Home / НОВИНИ / ПЛЕВЕН

ПЛЕВЕН

Нарушено водоподаване в част от центъра на Плевен днес

Във връзка с авариен ремонт на водопровод на улица „Иван Вазов” в град Плевен на 19 юни 2018г., вторник, от 09,00 до 11,00 часа е възможно да бъде нарушено водоподаването в района на х-л „Ростов на Дон“. ”ВиК”- Плевен се извинява за причиненото неудобство!

Плевенският съд остави в ареста сина, обвинен, че е убил баща си с брадва

По искане на Окръжна прокуратура – Плевен съдът взе постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 26-годишен мъж, обвинен, че убил баща си с брадва при семеен скандал. Битовата драма се разиграла на 14 юни в семейното жилище на плевенската улица „Осъм“, а родителят починал три дни по-късно от раните си в болница. По делото до момента са проведени множество действия по разследването, съобщиха от Окръжната прокуратурата. Своевременно е установен и задържан извършител на престъплението. От събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието – престъпление, които се наказват с лишаване от свобода от 10 до 20 години. Съдът е приел доводите на прокуратурата, че са налице двете алтернативно предвидени опасности – реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Съдът е приел, че с оглед събраните данни за личността на обвиняемия, изключително жестокото и брутално отношение към баща му, начина на извършване на престъплението става дума за лице с висока степен на обществена опасност. Без предупреждение синът от близко разстояние е нанесъл със значителна сила фатален удар с брадва в областта на главата на баща си. Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново.

Плевенски автобусни превозвачи се опасяват от закриване на разписания

Автобусни превозвачи от Плевен са силно обезпокоени от предстоящата опасност маршрутните разписания по автобусни линии от републиканската транспортна схема от квотата на Община Плевен в скоро време да бъдат закрити. С помощта на Община Плевен те поставиха проблемите си пред народни представители. На поканата за среща в Община Плевен се отзоваха народните представители Владислав Николов и Ралица Добрева. Домакини бяха Милен Яков – заместник-кмет с ресор „Финанси и икономика”, който е и временно изпълняващ длъжността кмет, както и ръководители на икономически звена. От сдружението се опасяват от закриване на разписания по автобусни линии, предимно Плевен – София и до други областни градове. Мотивите са, че не отговарят на изискването за 60 минутни интервали между курсовете по съответното направление.
„За нас проблемът е сериозен. Ако не спазваме разписания ред, се нарушават законови разпоредби и Община Плевен ще търпи санкции. Ако спазваме законовия ред, хората ще са недоволни, защото няма да имат гарантиран транспорт, а и фирмите в превозваческия бизнес ще са в критична ситуация”, уточни на срещата Милен Яков. Възможността да останат маршрутните разписания е те да се впишат в точката, която по изключение позволява интервалът между два автобуса в едно направление да е по-малко от 60 минути, но не по-малко от 10 минути. „Транспортната необходимост от тези курсове може да бъде доказана след наблюдения на пътникопотока, но за това се изискват подписи и от представители на конкурентните фирми. В 90 % от маршрутните разписания става дума за една голяма фирма с регистрация в столицата”, уточни Величко Великов, според когото изискването за 60 минути интервал между курсовете по едно направление е лобистки текст и е начин за унищожаване на транспортния бизнес от провинцията. „Няма гаранция, че автобус, пътуващ по линията София – Русе или Варна през Плевен, ще се отбие през града и ще има свободни места за желаещи да пътуват. Ако пък има един или двама пътуващи за Плевен, нерядко автобусите ги стоварват дори извън града, което е недопустимо”, каза още той. С помощта на депутатите Владислав Николов и Ралица Добрева още тази седмица е организирана среща при ресорния заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев. Според превозвачите в наредбата трябва да се промени и дефиницията за „направление”. Браншовото сдружение на автобусните превозвачи от област Плевен готви предложения до „Автомобилна администрация” за разисквания по проблемите и в транспортната комисия в парламента.

