Home / НОВИНИ / ПЛЕВЕН

ПЛЕВЕН

ВиК-Плевен напомня да зазимите водомерите

„Водоснабдяване и канализация“- Плевен напомня, че вече е време да се зазимят водомерните възли и водопроводните инсталации. Практиката показва, че най-голяма опасност от замръзване на водомерите има в къщи и вили, които не се посещават цяла зима, както и водомери, разположени в мази и помещения на блокове, които не се отопляват и чиито входни врати не се затварят. Трябва да се уплътнят и изолират прозорците, а вратите да се затварят плътно. Нужно е да бъдат защитени от студа и водомерните шахти, да се спре водата към външните чешми, да се приберат маркучите и да се източат тръбите. Прочетете още »

Събитията в културния афиш на Община Плевен за следващата седмица

„Коледни приумици” – концерт на Биг бенд Плевен и приятели с диригент Пламен Марков
18 декември /понеделник/ – зала „Катя Попова”

Коледен поздрав от вокална група „Ботевци пеят” при НУ „Хр. Ботев” с ръководител Венера Василева
19 декември /вторник/ – 17:30 ч. – Коледен базар пред Военен клуб

Коледен концерт с участието на детски фолклорен ансамбъл „Мизия” с ръководители Михаил Денев и Биляна Денева
19 декември /вторник/ – 17:30 ч. – Коледен базар пред Военен клуб

Концерт на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени”
19 декември /вторник/ – 19:00 ч. в ДКТ „Иван Радоев”

Мадлен Алгафари представя новата си книга „Пътя на сърцето”
20 декември /сряда/ – 16:30 ч. в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев”

Спектакъл „Разпитът” с участието на Хр. Мутафчиев и Веселин Плачков
20 декември /сряда/ от 17:00 ч. и от 18:00 ч. в ДКТ „Иван Радоев”

Концерт на Детски фолклорен танцов ансамбъл „Дъга” с ръководител Албена Кръстева
20 декември /сряда/ от 17:30 ч. – Коледен базар пред Военен клуб

Изложба базар „Празнични послания” на Арт школа „Колорит” с ръководител Майя Ананиева
20 декември /сряда/ – 17:30 ч. в Арт център

„Коледа, Коледа …” – Организатор Дружество на писателите – Плевен.
21 декември /четвъртък/ в 16:30 ч. – ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев”

Концерт на ДЮФА „Нашенчета” при ЦРД с ръководител Огнян Летов
21 декември /четвъртък/ – 17:30 ч. – Коледен базар пред Военен клуб

Обновяването на Автогара Плевен – на дневен ред през 2018-та

През следващата година общинската администрация в Плевен ще внесе в Общинския съвет предложения, свързани с финансирането на належащите ремонти в Автогарата. Това става ясно в отговор на заместник-кмета Милен Яков до местния парламент. Намеренията на администрацията, които ще бъдат представени за обсъждане, са за кандидатстване за външно финансиране и залагане на средства в общинския бюджет за 2018-та, с които да бъдат извършени ремонти и изграждане на съоръжения на Автогара Плевен, така че тя да отговаря на изискванията за категоризация. В писмото заместник-кметът по финанси напомня, че още преди една година на заседание на Общинския съвет кметът е внесъл подробна информация за измененията в наредбата за обществен превоз на пътници и следващите от нея дейности, за да изпълни плевенската автогара новите изисквания. Прочетете още »

Намаляване на данъка за таксита в Плевен от 2019-та година предлагат съветници

Намаляване на данъка за таксиметрови услуги в Плевен сас 100 лева, считано от 1 януари 2019-та година, предлага групата общински съветници от БДЦ. Проектът за изменение на общинската наредба за местните данъци е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Община Плевен. Предложението е годишният данък за таксиметров превоз на пътници да се намали от 450 на 350 лева. Регламентираният в закона срок за изменение на данъка за 2018-та година е изтекъл на 31 октомври, затова вносителите предлагат на Общинския съвет изменението да влезе в сила след повече от година – от 1 януари 2019-та. Прочетете още »

1: 102 е съотношението на надзиратели и осъдени в затворническо общежитие в Плевен

Затворническото общежитие от открит тип в Плевен е едно от трите посочени от главния прокурор Сотир Цацаров места за лишаване от свобода с критично съотношение между надзиратели и осъдени – 1 към 102-ма. Това са показали резултатите от проверката, извършена в местата за лишаване от свобода по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. Според прокуратурата е критично съотношението между надзиратели и лишени от свобода лица, което е особено видимо в откритите затворнически общежития в Пловдив, Стара Загора и Плевен. Прочетете още »

