Home / НОВИНИ / ПЛЕВЕН

ПЛЕВЕН

Ясни са победителите в националния детски конкурс „140 години Плевенска епопея“

В петък бяха обявени наградените деца от националния конкурс за детски рисунки, за есета и за песен, посветени на 140-та годишнина на Плевенската епопея и Освобождението на Плевен. Това стана на пресконференция на председателя на журито акад. Светлин Русев и членовете на Инициативния комитет за честването на годишнините Румен Петков и Януш Донев. „Самият факт, че много деца се вълнуват от темата за Плевенската епопея, е нещо значително, независимо дали са победители в конкурса“, изтъкна академик Светлин Русев. Той е ръководил и журито в надпреварата за детска рисунка, в която участваха 87 рисунки. Там участниците са разделени в две възрастови групи – до 4-ти и до 8-ми клас. Специалната награда за рисунка е за 6-годишната Лора Чолакова. В конкурса за есе първата награда е за 12-класничка от Петрич, следващите са за момичета от Плевен и Свищов. Прочетете още »

Първо РПУ в Плевен отчете пред местната власт работата си

909 заявителски материала за извършени престъпления са регистрирани за първите девет месеца на годината в Първо Районно управление на МВР в Плевен. Разкрити са 373, както и 62 престъпления от предходни периоди. Данните са от информация засъстоянието на обществения ред и противодействие на престъпността от началото на годината до 30 септември за територията на Първо Районно управление, предоставени на местната власт. Първо РУ на МВР в Плевен обслужва източната част на Плевен и 7 села – Бохот, Тученица, Радишево, Опанец, Върбица, Гривица и Буковлък. От информацията става ясно, че по заведените сигнали за периода са започнти 562 досъдебни производства, от които 165 бързи и 16 – незабавни. Прочетете още »

Научна конференция за Плевенската епопея започна в Плевен

Международна научна конференция за Руско-турската война и Плевенската епопея започна в Плевен. Над 20 учени от България и Русия участват в научния форум с доклади, посветени на теми, свързани с войната и със събитията край Плевен от 1877 година, които прославят града в световен мащаб. Двудневната конференция бе открита от кмета на Георг Спартански, който пожела успешна работа на форума. „Едва ли има българин, а няма плевенчанин, който от най-ранните си детски години да не знае за събитията, свързани с този период от българската история. За нас е гордост, че свободата на България тръгна и от Плевен. Две са битките, които решиха изхода на тази война – Шипченската, разбира се, но и Плевенската епопея, която по своето значение е не по-малко важна и не по-малко решаваща“, каза кметът на Плевен Георг Спартански. Прочетете още »

Планират изграждане на ритуална зала в плевенския гробищен парк „Чаира“

Средства за изграждане на ритуална зала в гробищен парк „Чаира“ да бъдат заложени в плановете на община Плевен за догодина. Това бе обсъждано на седмичното оперативно заседание на местната управа. Освен необходимостта от изграждане на ритуална зала в най-големия гробищен парк на Плевен, е нужно и да се реновират траурните домове в други два гробищни парка – до Стадиона и горноплевенските гробища. Прочетете още »

Машини за събиране на шума ще купува Община Плевен

Закупуването на машини за събиране на шума обмисля общинската администрация в Плевен. Техниката ще позволи по-бързо и ефективно отстраняване на листата от улиците през есента. В началото на 2016-та година бяха закупени мини-снегорини за тротоарите и опитът от ефикасността на тяхната работа е положителен, стана ясно на оперативното заседание на общинската администрация. Сега се проучва какъв ще е размерът на инвестицията за машини за събиране на листата. Механизирането на тази дейност ще спести част от работата на хората, които метат ръчно улиците по време на листопада, а почистването ще се извършва по-бързо. Прочетете още »