Съдът не одобри споразумение на обвинен в заплаха за убийство

Районният съд в Плевен не одобри представеното споразумение между Районната прокуратура в Плевен подсъдим за закана за убийсто. Казусът са връща в Районната прокуратура за последващи процесуални действия. Определението не подлежи на обжалване и протест. Подсъдимият се признава за виновен, че на 24.10.2017 година направил опит да принуди полицейски служител по повод изпълнение на службата му да извърши нещо противно на волята му – да се обади да се видят, като употребил за това заплашване, че ще влезе в училище или в детска градина по негов избор и ще разстреля всички деца заедно с учителката. В поисканото от извършителя споразумение е посочено наказание от шест месеца и 25 дни затвор при общ режим на изтърпяване. Според съда обаче трябва да се завиши размерът на предвиденото наказание, тъй като подсъдимият е осъждан два пъти с наказание лишаване от свобода, което показва, че представлява лице с изключително висока обществена опасност и не следва да продължава да бъде толериран с неефективни наказания. „Очевидно е, че двете наложени наказания до момента на подсъдимия не са постигнали целите, предвидени от законодателя, поради което е последвало и извършването на престъплението, за което е внесено и настоящото споразумение”, се посочва в определението на съда. Според съда наказанието трябва да е не по-малко от 1 година затвор ефективно, поради което предлага промени в споразумението, които да бъдат обсъдени от страните. От изявление на адвоката става ясно, че подсъдимият е реабилитиран по право, не е съгласен с увеличение на наказанието и ще отиде на общ процес, като на него ще пледират за оправдателна присъда.

Плевен е част от “Световен ден на предизвикателството – България спортува“

На 23 юни /събота/ в парк Кайлъка край Плевен ще се проведе Световен ден на предизвикателството – „България спортува 2018”. Световният ден на предизвикателството е проява на Международната асоциация Спорт за всички, която се провежда ежегодно от 1983 г. в над 120 страни на всички континенти. Тя цели да популяризира системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус. В него могат да вземат участие всички желаещи чрез практикуване на даден вид спорт или конкретна двигателна активност поне 15 минути без прекъсване, в зависимост от собствените физически възможности. За първа година “Плевен спортува” ще стане част от националната инициатива „България спортува”, посветена на активния живот в модерна градска среда. Тя представя на едно място най-обичаните, познати и нови спортни дисциплини. В рамките на събитието всеки посетител има възможност да се включи безплатно в избран спорт, групова или индивидуална тренировка на открито, както и да получи цялостна информация за правилно хранене и здравословен начин на живот. Отделни площи ще бъдат предназначени за редица спортни занимания, сред които силови тренировки, кросфит, бадминтон, волейбол, футбол и йога. Ще бъдат представени тренировки за ранно физическо развитие на деца до 12 години „Детето чудо“, както и тренировки „Мама и бебе“ за проследяване на физическото възстановяване при новородили майки. Мисията за развитие на спортната култура на модерния градски човек е подкрепена от Христо Стоичков, Мария Гроздева, Тереза Маринова, Евгения Раданова, Илиана Раева, Наско Сираков и много други.
За втора поредна година провеждането на „България спортува“ е обвързано с кауза за изграждане на специален фитнес на открито, пригоден за хора с двигателни увреждания. Събитието ще започне на 23 юни от 10:00 ч. на голямата поляна при тенис кортовете в парк Кайлъка.

Безплатни прегледи за туберкулоза и в Плевен тази седмица

Плевен е един от градовете, в които тази седмица се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза по инициатива на Министерството на здравеопазването. Кампанията „Седмица на отворените врати” стартира във всички областни градове в понеделник и ще продължи до 22 юни. Това е ежегодната проява, чиято цел е да повиши обществената информираност за заболяването и да предостави безплатен достъп до медицински услуги. По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На хората, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията. По време на проведената през март кампания общо анкетирани за туберкулоза са 3 004 лица. На 1436 лица в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 32-ма души с туберкулоза и 110 с латентна туберкулозна инфекция, които са започнали лечение, съобщиха от здравното министерство. Инициативата се провежда от 2009 г. За област Плевен домакин на кампанията е Отделението за диспансерно наблюдение на болни с пневмофтизиатрични заболявания на ул. „Кирил и Методий”.

От Плевен изпращат 36-тия ни контингент за Афганистан

Тържествен ритуал по официалното изпращане на 36-ти контингент на Българската армия за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа“ в Афганистан ще се състои в Плевен. Ритуалът ще се проведе на 22.06.2018г., петък, от 11.00ч. пред параклиса – мавзолей ,,Свети Георги Победоносец” на площад „Възраждане”, съобщиха от командването на плевенския гарнизон.

