Home / региони

региони

Министър Петкова: „Оборудването на АЕЦ „Белене“ се съхранява при спазване на изискванията“

„Към момента половината оборудване за проекта АЕЦ „Белене“ е доставено и то се съхранява при спазване на всички изисквания на руските производители“, подчерта министър Теменужка Петкова пред медии по време на инспекция на площадката, цитирана от пресцентъра на енергийното министерство. В проверката участваха изпълнителните директори на „Български енергиен холдинг“ Петьо Иванов и на „Национална електрическа компания“ Петър Илиев. Преди да започнат доставките има изготвени схеми за разположение на пристигащото оборудване в съответствие с изискванията на заводите производители за консервация, транспортиране и съхранение. Прочетете още »

Тодор Матев, Директор „Продажби на дребно“, „ЧЕЗ Електро България“ АД: Нова структура на „ЧЕЗ Електро България“ АД отразява динамиката и новите предизвикателства на енергийния пазар

– Г-н Матев, „ЧЕЗ Електро България“ АД обяви, че от 1 ноември преструктурира бизнеса си в България. Какво наложи тази промяна?
– Динамиката на процесите на българския електроенергиен пазар през последните години се определя от ключовите думи либерализация и дигитализация. Това налага промяна на бизнес модела на участниците в енергийния сектор, за да бъдат конкурентни и адекватно да отговарят на изискванията на клиентите. Като участник в този процес „ЧЕЗ Електро България“ АД приема изключително отговорно това предизвикателство. Промяната в структурата на дейността на Дружеството е свързана с осигуряване на оптимални условия за обслужване на клиентите ни в новите пазарни условия. Преструктурирането се осъществява след обстоен анализ, в пълно съответствие с изискванията на българското законодателство и в изпълнение на Директива 2003/54/ЕС на Европейския съюз, формулираща правилата, свързани с организацията и функционирането на електроенергийния сектор. Дружеството остава част от Групата на ЧЕЗ в България.
Как новата организация на дейността ще се отрази на клиентите Ви?
– Ние в ЧЕЗ Електро винаги сме поставяли във фокуса на дейността си професионалното и коректно, персонално обслужване на всеки клиент. Специалното ни отношение към клиентите няма да се промени. Напротив, промените, които въвеждаме, целят осигуряване на по-голямо удобство за клиентите, коректност и бърза реакция от наша страна като търговец на електроенергия. Новата организация на дейността ще осигури по-голяма гъвкавост и динамика в обслужването на клиентите на „ЧЕЗ Електро България“ АД на регулиран и свободен пазар на електроенергия.
– Кои са промените, засягащи обслужването на клиенти на „ЧЕЗ Електро България“ АД?
– За всички клиенти на „ЧЕЗ Електро България“ АД от 1 ноември 2017 г. се въвеждат промени, осигуряващи по-голямо удобство и ефективност при контакт с Дружеството. Във всеки Център за обслужване на клиенти на ЧЕЗ ще има обособени отделни гишета за обслужване на клиенти на Дружеството. Освен това, работното време на тези Центрове в 7 областни града се променя. Във Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Перник, Кюстендил и Благоевград клиентите ще могат да използват услугите на Центровете всеки понеделник от 08:30 ч. до 18:00 ч., всяка сряда от 08:00 ч. до 17:00 ч., а през останалите работни дни от седмицата от 08:30 ч. до 17:00 ч. За всички останали клиентски центрове работното време остава без промяна. Подробна информация за адресите и работното време на центровете за клиенти на ЧЕЗ ще може да се намери на сайта www.cez.bg.
На телефонния номер на компанията – 0700 10 010, ще бъде активирана отделна линия само за въпроси, свързани с дейността и предоставяните от „ЧЕЗ Електро България“ АД услуги. За контакт с Дружеството клиентите ще могат да използват специално създадения нов имейл адрес info@cezelectro.bg.
– Предвиждате ли промяна в услугите, които предоставяте на своите клиенти?
– Както и досега, клиентите на „ЧЕЗ Електро България“ АД ще могат да се възползват от всички услуги, разработени и предлагани от Дружеството. Като лицензиран търговец на електроенергия на свободен пазар предлагаме конкурентни цени за доставка на електроенергия; напълно безплатно, от името на клиентите – регистрация на свободен пазар на електроенергия; индивидуален подход за плащане на задълженията с над 5 800 места за плащане; 9 начина за безкасово плащане на сметки, значителен брой модерни услуги, сред които електронна фактура, sms проверка на сметка, sms известяване при неплатено задължение, дистанционно обслужване. От няколко месеца предлагаме и електронната услуга „Енергиен мениджър“, нов продукт за оптимизиране на енергийното потребление. Чрез него клиентите получават справка за потреблението на електроенергия за 36 месеца назад, анализ на консумацията с идентифициране на възможностите за спестяване на разходи при прилагане на марки за енергийна ефективност. Вече стартира и съвместната ни кампания с верига специализирани магазини, насочена към стимулиране на клиентите за използване на енергийно ефективни електроуреди. Допълнителна информация за специалните отстъпки за клиентите на „ЧЕЗ Електро България“ АД при закупуването на такива уреди от конкретни магазини, ще може да се получи на специализираните гишета, които разкриваме в центровете ни за обслужване на клиенти.

