Home / НОВИНИ / ПЛЕВЕН

ПЛЕВЕН

Опит за грабеж разбуни село Бръшляница

Опит за грабеж в петък призори разбуни плевенското село Бръшляница. Близки на пострадалото семейство поискаха изселване на трима души, които според тях са виновни за инцидента. Домът на Анатоли Христов и съпругата му Райна е потрошен, след като тази нощ трима души стрелят с газов пистолет в двора, нахлуват вътре и им нанасят побой. Екшънът, продължил не повече от 4-5 минути, се разиграва пред очите на трите им деца. Изпочупена е и наскоро поставената дограма, която още не е изплатена. „Нападателите търсеха пари“, твърди потърпевшият мъж. Жена му успява да отиде в съседната стая, откъдето звъни на полицията. Вероятно уплашени от обаждането, тримата излизат, но навън чупят и стъклото на колата, паркирана пред къщата. Анатоли твърди, че е разпознал нападателите въпреки кърпите на лицата им – двама братя и техен братовчед, криминално проявени и осъждани. Анатоли се занимава с изкупуване на билки и орехи и допуска, че нападателите предполагали, че държи много пари вкъщи. Прочетете още »

РИОСВ – Плевен проверява търговски обекти за употребата на полимерни торбички

Експерти от РИОСВ – Плевен проверяват търговските обекти и задължените лица, пускащи на пазара полимерни торбички. Екоинспекторите следят дали търговците предоставят на крайните потребители срещу заплащане пуснатите на пазара пластмасови торбички за пазаруване, с дебелина до 50 микрона. Безплатното им предлагане на мястото на продажба на стоките или продуктите, с изключение на много тънките пластмасови торбички без дръжки, е нарушение. Нарушение е и използването им за допълнително опаковане или пренасяне на предварително опаковани стоки. Проверяващите следят и за платена продуктова такса на предлаганите на пазара тънки пластмасови торбички. Прочетете още »

Касови бележки за 204 322 лв. са регистрирани от област Плевен в лотарията на НАП

>> Лотарията с касови бележки на НАП отново е в ход. Само седмица след старта, за участие във втората част на играта на данъчните са регистрирани над 470 000 фискални бонове на обща стойност над 8,5 млн. лв. Близо 30 000 от вече регистрираните бележки са от ПОС-терминал. За област Плевен през последната година са регистрирани общо 14 719 броя, като от тях 898 са от ПОС устройство. Общата стойност на регистрираните касови бонове в областта е 204 322 лв. Прочетете още »

45 са предложенията за сесията на Общинския съвет в Плевен

45 точки влизат в предварителния дневен ред за редовната сесия на Общински съвет – Плевен на 26 октомври. Ще бъдат разгледани предложения относно приемане на нова Наредба № 11 за символите, почетните знаци и отличията на Община Плевен и на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 33 за финансово подпомагане на спортните клубове на територията на община Плевен. Ще бъде обсъдено изменение на Правилник за устройството и дейността на Център за подкрепа за личностно развитие – Център за работа с деца – Плевен. Прочетете още »

На 78 % е изпълнен годишният план за местни приходи в Община Плевен за деветмесечието

Към 30 септември дирекция „Приходи от местни данъци и такси” към Община Плевен отчита постъпления от местни данъци и такси в размер на 18 307 000 лв. Изпълнението на плана за приходи по данък върху недвижимите имоти е 86 %, данък върху превозните средства – 87 %, данък при придобиване на имущество по дарение и възмезден начин – 54 % и такса битови отпадъци – 80 %.Изпълнението на плана за приходи от местни налози към 30 септември възлиза общо на 78 %, посочват от общинската администрация. Прочетете още »

Административният съд образува дело и за конкурса за управител на Трето ДКЦ в Плевен

В Административен съд – Плевен е образувано административно дело по подадена жалба от Кмета на Община Плевен срещу Решение № 709/25.09.2017 г. на Общински съвет – Плевен, съобщиха от съда. С оспореното решение Общински съвет – Плевен не утвърждава Протокол от 01.08.2017 г. от заседание на Комисията за провеждане на конкурс за възлагане управлението на „Диагностично-консултативен център ІІІ – Плевен” ЕООД и класиране на кандидатите, като възлага на Кмета на Община Плевен да предприеме необходимите правни и фактически действия за провеждане на нов конкурс за възлагане управлението на „ДКЦ ІІІ – Плевен” ЕООД.
С подадената жалба се иска от съда да се отмени като незаконосъобразно посоченото решение на Общински съвет – Плевен, предвид противоречието му с разпоредбите на наредбата за провеждане на конкурси за възлагане на управлението на лечебни заведения по Закона за лечебните заведения. Жалбоподателят излага съображения, че то е и неизпълнимо, тъй като не е ясно какво точно му се възлага. Органът, който взима решение за провеждането на конкурс по силата на наредбата е Общинският съвет. Същият орган назначава комисията за организиране, подготовка и провеждане на конкурсната процедура. Предвид тези доводи, жалбоподателят счита, че не са налице правни и фактически действия, които кметът е в състояние да предприеме за провеждане на нов конкурс.