Променят регламента за отглеждане на животни в населените места на община Плевен

Предложение за промени в общинската наредба за опазване на околната среда ще се обсъжда в Плевен. Измененията се отнасят за животновъдни обекти в регулацията на населените места. Промените се предлагат, за да се синхронизира общинската наредба с измененията в закона за ветеринарномедицинската дейност. Според тях общинските съвети определят обема на животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни. Регламентите се отнасят за населените места извън областния център, където е забранено отглеждането на животни. С предложените промени ще се актуализират текстовете за отглеждане на селскостопански животни за лични и стопански нужди в жилищните зони и извън регулацията на населените места. Предложението гласи, че отглеждането на животни и птици не може да става в обекти сгради на по-малко от шест метра от жилищни сгради в съседни имоти, без нотариално заверено съгласие от съседите. За стопански цели в имоти в регулация могат да се гледат до три едри и до десет дребни преживни животни, пет прасета, три еднокопитно, 10 зайци и 100 възрастни птици, като това трябва да става на разстояние не по-малко от 50 метра от обществени сгради, училища, социални и здравни заведения. При неподдържане на санитарно-хигиенни условия или промната им ще се налага глоба от 100 до 500 лева, предвиждат предлаганите изменения.

Паднала мълния е запалила къща в плевенското село Бреница

Паднала мълния е вероятната причина за запалване на покрива на къща в плевенското село Бреница, съобщиха от ОД на МВР в Плевен.
Пострадали няма, но е унищожена 70 кв.м. покривна конструкция. Пожарът е погасен от екип на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кнежа. През миналата седмица мълния е причинила пожар на къща и в плевенското село Стежерово. Там също не са пострадали хора, но е унищожен част от покрива на постройката.
От петък до неделя служителите от Противопожарната служба в Плевен са оказвали помощ при 15 произшествия – отводнявали са апартамент в Плевен, къща и пътен участък в Белене. Отстранили са паднали дървета върху пътното платно в Брест, на пътищата Еница-Бяла Слатина, Кнежа-Селановци и Лазарово-Бреница. Пожарникари са съдействали за улавяне на змия, влязла в жилищно помещение в Комарево.

Син уби баща си с брадва в Плевен

Син уби баща си с брадва при семеен скандал в Плевен. Трагедията се е разиграла на улица „Осъм”, научи „Зетра”. На 14 юни при скандал в семейно обитавано жилище в Плевен 26-годишен е нанесъл удари с брадва по тялото на 56-годишен, се казва в официалното съобщение на МВР-Плевен. Пострадалият е настанен за лечение в плевенска болница, където на 17 юни е починал. Първоначално извършителят е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. С постановление на наблюдаващия прокурор е задържан за 72 часа, а днес прокуратурата внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. По случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават.

Първият за страната курс на Фондацията по фетална медицина се проведе в Плевен

За първи път в България Фондацията по фетална медицина, чрез трима сертифицирани лекари-специалисти от Асоциацията по майчино-фетална медицина, проведе обучителен и практически курс по фетална морфология за акушер-гинеколози в Плевен. Лекторите са специалисти по фетална медицина у нас, обучени в Кралския Колеж в Лондон, ученици и последователи на проф. Николаидес, пионер на феталната медицина в света и Доктор Хонорис Кауза на Медицински университет – Плевен. Лекциите на тримата лектори д-р Виолета Стратиева, д-р Мария Янкова и д-р Петя Чавеева, докторант в Медицински университет – Плевен с ръководител проф. д-р Славчо Томов, бяха посветени на скрининг за хромозомни аномалии, ранна диагностика на фетални дефекти, скрининг и диагностика при близнаци, оценяване на плацентата и фетален Доплер, предвиждане и предотвратяване на преекламсия, предвиждане и предотвратяване на преждевременно раждане. След теоретичната част, семинарът включи практическо обучение по ултразвукова диагностика под ръководството на сертифицирани специалисти на четири станции с групи от по шест акушер-гинеколози, които получиха персонално обучение за сканиране в първи и втори триместър на бременни пациентки. Обучителната инициатива по фетална медицина има глобален характер и стартира от Унгария, минава през Полша и България, за да продължи в Румъния през септември. Участниците в семинара са първите български акушер-гинеколози, придобили сертификат за завършен обучителен курс по фетална морфология към Кралския Колеж в Лондон, подписан от бащата на феталната медицина проф. Кипрос Николаидес.

