Home / региони

региони

Президентът Румен Радев посети Кнежа

Президентът Румен Радев посети община Кнежа в петък. В читалище „Борба“ президентът се включи в отбелязването на 110 години от създаването на Професионалната гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ в града. Посещението бе част от обиколката на Румен Радев в Северозападна България. Същия ден президентът посети също Монтана и Мизия. „От българското училище зависи дали България ще има достойно място в бъдещето. То се нуждае от подкрепата на институциите и местната власт, за да води България напред“, заяви държавният глава. Румен Радев посочи, че за подобряване на образователната ни система са необходими прогресивни учебни планове и програми, както и вдъхновени, отлично подготвени учители и училищно ръководство, които държат на традициите. Държавният глава се обърна с думи на благодарност към ръководството на гимназията и учителския състав за това, че освен знанията, които дава,  Професионална гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ пренася вековната любов на българина към земята и преклонението към  хляба, като внедрява нови, иновативни методи на подготовка. Прочетете още »

Президентът Румен Радев ще посети утре Монтана, Кнежа и Мизия

На 20 април 2018 г., петък, от 09.00 часа президентът Румен Радев ще посети град Монтана. Държавният глава ще разговаря с кмета на града Златко Живков в сградата на Общината и ще гостува на семейството на Иво Богданов, който беше освободен от гръцки затвор с подкрепата на българския президент. В 11.00 часа Румен Радев ще се срещне с кмета на община Кнежа Илийчо Лачовски. В 11.30 часа в читалище „Борба“ президентът ще участва в отбелязването на 110 години от създаването на Професионалната гимназия по земеделия „Стефан Цанов“ в града. Прочетете още »

Двама мъже от Кирчево са задържани по подозрение в извършването на грабеж

Двама мъже от с.Кирчево, на възраст 17 и 22 години са задържани по подозрение в извършването на грабеж.
На 18 април около 15.10 часа в питейно заведение в селото двамата са нанесли удари по тялото на 50-годишен мъж от гр.Тетевен след което са му отнели сумата от 150 лева. Мъжете са задържани за срок от 24 часа, а част от отнетите пари са открити и иззети по съответния ред. По случая е образувано досъдебно производство и работата продължава.

Министърът на отбраната: „Има политически консенсус за създаване на военновъздушно училище”

„Към момента има политически консенсус на ниво президентство, правителство и парламентарна комисия по отбрана за създаване на военновъздушно училище”, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на дискусия за възможностите за възстановяване на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, провела се в София. „Консенсусът обаче е само предпоставка, трябва да се имат предвид и реалностите.Има изработена пътна карта, ще се работи в тази посока, амбицията ми е да свършим това, но няма как да не се съобразяваме с реалностите от гледна точка на финансовите нужди, както и да погледнем малко по-модерно на въпроса чрез опита с Военноморското училище”, отбеляза министърът. Там се обучават не само хора за нуждите на българския флот, но и много чужденци, чрез което се финансира и самото училище. Прочетете още »

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов откри обновената сграда на пожарната в Троян

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов откри обновената сграда на пожарната в Троян.
Стойността на инвестицията е над 720 хил. лева, а финансирането е осигурено по европейска програма „Региони в растеж“. В рамките на проекта е извършено саниране на външните стени и покрива на сградата, сменена е дограмата, реализирани са някои по – добри конструктивни решения, подменено е съществуващото осветление с енергийно ефективно и изцяло обновена е отоплителната и вентилационната инсталация на сградата.Главен комисар Николов отбеляза, че резултата от изпълнението на проекта е отличен и сградата на РС ПБЗН-Троян ще участва в конкурса за най- добра реновирана сграда.
Кмета на община Троян г-жа Донка Михайлова сподели, че е изключително доволна от факта, че сградата на пожарната в града е първата реновирана, така както служителите на РС ПБЗН-Троян са винаги първи, там където има нужда от тях.
На откриването на обновената сграда присъстваха още зам.областния управител на област Ловеч г-н Илиян Тодоров, старши комисар Милен Марионов – директор на ОД МВР-Ловеч и гл.инспектор Радостина Петкова – началник РУ Ловеч.