Академик Антон Дончев представи книгата на доц. Росманов „Вълча песен“

Академик Антон Дончев представи книгата на известния плевенски ортопед доц. Венци Росманов „Вълча песен“ пред препълнена зала в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Събитието уважи и вицепрезидентът на Република България – Илияна Йотова. „Вълча песен“ е една от малкото книги в днешната българска литература, която хваща мислещия човек за гърлото, не му позволява да бъде безучастен, с лениво и заспало съзнание и вслушан в лъстивата песен на севременните политически сирени. Книга – изстрел. Книга – удар с чук по камбаната на нашата съвест“, пише Иван Гранитски в предговора на изданието. Доц. Венци Росманов е първият носител на авторско свидетелство за разработка и внедряване на метод, свързан с индивидуални протези на тазовите кости при деструктивни процеси в тях. Прочетете още »

Богата предколедна програма в Плевен

Богата културна програма предлага Община Плевен на плевенчани и гостите на града в дните преди Коледните празници. Предколедната програма на Община Плевен започна с концерта-спектакъл „От мегдана“ на Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“, който бе представен двукратно във вторник, както и с Коледната изложба на плевенските художници. В дните до 21 декември са предвидени изложби, концерти и спектакли, като част от изявите са до Коледния базар пред Военния клуб на централния площад. Тази вечер от 17.30 часа е коледният поздрав от хор „Звъника“ при Центъра за работа с деца с ръководител Ваня Делийска. Прочетете още »

Две читалища и Съюзът на слепите искат допълнително финансиране

Две читалища и регионалната организация на Съюза на слепите в Плевен са внесли искания за допълнително финансиране от общинския бюджет за 2018-та година. Читалище „Херион 1926“ в село Горталово е поискало при предстоящото обсъждане на Бюджет 2018-та да бъдат заложени средства за подмяна на дограмата в общинските помещения, ползвани от културния институт. Читалището разполага с държавна субсидия, която покрива само задължителните текущи разходи, и не може да задели необходимите 2346 лева за ремонта. Читалище „Изгрев 1926“ в село Върбица предлага в бюджета да бъдат заложени 2000 лева за смяна на дограма на сградата и закупуване на отоплително тяло. В момента сградата е с изцяло остъклена стена, а ниските температури в нея затрудняват работата на самодейния състав. Прочетете още »

Две свободни длъжности за прокурор в Районна прокуратура – Плевен обяви Прокурорската колегия на ВСС

149 свободни длъжности „прокурор“ в районните прокуратури в цялата страна обяви Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. 16 от тях са в Софийска районна прокуратура, 10 – в районна прокуратура – Пловдив, 7 – в Бургас, 6 – във Варна и др. По две свободни длъжности „прокурор“ са обявени в районните прокуратури в Гоце Делчев, Перник, Самоков, Костинброд, Хасково, Харманли, Кърджали, Плевен, Кнежа, Велики Преслав, Силистра, Поморие, Средец и Сливен. По 1 свободна длъжност е обявена в 36 районни прокуратури, сред които Никопол и Левски. Прокурорската колегия определи, на основание чл. 178, ал. 1 и 2 от ЗСВ, 10 на сто от броя на свободните длъжности „прокурор“ в районните прокуратури и обяви конкурс за първоначално назначаване и заемане на 15 свободни длъжности „прокурор“. Прочетете още »

За втори път прокурорската колегия на ВСС не избра районен прокурор на Плевен

Прокурорската колегия на ВСС не избра административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Плевен. В изборната процедура участваха трима кандидати – Владимир Валентинов Николов – прокурор в Районна прокуратура – Плевен, Диана Николаева Маркова – заместник на административния ръководител – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура – Плевен и Стефан Александров Димитров – прокурор в Районна прокуратура – Плевен. Прочетете още »

Стратегическата рамка на Областната стратегия за развитие на Област Плевен продължава да бъде актуална

На свое заседание Областният съвет за развитие на Област Плевен прие Доклада за междинната оценка на Областната стратегия за развитие на областта за периода 2014-2020 година, съобщиха от пресцентъра на институцията. „Осъществяването на наблюдението и оценката на изпълнението на Областната стратегия за развитие на Област Плевен е изключително важна стъпка към подобряване и усъвършенстване на процеса на стратегическо планиране и програмиране на регионалното развитие и по-добрата работа на отговорните институции за провеждането на политиката за регионално развитие”, каза областният управител на Плевен Мирослав Петров. По заложените седем приоритетни области с високо ниво на изпълнение са четири – инвестиции и заетост, свързаност, природа за бъдещите поколения и обслужване на урбанизираната среда. Прочетете още »

Десет телефонни измами предотвратиха в Плевен за седмица

10 телефонни измами са предотвратени в Плевен за седмица, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Над 50 плевенчани, предимно от третата възраст, са имали среща със служители от Второ районно управление на МВР в пенсионерски клуб набулевард „Данаил Попов“ в Плевен. Разговорът е иницииран след множество подадени сигнали, че са им били искани пари по телефона от представящи се за полицейски инспектори. Над 10 са регистрираните в полицията в Плевен опити за телефонни измами само за последната седмица. Прочетете още »