Предадоха на съд шофьор, блъснал възрастна жена на пешеходна пътека

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор, нарушил правилата за движение и блъснал пешеходка. Обвинението срещу Г. П. е за това, че на 04.11.2017 г. в Плевен, на пешеходна пътека пред ЖП гара –Плевен, при управление на лек автомобил „ВАЗ 2101“, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил средни телесни повреди на жена на 75 години. Престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до шест години и „лишаване от право да управлява МПС“. Обвиняемият се придвижвал по ул.“Иван Миндиликов“ и приближавал сградата на ЖП гара – Плевен. Непосредствено срещу входа на ж.п. гарата имало пешеходна пътека тип „зебра” и светофарна уредба. Преминаването на пешеходците било регулирано с двусекционна светофарна система. За управлението на светофарната уредба имало бутон, който пешеходците следва да натиснат, за да им бъде разрешено преминаването. По същото време, когато обвиняемият с автомобила си, приближавал към пешеходна пътека, там се намирала пешеходката. 75-годишната жена не знаела, че преди да премине по пешеходната пътека трябва да натисне бутона за светофарната уредба и предприела преминаване през пътя по пешеходната пътека. Обвиняемият виждал, че за него преминаването е разрешено, като късно възприел намиращата се на пътното платно пешеходната. Натиснал спирачката на автомобила, но не успял да спре своевременно. В резултат на ударът пострадалата получила телесни увреждания. Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Двама плевенчани избрани в оперативното бюро на Младежкото обединение в БСП

Двама плевенчани бяха избрани за членове на оперативното бюро на Младежкото обединение в БСП – Иван Мандински, който стана заместник-председател по иновации и технологии, и Надежда Мидюрова. В Плевен се проведе първото заседание на новоизбрания Национален съвет на Младежкото обединение в БСП. Освен избор на ръководни органи бяха сформирани и две комисии: комисия по икономика и социални въпроси и комисия по образование, култура и здравеопазване. Идеята за тези комисии е те да бъдат публични – да провеждат своите заседания във всички области от страната, на които да бъдат поканени възможно повече млади хора, независимо дали са партийни членове, или не, и където те пряко да имат възможността да изразяват отношение, да участват при вземането на решения и изготвянето на конкретни политики. „Така, обобщавайки всички предложения, мнения и идеи, ще изготвим конкретни законопроекти, които ще бъдат отстоявани в Народното събрание от заместник-председателя по парламентарна дейност на МО и народен представител Теодора Халачева. Трябва младите хора да генерират политики, а ние да бъдем изпълнителите им“. Това заяви новоизбраният председател на Младежкото обединение Николай Бериевски. На форума бяха дискутирани множество актуални политически и организационни проблеми – предстоящите европейски и местни избори, кадровата политика и реализацията на младите хора, инициативи, мероприятия и нови пътища, чрез които младите социалисти да достигнат до по-голяма част от своите връстници в страната.

Училищните отбори от СУ „Пейо Яворов” за 10 поредни години, 12 пъти триумфират на финалите на лекоатлетическите ученически игри в Сливен

Лекоатлетите от СУ „Пейо Яворов” – Плевен се завърнаха с четвърто отборно място от финалите на Ученически игри, град Сливен, 9-10 юни 2018 година. Над всички в нашия отбор беше осмокласника Цветан Георгиев, като спечели три индивидуални медала: Злато на 100 м. гладко бягане, сребро на 200 м. гладко бягане и бронз на 400 м. гладко бягане.
Яворовци се разминаха с бронза отборно само на половин точка от отбора на Русенци. В нашата колекция притежаваме пълен комплект медали от всички дисциплини, като имаме над 60 медала. Горди и щастливи сме от цялостното представяне на нашите момчета!
Редколегия „Яворов лист” 2018

65 268 лв. са събрани към момента от инициативата „Ние обичаме България“ 2018. Събраната в рамките на кампанията сума ще бъде използвана за реставрация и консервация на художественото платно в Плевенската панорама