Намерения за милионна инвестиция представят в Плевен днес

Очакваната голяма немска инвестиция в Плевен, анонсирана преди известно време от премиера Борисов, ще бъде представена и обсъждана днес на поредица от срещи в града. Две от събитията са със свободен вход за всички желаещи граждани. На първата за деня среща представителите на международната компания ще се срещнат с кмета на Плевен Георг Спартански, с областния управител, с директора на Регионалната служба по заетост в Ловеч, която отговаря за няколко области, както и с директора на плевенското Бюро по труда. В следобедните часове всички желаещи ще могат да зададат своите въпроси към представителите на компанията за нейното производство и инвестиционни намерения. Прочетете още »

Иновативен център по математика и природни науки откриха в плевенското ОУ „Д-р Петър Берон”

Иновативен център, който да стимулира и подкрепя любопитството на учениците към природните науки и математиката, като им предоставя условия и среда да се задълбочат в тях, беше открит официално днес в ОУ „Д-р Петър Берон” – Плевен. Гости на събитието бяха Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България”, началникът на РУО – Плевен, Албена Тотева, председателят на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев, кметът на Община Плевен Георг Спартански, експерти от Общината, директори на учебни заведения и др. Прочетете още »

550 подписа събра АБВ в Плевен с искане за необлагаем минимум на заплатите

550 подписа досега са събрани от АБВ в Плевен в подписката „Да спрем машината за неравенство“, съобщи на пресконференция председателят на партията Константин Проданов. По думите му, кампанията не е партийна, а освен АБВ в нея се включват и други политически формации, както и сдружения, синдикалисти и публични личности, чиито позиции трудно могат да бъдат определени като „леви“. Според Проданов в десетата година от въвеждането на плоския данък без необлагаем минимум, е време резултатите от него да се преосмислят, като се преодолеят „старателно поддържаните от т.нар.независими анализатори“ митологеми“. Подписката има две искания. Първото е въвеждане на необлагаем минимум за доходите на физически лица за всички работещи лица, т.е. първите 460 лева от доходите да не се облагат с данъци. Прочетете още »

Румен Петков определи отношението на правителството към Плевенската епопея като унизително

Отношението на правителството към честванията на 140-та годишнина от Освобождението на Плевен, а и по принцип към 140-та годишнина от Освобождението на България от турско робство, е унизително, заяви бившият кмет Румен Петков, член на инициативния комитет за отбелязване на годишнината. Той показа копие на писмото, с което заместник-финансовият министър Кирил Ананиев уведомява Община Плевен, че няма нормативно основание за отпускане на допълнителни средства за финансиране на посочените дейности. Петков коментира получения отговор като „унизителен“. Прочетете още »

Отново жертва при катастрофа на пътя край „Хумата“

65-годишен шофьор на товарен автомобил загина при катастрофа на „черен участък“ от пътя Плевен-София. На 17 октомври около 08:00 часа е получен сигнал за настъпило пътно-транспортно произшествие на път I-3, „Бяла – Ботевград“, в района на местност „Хумата“, съобщи пресцентърът на ОД на МВР в Плевен. Произшествието е посетено от екип на сектор „Пътна полиция“. На мястото е установено, че товарен автомобил с плевенска регистрация, управляван от 65-годишен мъж, при движение в посока към Луковит, по неизвестни причини навлиза в лентата за насрещно движение и се блъска челно в друг товарен автомобил, със софийска регистрация. Прочетете още »

Нови девет дела срещу наредби на общински съвети в Плевенско образува Административният съд

Нови девет дела образува Административен съд – Плевен по протести на Окръжна прокуратура в Плевен срещу текстове от наредби на общински съвети в Плевенска област. Оспорени са разпоредби на Наредбите за управление и разпореждане с общинско имущество в общините Долни Дъбник, Пордим, Никопол, Искър, Долна Митрополия, Кнежа, Плевен, Червен бряг, както и на Наредбата за реда и условията за провеждане на публични търгове и публични оповестени конкурси за отдаване под наем и разпореждане с общинско имущество на територията на Община Долна Митрополия. Прочетете още »

Плевенска филхармония започва пореден сезон на „Фортисимо в клас“

Поредният сезон на „Фортисимо клас“ в град Плевен започва в началото на следващата седмица, съобщиха от Плевенска филхармония. „Фортисимо в клас“ е предназначен за ученици от 4 клас и има за цел да запознае децата с инструментите, включени в състава на симфоничния оркестър. За целта 7 лектора, оркестранти в Плевенска филхармония, ще покажат на учениците от три плевенски училища истински инструменти, ще им разкажат историята им, ще покажат частите им и начина на звукоизвличане. А в края на часа децата, които имат желание, ще могат да хванат инструментите в ръце и дори да посвирят на тях. Прочетете още »