Увеличават се тежките катастрофи в Плевенско, съобщи статистиката

снимка архив

През 2016 г. в област Плевен са регистрирани 225 тежки пътно-транспортни произшествия, при които броят на ранените е 305, а на убитите – 28 души. В сравнение с 2015 г. се наблюдава увеличение на тежките катастрофи и намаление на броя на ранените и убитите, сочат данни на Териториално статистическо бюро Северозапад. Катастрофите по вина на шофьорите са 218, или 96.9% от общия брой за областта. През 2016 г. в област Плевен най-голям брой произшествия са регистрирани през месец май – 29, а през юли и ноември – по 23. Прочетете още »

От Плевен започна национална кампания за кардиологична грижа

В Плевен бе дадено официалното начало на националната кампания „Кардиологична грижа за дълъг и пълноценен живот“, която има за цел превенция на сърдечносъдовите заболявания. Инициативата е съвместна между и Националното сдружение на общините в Република България и е насочена към населени места, в които няма постоянно работещи кардиолози. В продължение на три месеца над 150 кардиолози ще преглеждат пациенти в 323 населени места. „Предварително записаните желаещи за прегледи дори нас ни изненадаха – към момента са над 12500 човека, включително от малки градове, където има записани над 500 пациенти“, поясни проф. Тони Веков. Прочетете още »

„Зън, зън, злосторниците“ е новата постановка на плевенските театрали

„Зън, зън, злосторниците” от Керил Чърчил е новата постановка, която подготвят плевенските театрали. Гост-режисьор е Младен Алексиев. Той е участвал в различни независими театрални продукции в София, Белград (Сърбия), Амстердам (Холандия) и Берлин (Германия) и е поддръжник на свободния театър. Алексиев сам е превел драматургичния текст на британската авторка за новата постановка. След като започнал работа върху „Зън, зън, злосторниците“ и се свързал с нея, Алексиев разбрал, че неговият превод е първият на чужд език на пиесата, чиято премиера е в Лондон през 2012 година. Прочетете още »

Съдят шофьор, блъснал пешеходец с превишена скорост

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 35-годишен мъж, шофирал с превишена скорост и причинил смърт на пешеходец. Обвинението срещу Петко Д. е за това, че на 22.05.2017 г. около 08:45 часа на пътен участък в близост до отбивката за картинг-писта край Плевен, при управление на лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата, като се движил с със скорост 102,52км/ч“ – по-висока от разрешената от 80км/ч. и по непредпазливост причинил смъртта на пешеходец, като след деянието направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалия. Прочетете още »

Коледари благославяха в областна администрация – Плевен

Коледна изненада поднесоха на областния управител Мирослав Петров и администрацията, която управлява, децата от група „Симба” на детска градина „Щурче”. С благословии за здраве, щастие и успехи те внесоха празнично настроение в Областна администрация, пресъздавайки българските традиции за един от най-хубавите празници – Коледа. Прочетете още »

Плевенски ученици с благотворителна кампания за връстници

По традиция и тази година учениците от Начално училище „Христо Ботев“ в Плевен организираха благотворителна кампания за деца в нужда. Те събраха и дариха дрехи, обувки и играчки за ученици на тяхната възраст. Директорът Цветелин Горанов благодари на всички ученици, родители и учители за проявената съпричастност и щедрост.
„Благотворителността не е само дума, за която да се сещаме на Коледа. Прочетете още »

Георги Константинов се срещна с плевенски ученици

В навечерието на 10 декември библиотеката на читалища „Съгласие 1869“, със съдействието на Общоградско средношколско общежитие, организира среща с поета Георги Константинов. Почетният гражданин на Плевен беше гост в града ни по повод 140-годишнината от Плевенската епопея. Поетът поздрави присъстващите творци и ученици със своята безсмъртна „Балада за нисшите чинове“. Във вълнуващата среща Георги Константинов представи премиерно последната си стихосбирка „Неделен човек“. Прочетете още »

Благотворителен концерт за каузата „Локомат за България“ ще има в Плевен на 22 декември

На 22.12.2017г. от 18.30ч. в зала „Катя Попова“, ще се състои благотворителен концерт в подкрепа на дарителска кампания „Локомат за България“. Този социален проект е иницииран от д-р Анелия Хохвартер. Тя е родена в село Горна Митрополия, а в момента живее и работи във Виена. Д-р Анелия Хохвартер е автор на книгата „Пътуване“, която също се продава с благотворителна цел. Книгата е преведена на няколко езика и среща огромно одобрение. Тази кампания е известна в цяла България и има доста набрани средства до момента. За съжаление Плевен е един от градовете с най-слабо участие. Прочетете още »

Окръжна прокуратура – Плевен предаде на съд двама, откраднали чужда дебитна карта и изтеглили пари от нея

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу двама мъже, откраднали чужда дебитна карта и изтеглили неправомерно пари от нея. Обвинението срещу Мурахит М. и Валери М. е за това, че на 24.04.2017 г. в село Глава, Плевенска област, в съучастие като извършители, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, отнели чужди движими вещи: две дебитни карти, лична карта, два мобилни телефона, всички вещи на обща стойност 74 лв., отнети от владението на двама собственика. Прочетете още »