Home / НОВИНИ / ПЛЕВЕН

ПЛЕВЕН

Поредица образователни инициативи в Плевенско за Световния ден на водата

Световният ден на водата – 22 март се отбелязва в Плевенска област с поредица от образователни инициативи. Кампанията се организира от Басейнова дирекция „Дунавски район“, РИОСВ – Плевен, Регионалната лаборатория към ИАОС и Регионалния исторически музей в Плевен. Първата инициатива бе на 20 март в Професионална гимназия по лозарство и винарство в Плевен. На следващия ден се проведе образователна дискусия в начално училище „Патриарх Евтимий“ – Плевен и „Час по екология в музея“ със студенти от Медицински университет – Плевен. На 22 март са планирани няколко дискусии и викторини в учебните заведения в Долни Дъбник. Същия ден се предвижда ученици от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ да гостуват в направление „Природа“ на Регионалния исторически музей в Плевен. Прочетете още »

Румънски ТИР с износени гуми спря временно движението към Русе по главния път

ТИР с румънска регистрация спря временно движението по главен път на 67-мия километър преди Славяново по посока Русе, съобщиха от областна администрация в Плевен. Областният управител Мирослав Петров отиде да провери на място какво е положението и кога ще бъде възстановено отново движението. Стана ясно, че причина за ПТП-то са износените гуми, с които се е движил тежкотоварния автомобил. Шофьорът не е успял да овладее ТИР – а, който се е завъртял и е запречил пътя. Десетки коли и камиони и в двете посоки на движение търпеливо изчакваха да бъде възстановено движението. От полицията информираха, че до минути това ще бъде факт. Пътищата на територията на област Плевен са проходими при зимни услови. Прочетете още »

126 домакинства в Плевенско ще участват в статистическо наблюдение на семейните бюджети

126 домакинства от Плевенска област са включени в наблюдението на домакинските бюджети, което Националният статистически институт стартира от началото на април. Това е най-старото извадково наблюдение, което се провежда от българската статистика. То е ежегодно и тази година стартира от началото на април, като Наблюдението на домакинските бюджети ще се провежда в новоизбрани домакинства. Отдел „Статистически изследвания – Плевен“ към ТСБ – Северозапад, като част Националния статистически институт, ще проведе изследването на територията на област Плевен. 126-те домакинства от региона са избрани на случаен принцип и са разделени в три подизвадки от по 42 домакинства. Прочетете още »

„Спринт” отново ще награди най-добрите лекоатлетически училищни отбори в Плевен

В събота, 24 март, ще се проведе отложената лекоатлетичска щафета „Обиколка на Военноисторическите музеи” в Плевен. По традиция тя се провежда на 3-ти март, преди официалните чествания на националния празник, но тази година бе отложена заради ниските температури и поледицата. Стартовете са от 11 часа на централния площад „Възраждане”, където ще е и финалната права. За пета поредна година плевенската компания за цифрова телевизия и оптичен интернет „Спринт“ подкрепя авторитетното състезание между училищни отбори и ще награди най-добрите състезатели. Плевенската компания «Спринт», доставчик на цифрова телевизия и оптичен интернет, заедно с Община Плевен бе сред инициаторите за възраждането на щафетата след 12-годишното й прекъсване. Оттогава „Спринт“ неизменно осигурява награди на най-добре представилите се училищни отбори.Тази година всички лекоатлети в тимовете, класирали се на първите три места, ще получат спортни сакове. Състезанието традиционно се радва на голям интерес сред плевенските ученици. Прочетете още »

Трима, обвинени за иманярство, застават пред съда

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу трима за търсене на археологически обекти на територията на археологическия резерват „Улпия-Ескус“ край село Гиген в община Гулянци.
Обвинението срещу Николай С., Тихомир В. и Калин Н. е за това, че на неустановени дни в периода от 20.05.2017 г. до 28.11.2017 г. в землището на с. Гиген, обл. Плевен, при условията на продължавано престъпление, без съответно разрешение, не по законоустановения ред, регламентиран в Закона за културното наследство, извършвали изкопни работи на територията на недвижима културна ценност – Археологически резерват „Улпия-Ескус“ с. Гиген, обявен за Археологически резерват, като при деянията използвали технически средства –лопати и металодетектор. На Николай С. е повдигнато и обвинение за това, че от неустановена дата до 28.11.2017 г. в с. Гиген, в дома си, държал повече от три археологически обекта, Прочетете още »

2110 зрелостници в Плевенско ще се явяват на матури през май

2110 зрелостници в Плевенска област са подали заявления за допускане до матури през май, съобщи Регионалното управление на образованието. 2043-ма зрелостници ще се явят на първия държавен зрелостен изпит по Български език и литература. От втората задължителна матура за поредна година най-предпочитан е предметът Биология и здравно образование, посочен в 634 заявления. Втори по броя желания е английският език, избран от 404-ма дванадесетокласници. Прочетете още »