Културните събития на Община Плевен за 2018 година ще се прецизират

конкурс Петър Ковачев

Само петима са кандидатите, представили свои творби за участие в националния литературен конкурс на името на големия плевенски писател и журналист Петър Ковачев. Това обяви началникът на отдел „Култура” в Община Плевен Стефка Григорова. Ежегодният конкурс се провежда през декември, авторите участват със свои непубликувани творби в категориите поезия, проза и драма. Крайният срок за изпращане на творбите е 30 октомври. Прочетете още »

Административният съд образува дело по жалбата на кмета за зимните градини на заведенията

В Административен съд – Плевен е образувано административно дело по подадена жалба от Кмета на Община Плевен срещу Решение № 706/25.09.2017 г. на Общински съвет – Плевен. това съобщиха от съда. С решението Общински съвет – Плевен е приел Наредба за изменение на Наредба №15 на Общински съвет – Плевен за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на територията на Община Плевен. С подадената жалба се иска от съда да се отмени като незаконосъобразно посоченото решение на Общински съвет – Плевен, Прочетете още »

Разкриха грабеж в квартал „Сторгозия“

Криминалисти от Второ РУ – Плевен разкриха грабеж, извършен на 18.08.2017 г. В хода на разследването било установено, че вечерта на 18 август, по предварително уговорена среща чрез социална мрежа, 46-годишен мъж отишъл в района на гимназията по автотранспорт в квартал „Сторгозия“. Там бил нападнат от трима с маски на лицата, които му вързали ръцете и му отнели около 500 лева и мобилен телефон, и избягали в неизвестна посока. Пострадалият бил откаран в болнично заведение, прегледан и освободен. Прочетете още »

Мъж застава пред съда за подпомагане на извършване на телефонна измама

Мъж, подпомогнал извършване на телефонна измама, е предаден на съд от Районна прокуратура – Плевен. Обвинението срещу Анатоли А. е за това, че в съучастие като помагач, който умишлено е улеснил извършването на престъплението, чрез обещание да се даде помощ след деянието, изразяваща се в вземането на предоставена от измаменото лице парична сума, в съучастие с неизвестен извършител, на 10.01.2017 г. в гр. Плевен, с цел да набави за себе си и за неизвестния извършител имотна облага, възбудили у жена от същия град заблуждение – че същата ще съдейства при провеждане на полицейска операция за залавянето и задържането на телефонни измамници, поради което е необходимо да предостави, като хвърли през балкона на жилището си парична сума, и с това и причинили имотна вреда в размер на 720 лева. Прочетете още »

Представят проекта за скейт-площадката до „Балаклия“ пред плевенчани

Община Плевен организира представяне на Проект за площадка за скейтборд, което ще се състои на 1 ноември 2017 г. /сряда/ от 14:00 ч. в зала „Гена Димитрова”, етаж 1 на Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Плевен. Това съобщиха от общинската администрация. Прочетете още »

Канят фирми за участие в бизнес форум в Саудитска Арабия

Покана за участие в делегация начело с Министър-председателя на Република България Бойко Борисов, в гр. Рияд, Кралство Саудитска Арабия, получи кметът на Община Плевен Георг Спартански. В рамките на посещението, на 29.11.2017 г. е договорено да се проведе бизнес форум с двустранни срещи между представители на деловите среди на България и Саудитска Арабия. Форумът има за цел да насърчи директните контакти между бизнесa от двете страни при създаване на благоприятни условия за развитие на двустранните търговско-икономически отношения, производствено коопериране, внедряване на добри производствени и търговски практики, създаване на бизнес партньорства, трансфер на знания и технологии и др. „ Поканата е основно към бизнеса, затова при интерес плевенски фирми могат да се възползват от възможността и да заявят участие във форума”, уточни Спартански. Прочетете още »

Оперетна гала в чест на 80-годишнината на плевенската оперна прима Румяна Пешева

Плевенска филхармония и Общински хор „Гена Димитрова“ посветиха концерт с музика от оперети и мюзикъли на оперната прима Румяна Пешева по повод нейната 80-годишнина. Диригент на спектакъла, представен с много настроение и танци, бе маестро Деян Павлов. Оперетната гала бе наречена „Светът е музика и смях“, а неин сценираст и режисьор е Александър Мутафчийски, който бе и гост-солист. Прочетете още »

По искане на Окръжна прокуратура – Плевен задържаха мъж за умишлено причиняване на телесна повреда при управление на автомобил

По искане на Окръжна прокуратура – Плевен съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 28-годишен мъж за умишлено причиняване на телесна повреда при управление на МПС. Прокуратурата е привлякла Любен Л. в качеството на обвиняем за това, че на 17.09.2017 г. в гр. Тръстеник, при управлението на лек автомобил нарушил правилата за движение по пътищата и умишлено причинил на Красимир Б. средна телесна повреда. Съдът прие доводите на прокуратурата, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. Прочетете още »