65 268 лв. са събрани към момента от инициативата „Ние обичаме България“ 2018. Събраната в рамките на кампанията сума ще бъде използвана за реставрация и консервация на художественото платно в Плевенската панорама.Основната част от сумата бе събрана от продадени билети за големия благотворителен концерт в подкрепа на Панорамата, който се проведе на 22 май в София. Част от средствата, които ще бъдат дарени за Плевенската Панорама, са събрани от продажбата на специални торбички за пазаруване. Те ще продължат да бъдат налични в магазините на голяма хранителна верига до края на месец август. В този период 1 лев от всяка закупена бройка отива за каузата. Кампанията „Ние обичаме България“ се провежда с подкрепата на Министерство на културата, Министерство на туризма, Столична община и Община Плевен. Всеки желаещ да подкрепи кампанията „Ние обичаме България“ и Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ може да го направи и като преведе средства по сметката на Регионалния военноисторически музей в Плевен

Организирана престъпна група, занимавала се с наркоразпространение, е неутрализирана при спецоперация на ГДБОП в Плевен и Ловеч

Специализирана полицейска операция по противодействие на наркоразпространението е проведена на териториите на Плевен и Ловеч, под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщиха от
пресцентъра на МВР. В нея са участвали служители на ГДБОП, колегите им от Плевен, Ловеч, Враца, Монтана, служители на сектор „Специални операции“ – ГДБОП и полицаи от областните дирекции в Плевен и Ловеч. В резултат на предприетите действия в къща в село Изворче са задържани трима мъже на възраст 23, 39 и 46 години и 30-годишна жена. В рамките на операцията, в Плевен били засечени два автомобила – „Ситроен Берлинго“ и „Мицубиши“, и задържани двамата водачи – на 40 и 50 години. Извършени са процесуално-следствени действия на пет адреса и пет автомобила, в които са открити и иззети: марихуана, екстази, метамфетамин и амфетамин, както и електронни везни, 2800 лева, множество документи, мобилни телефони, преносим компютър и СИМ-карти. На шестимата задържани са повдигнати обвинения за престъпления по чл.321, ал.3 във вр. с ал.2 от НК и с прокурорско постановление мярката им за задържане е удължена до 72 часа.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.321, във връзка с чл.354 а от НК. Работата по документирането му продължава под наблюдението на Специализираната прокуратура.

Населението на област Плевен е 244 209 души, което представлява 3.5% от населението на страната. В сравнение с 2016 г. населението на областта намалява

Динамиката в развитието на демографските процеси и измененията в структурите на населението през последните десетилетия оказват силно влияние върху основните системи на обществото: икономическата, образователната, здравноосигурителната и системата за социална защита.
Текущата демографска ситуация в област Плевен се характеризира с продължаващо намаляване и застаряване на населението.
Към 31 декември 2017 г. населението на област Плевен е 244 209 души, което представлява 3.5% от населението на страната. В сравнение с 2016 г. населението на областта намалява с 3 929 души, или с 1.6%.
Мъжете са 119 044 (48.7%), а жените – 125 165 (51.3%), или на 1 000 мъже се падат 1 051 жени. Броят на мъжете преобладава във възрастите до 59 години. С нарастване на възрастта се увеличава броят и относителният дял на жените от общото население на областта.
Към 31.12.2017 г. в градовете живеят 162 991 души, или 66.7%, а в селата – 81 218 души, или 33.3% от населението на областта.

Продължава процесът на остаряване на населението, който се изразява в увеличаване на дела на населението на 65 и повече навършени години.
В края на 2017 г. лицата на 65 и повече навършени години са 62 689, или 25.7% от населението в областта. В сравнение с 2016 г. делът на населението в тази възрастова група намалява с 0.4 процентни пункта. Процесът на остаряване в област Плевен е по-силно изразен сред жените, отколкото сред мъжете. Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 15.1%, а на мъжете – 10.6%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея по-ниската средна продължителност на живота при тях.
В регионален аспект делът на лицата на 65 и повече навършени години е най-висок в областите Видин (29.3%), Габрово (28.2%), Кюстендил (26.9%) и Ловеч (26.6%). Общо в деветнадесет области този дял е над средния за страната. Най-нисък е делът на възрастното население в областите София (столица) – 17.2%, и Варна – 18.6%.
Общо за ЕС-28 относителният дял на населението на 65 и повече навършени години е 19.4%. Най-висок е този дял в Италия (22.3%), следвана от Гърция (21.5%) и Германия (21.2%). Общо в шест страни, включително и България, делът на възрастното население е над 20.0%.