Млада жена пострада при пътен инцидент в с.Васильово

На 18 октомври около 12.30 ч. лек автомобил „Шевролет Спарк“ управляван от 25-годишен мъж от гр.Тетевен се е движил в посока центъра на селото, като в същото време на улицата, т.а. «Газ 66» разположен от ляво на пътното платно чрез метално въже и монтираната му лебедка е изтеглял ствола на отрязано дърво. «Шевролет»-ът се е ударил с предната си лява част в металното въже, след което се е преобърнал върху дясната си част. Пострадала е 21-годишна жена от гр.Тетевен, която е пътувала на предната седалка в лекия автомобил без поставен обезопасителен колан. В резултат на удара тя е наранила лицето си в таблото пред нея и в предното панорамно стъкло на автомобила. Жената е транспортирана в плевенска болница с лицеви фрактури, без опасност за живота.
Образувано е досъдебно производство.

Троян – трикратен носител на „Етикет за иновации и добро управление“

За последните шест години Община Троян е трикратен носител на наградата „Етикет за иновации и добро управление“. Признание за труда и работата на троянската администрация. Кметът г-жа Михайлова определи получената награда като каза, че „Това отличие е резултат на много усилия. Нямаше да го постигнем без мненията на гражданите, които са част от процеса на оценяване. Етикетът е основание да си поставим по-високи критерии за в бъдеще“.
Отличието бе връчено на кмета Донка Михайлова на официална церемония, провела се на 16.10.2017 г. в к.к. Албена, по време на заседание на Националното сдружение на общините в Република България. Кметът на Троян получи наградата от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Самият министър Нанков сподели в профила си в социална мрежа „Днес отличихме 17 общини с Етикет за иновации и добро управление на местно ниво – 17 отличници, които спазват дванадесетте принципа за добро управление“ и благодари на кметовете на отличените общини за добрата им работа.
„Етикет за иновации и добро управление“ се присъжда на общините, които съблюдават за спазването на принципите: честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие; отзивчивост; ефикасност и ефективност; откритост и прозрачност; върховенство на закона; етично поведение; компетентност и капацитет; иновации и отвореност за промени; устойчивост и дългосрочна ориентация; стабилно финансово управление; човешки права, културно разнообразие и социално единство; отчетност.

140 години от боевете край Горни Дъбник ще бъдат чествани във вторник

Тържествено честване по повод 140 години от боевете край село Горни Дъбник в Руско-турската освободителна война организира кметство Горни Дъбник. Събитието ще се състои на 24 октомври 2017 г. /вторник/ от 10.30 часа в парк „Ген. Лавров”. Панихида в памет на загиналите герои ще бъде отслужена пред параклиса „Св. Георги Победоносец”. Честването е под патронажа на Красимир Каракачанов – вицепремиер и министър на отбраната на Република България, и със съдействието на Община Долни Дъбник. Прочетете още »

Празникът на авиацията и ВВС бе отбелязан в Долна Митрополия

Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” отбеляза празника на авиацията и Военновъздушните сили 16-ти октомври. В празничния ден мероприятията започнаха с тържествен строй на личния състав. Заместник-командирът подполковник Ангел Николов произнесе приветствено слово. Той се позова на историческите факти и събития, поставили началото на 105-годишната българска военна авиация. Награди по повод празника бяха връчени на военнослужещи и цивилни служители, отличили се при изпълнение на служебните задължение. С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя бе почетена паметта на загиналите летци. Прочетете още »