Временни ограничения на паркирането в Плевен в събота заради спортна проява

Отложените заради неблагоприятни атмосферни условия на 3 март лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи” ще се проведат на 24 март, събота. В тази връзка кметът на Плевен Георг Спартански издаде Заповед за временно ограничаване и забрана на паркирането. Временно се ограничава движението на превозни средства на 24.03.2018 г. за времето от 10.30 ч. до 12.30 ч. по ул. „Стоян Заимов” /моста на р. Тученица/ и по ул. „Вардар” в отсечката между ул. „Стоян Заимов” и общинския паркинг зад Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”. Прочетете още »

“Заедно ще сбъднем мечтите си” – концерт, под патронажа на кмета на Община Плевен и посветен на Световния ден на социалната работа

Празникът се проведе под патронажа кмета на Община Плевен Георг Спартански. Концертът е част от събитията, посветени на Седмицата на действие (19-23 март) и 10-годишнината на специалност „Социални дейности“ в Медицински колеж към Медицински университет – Плевен. Съвместните усилия на студентите от специалност “Социални дейности” на Медицински колеж към Медицински университет – Плевен и Община Плевен дават възможност на потребители на социални услуги от град Плевен и областта да сбъднат мечтата си, реализирайки творческите си възможности. Със сценични изяви в концерта се включват потребители на социални услуги от всички възрастови групи от град Плевен и Област Плевен – Защитено жилище за възрастни хора с умствена изостаналост – Плевен, Дневен център за възрастни с увреждания – Плевен, Център за специална образователна подкрепа “П. Р. Славейков” – Плевен, Прочетете още »

До 14 юни трябва да започне ремонтът на Центъра за работа с деца в Плевен

До 14 юни трябва да бъде открита строителната площадка за ремонта на Центъра за работа с деца в Плевен. Това стана ясно на седмичната оперативка на общинското ръководство. Срокът за начало на строителните дейности е поставен по програмата, от която ще дойде около 40 на сто от финансирането на ремонта на сградата. Предложението бе одобрено в края на февруари. Предизвикателството е до крайния срок за откриване на строителната площадка да бъде избран изпълнител на дейностите. В ход е подготовката на обществените поръчки, съобщи главният инженер на Община Плевен Владислав Иванов. Въпросът дали ще има обжалвания, но е важно ние да свършим, каквото зависи от нас, коментира кметът. Прочетете още »

Министърът на вътрешните работи изслуша отчета на плевенската дирекция и се срещна с кметове от региона

Плевенската дирекция на вътрешните работи е сред най-добрите в страната заедно с тази в Стара Загора, стана ясно след годишния отчет, на който присъстваха министърът на вътрешните работи и главният секретар на МВР. Валентин Радев изтъкна, че дирекцията в Плевен се развива много добре, трендът е нагоре и постоянно се повишава разкриваемостта на престъпленията. Преди това той и главният секретар Младен Маринов имаха среща с кметове на общини и населени места от региона. Като основен проблем в селата кметовете очертаха липсата на постоянно присъстващ униформен служител, липсата на интерес у някои служители към случващото се в населеното място и непознаване на хората и проблемите, символично изпълнение на задълженията на част от кварталните полицаи. Прочетете още »

Поетапното затваряне на детски градини в Плевен за ремонт започва от 26 март

Поетапното затваряне на детски заведения поради извършване на основни ремонти в рамките на проекта на Община Плевен „Подобряване на условията за предоставяне на модерни образователни услуги в областта на образованието” ще започне от 26 март. Това обяви заместник-кметът с ресор „Европроекти и хуманитарни дейности” Стефан Милев. Първите три детски заведения в списъка за рехабилитация са „Юнско въстание”, „Теменуга” и „Дружба”, които се посещават от общо около 460 деца. „Получихме безрезервното разбиране и съдействие от директорките на детските заведения и от родителите за преместването на децата по време на ремонтите в други градини на територията на община Плевен. Няма нито едно дете, на което да не е осигурена възможност да посещава градина. Прочетете още »

Община Плевен редуцира местата за търговия с великденска украса

Община Плевен намалява тази година бройката на местата за поставяне на преместваеми съоръжения – маси за улична търговия с великденска украса, съобщи на оперативното заседание на ръководството на местната администрация главният архитект Светослав Митев. Местата, в сравнение с отдадените за търговия с мартеници 44, ще са силно редуцирани. Има готовност за предоставяне на маси до паметника на пл. „Свобода” и до оградата на къща музей „Цар Освободител Александър II”.
Кметът на Община Плевен Георг Спартански коментира, че първо ще се приемат заявления за района на пл. „Свободата” и ако има голям интерес, тогава ще се поставят маси и до къщата музей „Цар Освободител Александър II”. „Не мога да се сетя какви точно сувенири правим по българска традиция за Великден, още повече, че голяма част от продаваните стоки са китайски. Прочетете още »