Към 31.12.2017 г. децата до 15 години са 33 765, или 13.8% от общия брой на населението. Спрямо 2016 г. този дял се увеличава с 0.1 процентни пункта. В регионален аспект делът на лицата под 15 години е най-висок в общините Долни Дъбник и Кнежа – съответно 16.8% и 14.7%, а най-нисък в община Белене – 10.1%.
Към 31.12.2017 г. общият коефициент на възрастова зависимост1 за област Плевен е 65.3%, или на всяко лице в зависимите възрасти (под 15 и над 65 години) се падат по-малко от две лица в активна възраст.
Остаряването на населението води до повишаване на неговата средна възраст, която от 43.8 години през 2009 г. и достига 45.9 години в края на 2017 година. Средната възраст при мъжете достига 44.1 години, а при жените – 47.7 години.
Процесът на остаряване се проявява както в селата, така и в градовете, като в градовете средната възраст на населението е 44.7 години, а в селата – 48.4 години.
Тенденцията на остаряване на населението води до промени и в неговата основна възрастова структура – под, във и над трудоспособна възраст. Влияние върху съвкупностите на населението във и над трудоспособна възраст оказват, както остаряването на населението, така и законодателните промени1 при определянето на възрастовите граници на населението при пенсиониране. За 2017 г. тези граници за населението в трудоспособна възраст са до навършването на 61 години за жените и 64 години за мъжете.
Населението в трудоспособна възраст към 31.12.2017 г. е 136 196 души, или 55.8% от цялото население на областта, като мъжете са 72 993, а жените – 63 203 души. Въпреки увеличаващата се възрастова граница за пенсиониране, трудоспособното население е намаляло с 3 079 души, или с 2.2% спрямо предходната година.
Към края на 2017 г. над трудоспособна възраст са 72 041 души, или 29.5%, а под трудоспособна възраст – 35 972 души, или 14.7% от населението на областта.
Възпроизводството на трудоспособното население се характеризира чрез коефициента на демографско заместване, който показва съотношението между броя на влизащите в трудоспособна възраст (15 – 19 години) и броя на излизащите от трудоспособна възраст (60 – 64 години). Към 31.12.2017 г. коефициентът на демографско заместване за област Плевен е 60. За страната това съотношение е 64, а за сравнение, през 2001 г. 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, са били замествани от 124 млади хора.
Най-благоприятно е съотношението в областите Сливен – 84, Варна – 71, и София (столица) – 70 лица. Най-нисък е този показател в областите Смолян – 44, и Габрово, Перник и Кюстендил, където 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, се заместват от 50 лица, влизащи в трудоспособна възраст.
Съществено влияние върху броя и структурите на населението в областта оказва и механичният прираст, който през 2017 г. е отрицателен – минус 1 415 души. Той се формира като разлика между броя на заселилите се и изселилите се от областта.
През 2017 г. на територията на областта са се заселили 4 289 души, а са се изселили – 5 704 души.

1 Възрастовите граници за разпределение на населението по категориите под, във и над трудоспособна възраст са определени съгласно Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, приета с Постановление № 30 на МС (ДВ, бр. 21/17.03.2000 г.).

Методологични бележки

Броят и структурите на населението към края на всяка година се изчисляват на базата на данните от предходната година и данните за естественото и механичното движение на населението през текущата година.
Източник на данните за броя и структурите на населението е Информационна система „Демография” в Националния статистически институт. Източник на данните за естественото и механичното движение на населението (раждания, умирания, бракове, разводи, вътрешна миграция) е Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението. Те се регистрират чрез документите образци ЕСГРАОН – ТДС: съобщение за раждане, съобщение за сключен граждански брак, съобщение за прекратен граждански брак, съобщение за смърт и адресна карта за промяна на настоящ адрес.
Данните за броя на населението и за настъпилите демографски събития в териториален разрез са представени според административно-териториалното деление на страната към 31.12. на съответната година (населени места, общини, области) и статистически райони по настоящ адрес. Това е адресът, който отговаря на документално заявеното местоживеене на лицето.
Възрастта на населението в края на годината е изчислена към 31.12. в навършени години. Възрастта на лицата при настъпване на демографско събитие се изчислява в навършени години въз основа на датата на раждане и датата на съответното събитие, т.е. възрастта, която лицата са достигнали при настъпване на събитието.
При изчисляване на демографските показатели се използва съвкупността на средногодишното население. Средногодишният брой на населението е средна аритметична величина от изчисленото население към края на предходната и края на отчетната година.