В РСПБЗН – Троян работят 30 служители, които обслужват територия от 1100 км2 с население около 37 000 жители, разпределени в две общини: община Троян- 770 км2; 21 населени места и 33 000 души население и община Априлци- 330 км2., 3 населени места и около 3 700 жители;

Кратка история
Организирана противопожарна охрана в Троян е имало още в началото на XX век. Тя е била на доброволни начала, като е имало трима души на щат към общината. Разполагали са с ръчна бутална помпа и два коня за впряг и каруца. През 1937 година по молба на тогавашния кмет Мирчо Василев, началникът на пожарната в България Юрий Захарчук изпраща базов автомобил „Додж“, който е оборудван с помпа и резервоар за вода 6 тона. На него огнеборците са се предвижвали, стъпили на стъпенките на автомобила и са се държали за нарочно направени халки. Службата се е помещавала в сградата на турския конак, намиращ се на централния площад на града до 1963 година. Тази сграда сега е исторически паметник.
През 1963 година, когато пожарните в страната се одържавяват е преустроено помещение на хлебопекарна за нуждите на пожарната в близост до силно развиващата се промишлена зона. Службата тогава разполага с два противопожарни автомобила ЗИЛ. Троян е силно развит промишлен и икономически център. За по-добра защита на икономиката на града службата се разраства по щат и с автопарк.
Строителството на настоящата сграда започва с изготвяне на проект по норми за сграда на пожарна служба през 1984 г. Поради редица юридически и др. спънки, изпълнението на строителните работи започват реално през 1992 година, когато се подписва съвместен договор за изпълнението и се обединяват усилията на община Троян и МВР.
Сегашната сграда на службата е пусната в експлоатация през м.март 1999 г.

Полицейски операции в Луковит, Тетевен и Троян

РУ Луковит – проверени са 124 лица и 97 МПС, като за установени нарушения са съставени 15 акта и 43 глоби с фиш, образувани са 3 досъдебни и 2 бързи производства и са задържани 8 лица.
РУ Тетевен – полицейски служители са проверили 157 лица и 113 МПС и 2 търговски обекти, като за констатирани нарушения са съставени 23 акта, 32 глоби с фиш, посетени са 32 сигнали, задържани са 3 лица и са образувани 4 досъдебни производства.
РУ Троян – проверени 348 лица и 283 МПС, съставени са 106 акта и 114 глоби с фиш, посетени са 27 сигали и са образувани 1 бързо и 3 досъдебни производства.

Кръгла маса на тема „Съдът близо до хората“в Луковит

На 17.04.2018 г. от 11:00 ч. в гр. Луковит, в залата на хотел „Дипломат Плаза“ ще се проведе кръгла маса на тема „Съдът близо до хората“. Събитието се организира от фондация „Български институт за правни инициативи“ (БИПИ), съвместно с Районен съд – Луковит.
На кръглата маса ще се дискутира върху възможностите за сътрудничество между съда, различните институции на местната и изпълнителната власт, и гражданите за понижаване на криминогенната обстановка. Подобен подход предвижда използването на мерки, различни от класическата наказателна репресия. Актуалната ситуация в съдебния район на РС-Луковит, както и съществуващите практики за работа с изложените на риск непълнолетни и малолетни жители на общината, хора страдащи от зависимости или психични заболявания, както и ресоциализацията на бивши затворници, ще бъде представена от съдия Владислава Цариградска.
Специален гост на събитието ще бъде съдията от Върховния съд на щата Ню Йорк, САЩ, г-н Алекс Калабрезе. Съдия Калабрезе гостува в България по покана на БИПИ, в рамките на проект „Мрежа на американските съдии за България“, изпълняван с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“.
Алекс Калабрезе е основател на първия общностен съдебен център в Съединените американски щати, в който се разрешават казуси от наказателното, семейното и имущественото право. Мисията на центъра е да установи и да се занимае с причините, поради които едно или друго обществено отношение се е изострило до такава степен, че то да не може да бъде решено без намесата на съда. Целта е да се „лекуват“ предпоставките за социалните напрежения, а не толкова техните симптоми, и в частност да се намалят рецидивизмът и броят на т. н. „вечни обвиняеми“. Общностният съдебен център, създаден от съдия Калабрезе, е в основата на цяло движение на общностните съдилища. На базата на неговия модел се създават такива съдилища на много места в САЩ и по света. Този подход за решаване на проблеми е обект на национално и международно внимание и за работата на съдия Калабрезе са информирали големи световни медии като „Гардиан“ и „Ню Йорк Таймс“.
Събитието ще бъде открито от кмета на община Луковит, г-н Иван Грънчаров, и ще присъстват представители на областната и местната управа, съдии, прокурори, адвокати и гражданският сектор.