Община Плевен призовава заедно да опазим чист въздуха

С началото на зимните месеци на територията на община Плевен се наблюдава превишаване на нормите за качество на атмосферния въздух по показатели фини прахови частици с размер до 10 μm (ФПЧ10) и на полициклични ароматни въглеводороди. Основните им източници са комунално-битовите отоплителни инсталации и транспортните дейности.
Проблемът с отоплението на домакинствата не засяга само Плевен, а цялата страна, икономическото състояние рефлектира върху финансовите възможности на гражданите и с помощта на национално и европейско подпомагане се очаква повишаване на енергийната ефективност на жилищата и чувствително намаление на емисиите от отопление – действия, водещи до намаляване на фоновото ниво на местно, регионално и национално равнище. Неблагоприятните метеорологични условия са природният фактор, който намалява потенциала за разсейване на праховите частици в атмосферния въздух и задържа продължително време наднормените концентрации. Прочетете още »

Училищен празник под надслов ”Имам идея” се проведе в СУ ”Пейо Яворов”

Училищен празник под надслов ”Имам идея” се проведе днес в СУ ”Пейо Яворов”. Инициативата е част от мероприятията, свързани със Световна Седмица по предприемачество – 13 -19 ноември. Джуниър Ачийвмънт България е официален домакин за страната още от нейния старт през 2008 г. Миналата година участваха над 165 държави и близо 25 милиона души от цял свят.
Според определението на европейските институции предприемчивостта е просто умението да превръщаш идеите в действия, а Яворовци демонстрираха как се случва това на практика пред очите на многоуважаваните гости – г-жа Йонита Иванова – Началник отдел образование към Община Плевен и г-н Борис Георгиев – президент на фирма „Електроник 90” гр. Плевен. Участниците в училищния празник получиха поздравителен адрес от г-н Мирослав Петров – Областен управител на обл. Плевен. Състезанието протече в три кръга, като учениците демонстрираха своята креативност, творческо мислене и бизнес решения по поставените задачи.
След оспорвана надпревара, отбор победител стана ОТБОР №1 с членове Василена, Теодора, Далия и Мартин, а ОТБОР №3, представен от Габриел, Виктор, Теодора и Виктория се класира на второ място. Всички отбори получиха грамоти, а отличените на първо и второ място – индивидуални награди, връчени от председателя на журито – г-н Руси Русев, Директор на училището.
В училищния празник под надслов ”Имам идея” ученици от ХII-а клас, членове на УК „FUTURE INOVATIONS” демонстрираха своята автоматизирана система „Slide & Shine”, отличена с бронзови медали и трето място на Националното състезание „Изгряващи звезди – Варна 2017” .
Учениците от V, VII, VIII, IX и X клас доказаха, че могат да реализират идеите си, да превърнат използвани материали в оригинални продукти и да ги презентират, да вземат бързо правилни решения и да ги аргументират. Възрастовата разлика на състезателите не беше пречка да се постигне балансирана екипна работа при реализиране на предприемаческите идеи …


Редколегия „ЯВОРОВ ЛИСТ”
Плевен 15.11.2017

Николай Пачевски стана заместник-окръжен прокурор на Плевен

Прокурорската колегия на ВСС освободи, на основание чл. 175, ал. 7, изр. 1 от ЗСВ във вр. с параграф 205, ал. 2 ат ПЗР ЗИД ЗСВ, Иво Николаев Йолов от заеманата длъжност „заместник-административен ръководител – заместник-окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Плевен и назначи, на основание чл. 168, ал. 3 от ЗСВ, Николай Валентинов Пачевски – прокурор в окръжната прокуратура. В предложението от административния ръководител на Окръжна прокуратура – Плевен Ваня Савова е посочено, че прокурор Пачевски има над 16 години юридически стаж изцяло в системата на прокуратурата. От 2002 г. до настоящия момент е заемал последователно всички длъжности в районна и окръжна прокуратура – Плевен, вкл. заместник на административния ръководител. Прочетете още »