130 eнтусиасти се включиха в пешеходния поход от Плевен до Тотлебен

130 ентусиасти се включиха във втория пешеходен поход от Плевен до Тотлебен, преминал под мотото „Да слезем от колите и да повървим пеша“. Тази година той бе посветен на 140-та годишнина от Плевенската епопея. 117 от тях на възраст от 4 до 80 години изминаха цялото разстояние от 23 километра. Останалите се включваха в различни отсечки на трасето. Инициативата е на кмета на село Тотлебен Емил Гашев, подкрепен от двама плевенски бизнесмени, които имат къщи в селото. Изминати 32 хиляди крачки измериха участници в приключението. Разстоянието бе изминато средно за около пет часа, като организаторите бяха осигурили съпътстваща кола с вода и подкрепящи сладкиши и плодове през целия маршрут. Колчета със знаменца по трасето ориентираха участниците за оставащите километри. Прочетете още »

Полицейска операция в Луковит

На 11 и 12 октомври на територията обслужвана от РУ Луковит е проведена полицейска операция , в хода на която са проверени 13 МПС и 19 лица, а за констатирани нарушения са съставени 9 акта и 3 глоби с фиш.

В РУ Луковит е образувано досъдебно производство срещу 28-годишен мъж от града, който в с.Тодоричене е установен да извозва с конска каруца 1,34м 3 дърва за огрев, без редовно писмено позволително.

Днес в часовия диапазон от 10:00 ч. до 16:00 ч., в град Троян ще се изградят две нови повдигнати пешеходни пътеки – на ул. „Радецки“ и ул. „Опълченска“

Днес в часовия диапазон от 10:00 ч. до 16:00 ч., в град Троян ще се изградят две нови повдигнати пешеходни пътеки – на ул. „Радецки“ и ул. „Опълченска“.

Едната повдигната пешеходна пътека ще бъде изградена в зоната на кръстовището на ул. „Радецки“ с ул. „Проф. Шипковенски“ (при ресторант „Толедо“). Другата ще се намира на ул. „Опълченска“ – в района до стълбите на Кооперативен пазар.

В посочения часови диапазон, отсечките от тези две улици ще бъдат затворени. На място ще бъде оказвано съдействие и насочване към обходен път. Плановото изграждане се извършва съгласно Генералния план за организация на движението.

Областният управител върна решение на общинския съвет в Луковит

Областният управител върна за ново разглеждане точка от решение на общинския съвет в Луковит, прието на 21 септември.
В оспорената точка съветниците променят характера на собствеността на имот – от публична в частна общинска собственост. От документацията е видно, че процедурите не следват нормативния ход, тъй като със същото решение съветниците делят обсъждания имот на две, преди да е предприета промяна на характера на собствеността. Няма съответствие и между цитираните правни основания и фактическите такива. Към решението не е приложена и скица-проект за делба, поради което не е надлежно индивидуализирана и частта от имота, за която се предприема промяна на характера на собствеността.
Сред мотивите на областния управител е записано още, че при приемането на решението са допуснати нарушения на материалния закон и на административно-процесуалните правила.
Пълният текст може да видите в секция „Заповеди и решения” в сайта на Областна администрация.

149 години от обявяването на Троян за град

Областният управител отмени 68 акта на община Априлци, 67 от заповедите са вече в сила

Областният управител Георги Терзийски издаде 68 заповеди на основание разпоредби на Закона за държавната собственост, с които отмени 68 aкта за частна общинска собственост на община Априлци. 67 от тях влязоха в сила, а една заповед се обжалва по административен ред пред Административен съд Ловеч.
До отмяната на актовете се стигна след подадено второ искане от Държавно ловно стопанство „Русалка“ – Априлци. След първото през 2016 г. областният управител е изпратил становище до Министерство на земеделието и храните, откъдето с писмо са поискали от община Априлци сама да деактува имотите. Тъй като това не е направено, „Русалка” изпраща ново искане Областен управител да издаде Заповед за отмяна на актове за общинска собственост, което вече е възможно след влизането в сила на измененията в Закона за държавната собственост. От приложените доказателства към искането се установи, че имотите, актувани за общинска собственост в землищата на град Априлци и с. Велчево, са част от държавен горски фонд.
Съгласно протоколно решение от 2014 г. имотите, за които актовете са отменени, са обявени от община Априлци за земеделски земи, а дефакто са горски фонд. Това става ясно след извършена проверка на доказателствата към жалбата на Държавно ловно стопанство „Русалка” – Априлци. Това е и мотивът на областния управител Георги Терзийски да отмени актовете за общинска собственост на общината.
Областен управител е изпратил информация за отменените актове за общинска собственост до Министерство на земеделието, храните и горите и жалбоподателя за последващи действия.

