plastik”
Канада – хранителни добавки за пчели от “Feedbee”
Италия – пчеларско инвентар и оборудване „Lega Italy”; пчеларско оборудване от „Giordan”
Германия – ветеринарни препарати „Bayer” и храна от „Zudzucker”
Англия – ветеринарни препарати „Vita Europa”;
Чехия – пчеларски инвентар «Zdenka Koppova”
Полша – пчеларско оборудване и кошери от стириопор „PPHU Tomasz Lyson”;
Сърбия – ветеринарни препарати “Evrotom”, пчеларски инвентар – Miodrag Rajkovic; храна и препарати от „Ekopcela”, Techtron DOO – пчеларски инвентар
Гърция – оборудване, инвентар и храна “Anel Standart Co”
Франция – лечебни и био продукти, производство на лаборатория “Apimab”
Китай: “Shanghai Bainiang Apiculture”- оборудване, инвентар, сувенири
Финландия – пчеларко оборудване и инвентар, полистиролни кошери от „Paradise Honey”
Босна и Херцеговина – храни и хранителни добавки
Хърватия – хранителни добавки „Apivita”
САЩ – инвентар “Dadant & Sons”
Швеция – пчеларско оборудване „Swienty”
Испания – хранителни добавки
Румъния – инвентар, хранителни добавки
Словения – оборудване, инвентар “Logar Trade”

Организаторите дават своя принос в подкрепата на националната стратегия за развитие на пчеларството и стимулиране продажбите на дребно в България. Част от най-добрите пчелари на страната ще изкушават посетителите с огромно многообразие от мед , както и неограничен брой производи – лечебна козметика, храни, напитки.
Изложението отново ще се посети от организирани групи пчелари от различни региони на страната и от Румъния, Сърбия, Гърция,Македония, Кипър, Турция.
Вече е получено официално потвърждение за участие от проф. д.с.н. Димитър Греков – министър на МЗХ, евродепутат г-жа Мария Габриел, г-н Кристиян Костантинеску (Румъния) – зам. председател Apislavia, председател Балканска федерация на пчеларските съюзи и директор фондация Apimondia – Букурещ. Поканени се да участват отново и г-н Жил Ратия (президент на Apimondia), г-н Тадеуш Сабат (Полша) – президент на Apislavia и председател на Полския пчеларски съюз и председателите на пчеларските съюзи на Балканските страни.
Очакват се гости от Белгия, Франция, Русия, Украйна.
По традиция изложението е съпроводено от Съпътстваща програма включваща лекции, презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството, посещение на образцови пчелини. Международни и български лектори ще представят пред българските пчелари и гости – новости, тенденции и аспекти в бранша.
Участват и фирми предлагащи медоносна растителност, семена и посадъчен материал, овошки, малогабаритна градинска техника.
На 08 (събота) февруари, от 10.00 часа, отново гостуващ лектор е проф. Христо Мермерски.Темата е «Лечебно и противораково действие на пчелните продукти». Идеята за тази лекция е отново да се припомни на широката аудитория, колко ценни са тези продукти, които всеки може да закупи в дните на проявата.
Изложбените зали отново ще бъдат аранжирани с най-добрите детски рисунки и пластики, взели участие в традиционния конкурс: „Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие”. За отличените творби по традиция са предвидени награди – грамоти и пчелен мед, осигурен от ОПС – Плевен. Изложбата ще бъде аранжирана в залите на Читалище «Съгласие», където на 9 (неделя) от 11.00 часа ще бъдат връчени наградите.
Фирмите и пчеларите, които ще вземат участие в международното изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен”, могат да кандидатстват за наградите на изложението: Голямата награда на „Партнерс експо” ООД – плакет „Крило на успеха” за новаторство в пчеларството. Досегашните носители са „Апиинфо-център Котларски” през 2004 и 2006 година, „”Лега България” – 2005 година, „Примавет София” – 2007 година и „Апитотал” (Румъния) – 2008 година, «Yildirim Plastik” (Турция) – 2009 година, „PPHU Tomasz Lyson” (Полша) – 2010 година, „Temel Petek Beekeeping Company” (Турция) – 2011 година, „Вимекс-М” ООД (Сливен).
Призове се присъждат и за научна публикация, специализирана литература, нов производ на пчелен продукт, опаковка и етикет на годината, най-атрактивно представяне по време на изложението, най-проспериращ млад пчелар за 2013 година -съвместен конкурс с фондация «Еврика».
Всеки желаещ е необходимо да попълни анкетна карта през първия ден на изложението.
Най-добрите постижения за 2013 година по традиция ще бъдат отличени от международно жури.
Стремежът на организаторите отново е да представят българското пчеларство по най-добрия начин, да запознаят българските пчелари с последните новости в оборудването, допринасящи за неговата интензификация, а изложението да запази утвърдената позиция и международен авторитет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.