Диабетици пуснаха сини балони в небето над Плевен

Над 100 диабетици от целия Плевенски регион се събраха днес в зала „Катя Попова“, за да отбележат заедно Световния ден за борба с диабета. Хепънингът по повод 14 ноември е инициатива на плевенското Сдружение „Диабет” с председател Даниела Илиева, под патронажа на председателя на Общинския съвет Мартин Митев и със съдействието на Общината. Проявата започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Иван от храм „Св.Троица“. Данни за диабета като социално значимо заболяване представи доц. д-р Катя Тодорова – началник на Клиниката по ендокринология при УМБАЛ – Плевен. Прочетете още »

Посланикът на Франция посети Плевен заради френска инвестиция от 60 милиона лева

Посланикът на Франция бе в Плевен днес по повод голяма френска инвестиция в града. Френска компания за производство на малц, която работи от пет години в Плевен, започва строеж на нов завод. С него тя ще разшири капацитета си над три пъти. Инвестиционните намерения бяха обявени в присъствието на посланика на Франция в България Ерик Льобедел, на кмета Георг Спартански и на областния управител Мирослав Петров. Инвестицията е за 30 милиона евро. Според плановете новата мощност ще заработи през септември 2019-та година. „Не всеки ден в Плевен, а и в България, се прави инвестиция в нови мощности за 60 милиона лева. За нас тази инвестиция е важна, тъй като тя е знак, че Плевен е добро място за инвестиции“, изтъкна кметът на Плевен Георг Спартански. Според посланик Льобедел след посещението на президента на Франция Емануел Макрон в България се забелязва позитивна динамика в икономическите отношения, която динамика трябва да се предаде на всички предприятия. Това вече се случва в Плевен, където наблюдавам добро партньорство и в обмяната на опит и съвети. Прочетете още »

Четири години затвор и 6000 лева глоба за държане на наркотици

След обвинение на Окръжна прокуратура – Плевен 40-годишен мъж е осъден на четири години затвор при строг режим и глоба в размер на 6 000 лева за държане на наркотици. Делото е разгледано от две съдебни инстанции и присъдата е влязла в сила. Станислав Ф. е признат за виновен за това, че на 15.06.2016 г., в Плевен държал с цел разпространение, в л.а. Фолксваген Голф и в общинско жилищe високорискови наркотични вещества по смисъла на Закон за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, без надлежно разрешително. Прочетете още »

Индия спечели Деня на народите в МУ-Плевен

На 11 ноември Спортният комплекс „Проф. д-р Недко Кючуков“ при Медицински университет за пети път се превърна в сцена, на която студентите на висшето училище представиха своите държави – различни култури, традиционна кухня, бит, облекло, история, народни песни и танци. Това разнообразие от изпълнения на студенти от над 10 държави се разгърна по време на поредното издание на превърналия се в традиция за МУ-Плевен – Ден на народите. Прочетете още »

Шофьор от Биволаре опита да подкупи полицай с 20 лева

На 13 ноември около 12:13 часа в село Брест на кръстовище, образувано от улица „Витоша“ и улица „България“, служители на РУ-Гулянци спират лек автомобил. В хода на проверката установяват водачът – 56-годишен от село Биволаре. При съставянето на акт за нарушение по Закона за движение по пътищата в служебния автомобил на ОДМВР – Плевен, шофьорът е пуснал до десния крак на проверяващия полицай две банкноти с номинал от 10 лева, като е поискал да не му съставят акт. Прочетете още »

От утре зимните гуми са задължителни, напомнят от плевенската Пътна полиция

От утре, 15 ноември, до 1 март, е задължително автомобилите да се движат със зимни гуми, напомнят от сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР в Плевен. Това бе въведено с изменението на Закона за движение по пътищата. Гумите на автомобилите, предназначени за зимни условия са с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. От плевенската пътна полиция напомниха, че при технически неизправно превозно средство то ще бъде временно спирано от движение. Прочетете още »

16 фирми са заявили участие в Коледния базар в Плевен

16 фирми са заявили участие в Коледния базар в Плевен. Те ще продават само характерни за празника стоки – тематични украшения и сувенири, играчки, коледни сладкиши и греяно вино. Къщичките с щандовете им ще бъдат украсени по подходящ начин и ще звучи само коледна музика. 17 са местата, които са предвидени по схемата, одобрена от главния архитект на Община Плевен. Коледният базар ще е разположен в района на Военния клуб, като местата на търговците са определени така, че да не пречат при церемониите за Деня на освобождението на Плевен 10 декември. Прочетете още »