Румен Петков и Цветан Антов дариха по 1000 лева за паметник на Дойранци

Бившият кмет на Плевен Румен Петков и общинският съветник от АБВ Цветан Антов даряват по 1000 лева за паметника на Девета пехотна плевенска дивизия. Двамата обявиха личните си дарения днес, след като в петък участваха в общественото обсъждане за изграждането на паметника в Плевен и за честването на 100-годишнината на Дойранската епопея. Припомняме, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов и кметът на Плевен Георг Спартански се ангажираха оглавяваните от тях институции да направят всичко възможно за реализация на идеята. „За мен е важен институционалният ангажимент, но е много важно да стигнем до жителите на Плевен, до наследниците на героите от Дойран, защото техните дарения, макар и не най-големи, са най-ценни”, заяви днес Румен Петков. Прочетете още »

Центрове за бездомни лица и за деца на улицата предвиждат в Плевен

Център за временно настаняване и център за работа с деца на улицата са сред новите нови социални услуги, които Община Плевен планира да въведе през 2019 година. Това става ясно от проектодокумента за развитие на този тип услуги, внесен за разглеждане в Общинския съвет.
Според разчетите бъдещият център за временно настаняване ще може да поеме 20 бездомни лица. Те ще могат да се ползват от услугата не повече от 3 месеца в рамките на календарната година. Освен място за живеен, центърът ще осигурява и съдействие за включване в курсове за квалификация и преквалификация, за намиране на работа и за социалната адаптация на потребителите. Прочетете още »

Задържаха помагач в три телефонни измами, извършени в Плевен

Плевенските криминалисти задържаха извършител на три телефонни измами в Плевен, съобщиха от полицията. И трите престъпления са извършени по схемата със съдействие от гражданите в операция по задържането на престъпници. Първата измама е извършена на 8 ноември м.г., когато 89-годишна плевенчанка изхвърлила през терасата си 1 700 лева. Същия ден е измамена и 81-годишна жена. Тя събрала в плик наличните в дома ѝ 100 лева и златни накити и ги изхвърлила през балкона. На следващия ден 74-годишна плевенчанка изхвърлила наличните в дома ѝ пари в размер на 3 900 лева. В хода на проведените оперативно – издирвателни мероприятия е установен и задържан 26-годишен мъж от силистренското село Калипетрово, който е взел горепосочените парични суми и златни накити. Прочетете още »

Граждани, политици и военни обединяват сили за паметник на Девета дивизия в Плевен

Поредният опит да бъде издигнат паметник на героите от Девета пехотна плевенска дивизия в Плевен е на път да завърши с успех, след като за каузата обединяват сили граждани, местната власт, политици, военнослужещи и Министерство на отбраната. В петък в Плевен се проведе обществено обсъждане за честване на 100-годишнината от Дойранската епопея и за изграждане на паметник на славната дивизия. Събитието се организира от инициативния комитет „Героите на Дойран” по повод 100 години от Дойранската епопея. В събранието взеха участие министърът на отбраната Красимир Каракачанов, плевенски депутати, кметът на Плевен Георг Спартански, бившият кмет Румен Петков, командири и офицери от плевенски формирования, общински съветници, много граждани. Оповестена бе заповед на министъра на отбраната, с която 16 март е обявен за празник на Плевенския гарнизон. На тази дата по време на Балканската война през 1913 г. 4-ти пехотен Плевенски полк разгромява значителни турски части в боя при Акалан. Скоро след това датата е била определена за боен празник на полка и се е чествал до 1944 година. Прочетете още »

Поредица образователни концерти на Плевенска филхармония

В поредица образователни концерти възпитаници на НУИ „Панайот Пипков” в Плевен излязоха на една сцена с Плевенска филхармония. Цикълът от девет концерта срещна деца от плевенски училища с класическата музика, а на сцената се изявиха ученици от плевенското музикално училище, носители на престижни награди от национални и международни конкурси. Част от тях – връстници или малко по-големи от публиката в залата. Младите таланти изпълняваха произведения от Бизе, Ромберг, Сен-Санс, Валентин Чопаринов, Добри Палиев, Карлос Гардел, Чайковски, Парашкев Хаджиев, Щраус заедно с плевенските филхармоници под диригентската палка на маестро Славей Тинчев. Концертите бяха посетени от стотици деца от плевенски училища. Прочетете още »