Българските пролетни празници радваха децата в детска градина „Локомотив“ в Левски

За поредна година в детска градина „Локомотив“ в Левски се проведоха традиционните български пролетни празници – Благовещение, Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден.
Децата от всички групи в детската градина участваха, разказа Василка Ненкова. „Благовещение беше отбелязан от децата на група „Слънчо“ с прескачането на огъня, а стопанката на къщата посрещна лазарките от група „Лъвчета“.  Прочетете още »

42-годишен мъж е задържан за превоз на дърва без задължителна маркировка

На 12 април около 18.30часа в гр.Тетевен полицейски патрул е спрял за проверка лек автомобил «Ауди» управляван от 42 годишен мъж от гр.София. В хода на проверката е установено, че мъжът не притежава свидетелство за правоуправление , а «Ауди» – то е натоварено с метрови дърва за огрев без контролна горска марка и без превозен билет. По случая е образувано досъдебно производство и работата продължава.

Млад мъж ослепя с едното око след уличен бой

27-годишен загуби зрението на едното си око след уличен бой в Кнежа. Полицаи от местното управление задържаха за 24 часа извършителите, пребили своя съгражданин. На 7 април в 03:00 часа в РУ – Кнежа е получен сигнал за сбиване между мъже в град Кнежа на улица „Димитър Бутански“. Незабавно на място са изпратени полицейски служители, които установяват, че скандал е ескалирал в сбиване между 24-годишен, 17-годишен, 27-годишен 36-годишен. От четиримата са снети сведения и са предупредени с протоколи по Закона за МВР. Прочетете още »

Пътни инциденти с пострадали в Ловешко

На 12.04.2014г. около 13.30ч. в гр.Летница, лек автомобил „Пежо 106“ управляван с несъобразена скорост от 76-годишен мъж от с.Горско Сливово е ударил включващ се в движението 14-годишен велосипедист. Пострадалото момче е прегледано в ловешката болница, където са установени натъртвания в областта на таза. Пробата за алкохол на водачът на превозното средство е отрицателна.

На 10.04.2018г. около 14.42ч на АМ „Хемус“ в района на гр.Ябланица, л.а «Тойота» управляван от 62-годишен мъж от с.Орешак поради движение с несъобразена скорост, губи контрол върху автомобила, преминава в дясно на пътното платно и се преобръща в стръмен скат. В резултат на инцидента водачът е получил охлузвания и е откаран за преглед във ФСМП-Ябланица.

Протестиращите в Милковица отмениха блокадите засега

Протестиращите хора от три села от община Гулянци, които вчера блокираха второкласен републикански път с искане за ремонта му, отмениха насрочените за днес, понеделник и вторник нови блокади. Причината е декларираната от директора на Областно пътно управление в Плевен инж. Ивайло Денчев готовност за започване на цялостен ремонт на участъка. Рехабилитацията трябва да започне следващата седмица от най-невралгичните отсечки от пътя Милковица-ДолниВит-Сомовит към Черковица – в самите населени места. Областно пътно управление има готов технологичен проект за 10 километра от участъка, които са в най-лошо състояние, още от 2016-та година. Рехабилитацията е на стойност 4 милиона лева, но досега не е имало осигурени средства за нея и затова не е извършена. Този път инж. Денчев увери, че е разговарял с директора на АПИ инж. Дончо Атанасов и парите ще бъдат заделени. Прочетете още »