През първото тримесечие на 2018 г. общинските администрации на територията на област Плевен са издали разрешителни за строеж на 9 жилищни сгради

През първото тримесечие на 2018 г. общинските администрации на територията на област Плевен са издали разрешителни за строеж на 9 жилищни сгради с 27 жилища в тях с 3 591 кв. м разгъната застроена площ (РЗП) и на 26 други сгради с 13 828 кв. м обща застроена площ.
Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават с 28.6%, жилищата в тях – с 68.8%, а тяхната РЗП – със 95.5%. Броят на издадените разрешителни за строеж на други видове сгради се запазва, а общата им застроена площ се увеличава- с 66.8%.
В сравнение с първото тримесечие на 2017 г. броят на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се запазва, докато жилищата в тях се увеличават със 107.7%, а разгънатата им застроена площ – със 166.0%. Разрешителните за строеж издадени на други сгради се увеличават с 23.8%, а общата им застроената площ – с 93.5%.
Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите София (столица) – 205, Пловдив – 176, Варна – 108, и Бургас – 102. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) – 2 337, Пловдив – 1 355, Бургас – 754, и Варна – 687.
През първото тримесечие на 2018 г. в областта е започнал строежът на 3 броя жилищни сгради с 4 жилища в тях с 534 кв.м разгъната застроена площ и на 13 други сгради с 6 504 кв. м РЗП.
Спрямо предходното тримесечие броя на започнатите жилищни сгради се запазва, а жилищата в тях са по-малко 2 пъти и тяхната РЗП около 2 пъти. Броят на започнатите други сгради се запазва, а разгънатата им застроена площ се увеличава – със 150.3%.
В сравнение с първото тримесечие на 2017 г. започнатите нови жилищни сгради бележат спад 3 пъти, а жилищата в тях около 11 пъти, а разгънатата им застроена площ около 10 пъти. Броят на започнатите други видове сгради намаляват със 7.1%, а тяхната РЗП – с 28.8%.
Строителство на най-голям брой нови сгради е започнало в областите: Пловдив – 140 жилищни и 66 други сгради; София (столица) – 123 жилищни, 7 административни и 19 други сгради; Бургас – 91 жилищни, 3 административни и 29 други сгради; Варна – 83 жилищни и 28 други сгради (табл. 2 от приложението).

Методологични бележки

Тримесечното статистическо наблюдение за издадените разрешителни за строеж и започнатото строителство осигурява информация както за издадените от местните администрации разрешителни за строеж, така и за започнатото строителство на нови сгради според техния вид и разгъната застроена площ. Тази информация може да се използва като индикатор за бъдещата активност на строителните предприятия в страната.
Видовете сгради сe посочват в съответствие с Класификацията на сградите и строителните съоръжения (КСC – 2001) и се подразделят на:
• Жилищни – сгради, полезната площ на които в голямата си част е предназначена за жилищни цели за постоянно обитаване.
• Нежилищни – сгради за различни нежилищни нужди, които включват:
– административни – офиси и сгради за административна дейност на ведомства и други организации и сдружения (представителни сгради – банки, пощи, правителствени сгради, сгради за конференции, конгреси, съдилища, общини);
– други сгради – всички останали видове сгради, предназначени за различни дейности: производствена, търговска, транспортна, просветна, културна, спортна, селскостопанска, здравеопазване, бази за почивка и краткосрочно пребиваване (хотели, мотели, почивни домове, хижи и др.).
Разгъната (обща) застроена площ на сградите е сумата от застроените площи на всички етажи по външни измерения.