Плакети за почетни граждани на Долни Дъбник получиха Стефан Нинов и Венцислав Върбанов

На тържествено заседание на Общински съвет Долни Дъбник по повод Деня на българската община, бяха връчени официално плакетите „Почетен гражданин” на Община Долни Дъбник на Стефан Нинов и Венцислав Върбанов. Решението за удостояването им с почетното звание на Общински съвет – Долни Дъбник от 25 май т.г. Стефан Нинов е роден в Долни Дъбник през 1942 г. Прочетете още »

Певческата група от Дойренци спечели първо място и златна статуетка от фестивала в Реселец

Певческата група „Богдан Крачунов“ към читалище „Просвета-1906г. – с.Дойренци“ с ръководител Нааби Али спечели първо място и специалната награда -златна статуетка от националния песенен фестивал „Христо Ковачев“-Реселец, община Червен бряг. Това съобщи Славка Тодорова, секретар на читалището в село Дойренци.
Седмият фестивал в Реселец се проведе на 7 и 8 октомври, организиран от местното кметство и НЧ „Тодор Попов 1927” – с. Реселец. Събитието е включено в културния календар на фестивалите на любителското творчество на Министерството на културата за 2017 г. В него участват десетки състави и индивидуални изпълнители от региона.
Фестивалът носи името на големия български диригент Христо Ковачев, роден в червенобрежкото село.

Утвърдиха промяна в разписанието на автобусите Червен бряг – Кнежа

Със свое решение Областната комисия по транспорт предлага на областния управител Плевен да утвърди маршрутно разписание на автобусна линия Червен бряг – Кнежа с нов час на тръгване. Решението бе взето на редовно заседание по предложение на кмета на Червен бряг инж. Данаил Вълов. Предложението е за маршрутно разписание на автобусна линия Червен бряг – Кнежа с час на тръгване 07:45 от Автогара Червен бряг и пристигане в Кнежа в 08:40 и връщане обратно. Час на тръгване 08:45 от Кнежа и час на пристигане 09:50 в Автогара Червен бряг. „Няма причина да бъде отказана такава промяна“, отбеляза заместник – областният управител д-р Красимир Трифонов, който е председател на транспортната комисия. Прочетете още »

Тази събота е вторият пешеходен поход от Плевен до село Тотлебен

Вторият пешеходен поход от Плевен до село Тотлебен ще се състои тази събота, 14 октомври, съобщи кметът на селото Емил Гашев. Мотото на инициативата е „Да слезем от колите и да повървим пеша“. Село Тотлебен е на 23 километра от Плевен и за втора поредна година десетки ентусиасти ще стигнат до него пеша, като ще вървят не по шосето, а основно през поля и горички. Миналата година в пешеходния поход се включиха около 70 души. Разстоянието бе изминато за около пет часа. Само един участник се е отказал заради неподходящи обувки. „Решихме по този начин да рекламираме здравословния начин на живот и да стимулираме общуването и контактите между хората, разясни кметът на Тотлебен Емил Гашев, който е инициатор на събитието. Прочетете още »

Мъж простреля с газов пистолет областта на слепоочието 45-годишна жена, с която живее на семейни начала

В РУ Тетевен е образувано досъдебно производство и за срок от 24 часа е задържан 45-годишен мъж от с.Български извор след като на 08 октомври при семеен скандал е прострелял с газов пистолет областта на слепоочието 45-годишна жена, с която живее на семейни начала. Пострадалата е транспортирана за лечение в плевенска болница в тежко състояние.Работата по случая продължава.