Хора от три села блокираха път в Милковица с искане за спешен цялостен ремонт

Жители на три села от община Гулянци блокираха за час пътя, който ги свързва с градовете Гулянци и Плевен с искане за спешен ремонт. Гражданското неподчинение бе подкрепено и от кметовете на населените места и общината. Пътят между селата Милковица, Долни Вит и Сомовит към Черковица и Никопол не е ремонтиран основно повече от 40 години, а по него вървят над 120 камиона дневно на път от и за пристанище Сомовит. 15-километровият участък е осеян с дупки. Шофьорите са принудени да карат на зиг-заг, което създава предпоставки за катастрофи, а близките къщи са напукани. Затруднено е и движението на линейки и пожарни. Прочетете още »

Кметът на Община Тетевен награди даровити спортисти за постигнати високи резултати

На 10 април в сградата на Общинска администрация – Тетевен бяха наградени даровити спортисти, постигнали високи резултати, съгласно Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. Отличията, еднократно финансова подпомагане и грамоти, бяха връчени от кмета д-р Мадлена Бояджиева и зам.-кмета Свилен Русинов.
„Винаги ми е било изключително приятно да награждавам нашите даровити деца, независимо в каква област се развиват. Днес отличия за своя труд ще получат петима представители на тетевенския спорт, които са доказали своите качества и умения многократно“, каза д-р Бояджиева. Тя допълни, че ангажирането на подрастващите с образованието, спортуването и здравословния начин на живот е сред основните приоритети на местната власт.
„С тези награди целим да покажем, че положените усилия винаги получават своята отплата, а по този начин да стимулираме младите активно да участват, да се развиват и показват своя потенциал, в областта, в която са най-добри“, завърши кметът.
Зам.-кметът Свилен Русинов също поздрави момчетата и им каза, че очаква още успехи и медали от тях.
Награди получиха: Валери Алексиев, Камен Петров, Генади Севдалинов, Орхан Юсеин и Асен Асенов, за престижните им класирания от спортни състезания в разделите: борба и бокс.

Разследват причините за изгорял лек автомобил

В РУ Луковит е образувано досъдебно производство и се разследват причините за пожар възникнал на 08 април около 04.05часа, при който напълно е изгорял лек автомобил «Шевролет Матиз». Превозното средство е собственост на 39-годишен мъж и е било паркирано на ул. «Йордан Йовков» в гр.Луковит. Работата продължава.

Обир в магазин във Владиня

В РУ Ловеч е образувано досъдебно производство след получен сигнал, че в нощта на 07 срещу 08 април от търговски обект в с.Владиня са отнети неустановено количество хранителни и нехранителни продукти, монети и 10 лева. Работата по случая продължава.

В Милковица подготвят блокада на път заради лошото му състояние

От 12 до 17 април граждани от община Гулянци ще блокират републиканския път в село Милковица в знак на протест заради лошото му състояние. В Община Гулянци е постъпило уведомително писмо от местна гражданска инициатива, че в дните след празниците ще бъдат организирани протестни стачни действия и гражданско неподчинение, включващи блокада на второкласен път, съобщиха от общинската администрация. Причина за недоволството е ужасяващото състояние на пътя в участъка му от село Милковица, през село Долни Вит и село Сомовит до разклона за Никопол при село Черковица и липсата на адекватни действия от страна на държавните институции. През март местната инициативна група се е обърнала с молба до Министъра на регионалното развитие, Агенция пътна инфраструктура, Областно пътно управление и Областния управител на област Плевен за предприемане на незабавни мерки за ремонт на пътя. Прочетете още »

Великденски събития в много от ловешките села

Възкресение Христово е денят, в който според християнската традиция празнуваме Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Това е един от двата най-големи християнски празници, другият е Рождество Христово на 25 декемри.

Ловчанският митрополит Гавриил възвести Христовото Възкресение на 7 срещу 8 април за първи път в новата катедрала „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на Ловеч. Негово високопреосвещенство водеше лично службата, а после поздрави стотиците вярващи християни в храма с „Христос воскресе“.