Клуб „Трибали“ – Плевен с участие в международен античен фестивал

На 9 и 10 юни 2018 г. сред руините на античен амфитеатър в кв. „Река Девня“ в гр. Девня се проведе грандиозен международен фестивал „Марцианопол – животът в древния град“. Античен клуб „Трибали“ – Плевен с ръководител Милен Първанов се вкючи с пълна сила в епичните битки и демонстрации на оръжия и бойни техники от времето на славните траки. Клуб „Трибали“ – Плевен е създаден през 2018 г. и неговото име е заимствано от името на древното тракийско племе трибали, което населявало в древността Северозападна България. Идеята за основаването му е породена от желанието на група плевенчани – приятели и съмишленици да популяризират един от най-старите народи на света – тракийският, както и да припомнят чрез изявите си, че всъщност ние българите сме потомците на старите траки владеели двата полуострова – Балкански и Малоазийски. С вход свободен в двата фестивални дни имаше куп приятни изненади, като дегустации на тракийски вина, томболи и атрактивни гладиаторски двубои. Жителите и гостите на град Девня бяха пренесени хилядолетия назад във времето, когато Девня всъщност е носила името Марцианопол.

30-та годишнина на българската инвитро медицина бе отбелязана в Плевен

30-годишнината на българската инвитро медицина бе отбелязана с Ден на репродуктивното здраве в Плевен. Двойки от цялата страна и специалисти от 11 клиники за 13-ти път обсъждаха настоящето и бъдещето на асистираната репродукция у нас. Отбелязано бе, че нивото на родната репродуктивна медицина е съизмеримо със световните достижения в тази област. С видеообръщение от САЩ се включиха първото българско „бебе в епруветка” Илияна Кирилова и майка й Таня. Те пожелаха кураж на двойките с репродуктивни проблеми и да вярвят на лекарите, защото чудеса се случват. 145 хиляди са двойките у нас, които имат нужда от репродуктивна помощ, посочиха организаторите. Освен националния фонд, който подпомага двойки със стерилитет, над 40 общини у нас също осигуряват финансова подкрепа за свои съграждани с репродуктивни проблеми. Сред тях е и Община Плевен. За миналата година с по 500 лева за изследвания са подпомогнати 50 двойки, тази година до момента са 28, като още 10 са подали документи, които предстои да бъдат разглеждани. Държавата е направила каквото трябва за репродуктивната медицина, смята доц.д-р Емилияна Конова. „Проблемът идва от това, че все повече се увеличава стерилитетът, все по-трудно се забременява, все повече пада възрастта на двойките с репродуктивни проблеми. Оттам нататък се покачват и изискванията към нас, лекарите, да търсим нови подходи, нови диагностики”, коментира тя. По думите й медиците от редица специалности трябва да работят в екип за решаването на този проблем – не само акушер-гинеколози, а и генетици, ендокринолози, имунолози, както и репродуктивни психолози. „Хората не бива да се притесняват да търсят консултация със специалист, ако след 6-12 месеца няма бременност. Едва 5-10 % от хората с репродуктивни проблеми стигат до използване на асистирани методи, много от проблемите се решават съвсем конвенционално”, посочи Стефка Сарафова, председател на сдружение „Зачатие”. С жребий сред всички присъстващи млади двойки бяха дадени 7 ваучери за диагностика и лечение на стерилитет. Пет от тях бяха обявени предварително. По един допълнителен ваучер подариха заместник-министъра на труда и социалните грижи Султанка Петрова и плевенският депутат д-р Калин Поповски.

Български гражданин, обявен за издирване с Европейска заповед за арест, е задържан по искане на Окръжна прокуратура – Плевен

По искане на Окръжна прокуратура – Плевен, е взета мярка за неотклонение „задържане по стража“ по отношение на български гражданин на основание издадена Европейска заповед за арест.
Европейската заповед за арест е издадена на 11.04.2018г. от Апелативен прокурор при Апелативна прокуратура на Лариса, Република Гърция срещу българския гражданин. Ш. И. е обявен за международно издирване въз основа на издадена Заповед за арест от Следовател от Втори Отдел на Районен съд – гр.Лариса за извършени на 31.01.2016 г. престъпления по Наказателния кодекс на Република Гърция – грабеж и причиняване на тежка телесна повреда. Лицето е установен от полицейските органи в страната и с постановление на ОП Плевен е задържано за срок до 72 часа. Искането на Окръжна прокуратура – Плевен е уважено, като съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо лицето във връзка с издадена Европейска заповед, до разглеждане на делото по допускане на предаването на българския гражданин на искащата държава.