Деца рецитираха стихове за 140 години свободна България

Близо 200 участници събра в Плевен в Междуучилищния литературен конкурс, наречен „140 години свободна България”. Литературнят конкурс се организира за трета поредна година по инициатива на НУ ”Хр. Ботев”. Той събра участници от подготвителни групи до четвърти клас от шест детски градини и шест училища от Плевен, Долни Дъбник, Божурица. Тази година заради неочакваната ваканция в дните преди националния празник той се проведе по-късно в зала „Възраждане” на Регионалния исторически музей. Прочетете още »

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПРЕСАТА


Сдружение „Национален център за информационно обслужване“ – гр. Плевен съвместно с Румънската асоциация за електроника и софтуерна индустрия – филиал Олтения – гр. Крайова; Асоциация Строителен клъстер – Олтения – гр. Крайова; Видинската търговско – промишлена палата изпълняват проект „Развитие на съвместния пазар на труда и трудовата мобилност в областта на строителството от трансграничната зона Румъния-България“ – „JOINT CONSTRUCT“. С изпълнението на проекта партньорите са си поставили като основна цел да се развие съвместният пазар на труда в трансграничния регион, да се увеличат инвестициите в човешки капитал, да се открият нови икономически възможности, отговарящи на нуждите на региона в областта на строителството.
Общите предизвикателства от двете страни на река Дунав са свързани с високата безработица, ниското ниво на образование и квалификация, заплащане, по-ниско от средното за страната, миграцията на населението към по-големите градове или към други страни.
Тези и други аспекти на пазара на труда в сектор Строителство бяха изследвани в края на миналата година в трансграничната зона. Всички анализи и резултати са разписани и обобщени в „Проучване на нуждите от квалификация в областта на строителството на територията на проекта“, която обхваща областите Видин, Монтана, Враца и Плевен в България и окръзите Мехединци, Долж и Олт в Румъния.

На 20 март 2018 година (вторник) от 11:00 часа в Конферентната зала на ТПП – Враца (бул. Христо Ботев №24) ще се проведе представяне на общото проучване и по-задълбочено представяне на частта от него, отразяващо ситуацията на пазара на труда в строителството на територията на областите Враца и Плевен“.

Поканени за участие са безработни лица, вкл. младежи, работодатели, служители от Бюрото по труда – Враца, представители на професионални образователни институции, на браншови организации, на местната власт.

Проект „JOINT CONSTRUCT“ е разработен по приоритетна ос 4 на програма „Interreg V-A Румъния-България“: Квалифициран и приобщен регион; специфична цел на приоритетната ос 4.1: Да се насърчи интеграцията на трансграничния регион по отношение на заетостта и трудовата мобилност.
Продължителност на проекта: 24 месеца.
Общ бюджет: 477 030,00 евро.
Стойност на финансиране от ЕС: 405 475,69 евро

Организатор на събитието е Сдружение „Национален център за информационно обслужване“.

За допълнителна информация можете да се свържете с нас:
тел. 064821033, e-mail: nciobg@gmail.com
или да ни посетите на място: гр. Плевен, пл. Възраждане №1, офис 201.

Министърът на отбраната обявява 16 март за празник на Плевенския гарнизон

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще посети Плевен утре, съобщи пресцентърът на министерството. Той ще се включи в учредяването на Инициативен комитет за честване на 100-годишнината от Дойранската епопея и участието на 9-та Плевенска дивизия в нея ще бъде учреден утре, 16 март, в гр. Плевен. В тържественото събрание ще участват командирът на Единния център за начална подготовка полковник Николай Бешев, военнослужещи от гарнизона, представители на държавната и местната власт, граждани. Ще присъстват и младите гвардейци от Втория гвардейски ученически отряд в Плевен. Прочетете още »

Стартира третото издание на кампанията „Великден за всеки“

Третото издание на Националната кампания „Великден за всеки”, която се организира под патронажа на омбудсмана на Република България Мая Манолова, вече стартира. Отново ще се набират парични средства и хранителни продукти за възрастните, които няма да получат надбавка за големия християнски празник. Идеята е да бъдат подпомогнати хората, чиято пенсия надвишава с малко минималния праг. По предварително уточнени и утвърдени поименни списъци на НОИ събраните средства ще бъдат обърнати във ваучери, всеки на стойност по 20 лева. С тях пенсионерите ще имат възможност да пазаруват в 5 000 обекта в цялата страна, които допълнително ще бъдат обявени на сайта на омбудсмана. Възрастните хора ще получават своите ваучери в пощенските клонове по места, а хранителните продукти ще бъдат раздадени в седмицата преди Великден. Прочетете още »