Великденски събития имаше и в много от ловешките села. На Велика събота от 10.00 ч. доброволците от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” – Ловеч, заедно с жители на с. Пресяка, се включиха в боядисването на яйца. Това съобщава Донка Тончева, председател на читалището. Инициативата беше организирана от кмета Валентина Цвяткова и ръководството на НЧ”Христо Бонев 1928 г.” с.Пресяка.

В двора на църквата „Свети пророк Илия“ се събраха много млади хора. Напътствани от своите родители и баби, те с въображение се започнаха с различни техники на боядисване. Освен традиционните начини, всеки имаше възможност да изпробва интересна техника за боядисване с ориз, която бе показана една майка.

В началото кметицата Валентина Цвяткова запозна присъстващите с традициите, богатството от ритуали и символи, свързани с празника. Както традицията повелява, всеки беше намазан по челото с червено яйце за здраве от председателя на читалището Донка Тончева. Изработени бяха и два венеца, които бяха положени на иконите, които са дарени на църквата преди две седмици.

Заредена с положителна енергия, инициативата приключи с резултат много цветни нашарени яйца и вкусни козуначени кифлички. Същата вечер от 22,15 ч. миряните, жители и гости на селото, отново се събраха в църквата „Свети пророк Илия”, където заедно отбелязаха Христовото Възкресение. Отец Казашки отслужи Великденско Богослужение и всички заедно направиха обиколка около храма в търсене на Възкръсналия Христос. С „Христос воскресе! „ и „Воистина воскресе!” християните от с.Пресяка се поздравиха и отнесоха благодатния огън към домовете си.

В село Дренов пък отбелязаха Велики четвъртък в НЧ „Пробуда-1927г.“. Още от ранни зори , преди изгрев слънце в читалището течеше трескава подготовка.Читалищният секретар Венета Христова с помощника Влади запалиха печка, загряха вода, за да сварят яйцата, да приготвят боите. Защото от отколешни дни се знае – яйцата се боядисват на Велики четвъртък преди изгрев слънце.

Дойдоха и главните участници от ВГ „Бодър дух“ – нагиздени , пременени с кошнички пълни с яйца. Докато варяха яйцата, жените пееха великденски песни. Децата Влади, Теди и Поли пък рецитират великденски стихове. Първото боядисано яйце бе червено, с него бяха направени кръстчета на челцата на децата и след това бяха поставя пред иконата.

Малките Тея и Ива с медали от Национален фолклорен конкурс

Тея Ангелова Михайлова от град Левски, на 6 години, и осемгодишната Ива Николаева Иванова от село Стежерово се върнаха с медали от X –то Национално юбилейно издание на детско–юношеския фолклорен конкурс „Песенна дъга над Кутев” в Котел. „Близо 450 деца от всички кътчета на България в различни възрастови групи показаха своя талант в певческото и инструменталното изпълнителско изкуство. Професионално жури от видни фолклористи и изпълнители – народната певица от „Мистерията на българските гласове“ Калинка Згурова, композиторите –аранжори Георги Андреев и Ташо Барулов, Прочетете още »

Деца в село Йоглав се трудят във Великденската работилница

Деца посветиха два дни от ученическата ваканция на изобразителни дейности във „Великденската работилница“ на НЧ „Пробуда- 1926 г. с. Йоглав .
Ученици от селото, заедно с кмета, секретаря на читалището и организатора на Клуб на инвалида доста се потрудиха в библиотеката и вложиха интересни идеи в изработването на елементите за великденската украса на центъра на селото.
Там на Велики четвъртък от 10,30 ч. ще бъде организирано традиционното боядисване на яйца за цялото население.

Откраднаха камера за видеонаблюдение в с.Славяни

В РУ Ловеч е започнато полицейско разследване след получен сигнал, че в нощта на 03 срещу 04 април от улица в с.Славяни е отнета камера за видеонаблюдение, собственост на община Ловеч. Работата по случая продължава.