Работна среща за риболова се проведе в Белене

Работна среща по проблемите на дребно-мащабния риболов се проведе в Белене, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/. Тя е първата от поредица подобни в цялата страна, каза изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов. Целта на разговорите е да се чуят проблемите и исканията на хората от бранша, които да бъдат взети под внимание и да залегнат в бъдещи промени на Закона за рибарството и аквакултурите, поясни той. На срещата са дискутирани някои от основните проблеми на бранша – борба с бракониерството, отделянето на дребно-мащабния риболов със свои правила и срокове за забрани. Обсъдена е и необходимостта от промяна на нормативната база, свързана с определянето на лодкостоянка и рибарско селище. Прочетете още »

Приключи цялостното саниране на още две жилищни сгради в Община Тетевен

На 05.10.2017г. в сградата на Община Тетевен бе подписан Акт 15 за установяване годността за приемане на строежа на блоковете – „Сава Младенов“ №14 и „144“ №10, вх. Д. Документът бе подписан от кмета на Общината д-р Мадлена Бояджиева, областния управител на Ловеч – Георги Терзийски и останалите длъжностни лица, които отговарят за осъществяването на строежа /строителен надзор, изпълнител и т.н./. Присъстващите отидоха на място, за да видят как е извършено санирането и да се запознаят с детайлите около изпълнението на обектите.
Кметът на Тетевен и областният управител проведоха няколко разговора със собственици на апартаменти от съответните блокове. Хората казаха, че всичко върви добре и са много доволни от факта, че жилищата им са санирани. Те изказаха своята благодарност и признателност към ръководството на Общината, както и към г-н Терзийски за помощта и съдействието.
Към настоящия момент, на територията на община Тетевен, цялостно са санирани 7 сгради / 5 от тях са с издаден Акт 16 и разрешение за ползване, а останалите 2 са с Акт 15 и предстои организиране на Държавна приемателна комисия/, като остават две други сгради, които са с по-късен срок на изпълнение.
Акт 15 е документът, с който се констатира, че сградата е напълно завършена. Документът се съставя от инвеститора (възложителя), строителя, консултанта (строителния надзор) и проектанта (по всички части). Целта на Акт 15 е да установи състоянието и готовността на строежа за въвеждането му в експлоатация. Документът се подписва както от компетентните длъжностни лица, така и от собствениците на обекти в сградата. С този акт се извършва и предаването на строежа от строителя на възложителя. Акт образец 15 е основание за съставяне на протокол образец 16 за установяване годността за ползване на строежа.
Националната програма за енергийна ефективност е насочена към обновяване на многофамилни жилищни сгради, като с нея се цели чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност да се осигурят по-добри условия на живот за гражданите, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда. Изпълнението на мерките по програмата ще допринесе за: намаляване на разходите за енергия, подобряване на експлоатационните характеристики за удължаване на жизнения цикъл на сградите и осигуряване на условия на жизнена среда в съответствие с критериите за устойчиво развитие.

Авиобазата в Долна Митрополия отбеляза тържествено годишнина от рождението на патрона си Георги Бенковски

Ден на отворени врати беше една от инициативите, организирани във Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия по повод 174 години от рождението на патрона на авиобазата – Георги Бенковски. Името, одобрено единодушно на общо събрание на целия личен състав на училището през 1946 г., не е избрано случайно. Споменът и подвигът на Георги Бенковски и неговата Хвърковата чета са увековечени в паметника, издигнат пред щаба на базата. Тържественото честване, на което гост бе и заместник-кметът на Община Плевен с ресор „Финанси и икономика” г-н Милен Яков, започна с общ строй на личния състав на Военновъздушната учебна база (ВВУБ) и исторически доклад, посветен на живота и делото на Георги Бенковски. Прочетете още »

Високи отличия за певческите състави от село Асеновци от национална фолклорна среща

Високи отличия получиха певческите състави от село Асеновци на Национална фолклорна среща „В Медовина с песен медена”, която се проведе в село Медовина, община Попово. Въпреки голямата конкуренция от над 600 изпълнители от всички фолклорни области от цялата страна на самодейните певчески състави при читалище „Съзнание 1894” в село Асеновци компетентното жури с председател проф. д-р Николай Ников присъди Специалната награда на организаторите на Женска фолклорна група „Осъмски ритми”. Прочетете още »