Богата програма по повод 140 години от Плевенската епопея

Научни събития, валидиране на пощенска марка, конкурс, концерти и презентации изпъстрят богатата програма на Община Плевен по повод 140-та годишнина от Плевенската епопея и освобождението на Плевен.
Програмата на честванията започва с научна конференция днес. На 22 ноември в Регионалния исторически музей ще бъде валидирана пощенска марка и ще бъде открита национална изложба на детски рисунки. На 28 ноември край историческия мост близо до село Ясен, където на 10 декември 1877 г. се предава армията на Осман Паша, ще бъдат засадени 140 дръвчета. Инициативата е наречена „Гора на свободата“. През декември са предвидени откриване на няколко изложби, премиери на документални филми, турнири по футбол, класическа борба и волейбол. Прочетете още »

Плувен клуб „Инвиктус” спечели „Купа Плевен”

В истински празник се превърна второто издание на плувния турнир за Купа Плевен. Тази година той бе посветен на 140-та годишнина от освобождението на града и организиран от плевенския плувен клуб „Инвиктус” с финансовото съдействие на Община Плевен. В двудневната надпревара взеха участие над 100 състезатели от пет клуба – три от София, един от Велико Търново и домакините от „Инвиктус”- Плевен. Домакините бяха представени от 55 плувци – 22 момичета и 33 момчета. Най-малките плуваха 25м бътерфлай, 50м гръб, 50м бруст и 50м кроул. Прочетете още »

Кметът Плевен призова културните институции да са премерени във финансовите си очаквания

Кметът на Плевен Георг Спартански призова творците и културните институции да са премерени във финансовите си очаквания към Общината за догодина. Думите му бяха по повод предложенията за Културен календар на Плевен за 2018-та, които се събират до 17 ноември. Културният календар трябва така да бъде направен и в трите си раздела, че да се осигурява финансиране само на стойностни неща, а не на калпак“, коментира кметът. „Принципът „на всички по равно“ ни прави равни в мизерията и води до това да се провеждат културни събития със съмнителна стойност, които са известни само на авторите на събитието. В този смисъл не сме толкова богати, че да си позволяваме ширпотреба. По-добре да финансираш пет неща с много пари, но с високо качество и много хора да ги оценят, отколкото 55 с по 500 лева, което значи да си хвърлиш парите в барата“, добави Спартански. Прочетете още »

Научна конференция за Плевенската епопея започва в четвъртък

Международна научна конференция „140 години Руско-турска война 1877-1878 г. и Плевенска епопея 1877 г.” започва в Плевен в четвъртък. 25 български и трима руски историци ще дискутират теми, свързани с паметните събития от 1877-78 година. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Пламен Митев, преподавател в Историческия факултет на Софийския университет. Конференцията ще бъде открита от кмета на Георг Спартански, от представител на Министерство на културата и председателят на Общинския съвет Мартин Митев. В два поредни дни са предвидени научни доклади на изследователи и преподавали от Института за исторически изследвания при БАН, Прочетете още »

Плевенските квартали – приоритет за улични ремонти догодина

Догодина при уличните ремонти в Плевен ще се акцентира на жилищните квартали Дружба и Сторгозия. Това съобщи кметът Георг Спартански на седмичната оперативка на общинското ръководство. След като досега с предимство се ремонтираше инфраструктурата в централната част на Плевен, през 2018-та ще се работи по-интензивно в жилищните комплекси. В проекто-бюджета на общината за следващата година ще бъдат планирани повече текущи ремонтни дейности, главно в „Дружба“ и „Сторгозия“, но те няма да са за сметка на поддръжката на центъра и Девети квартал. „Няма как да решим всички проблеми за една година, но все пак ще насочим повече усилия натам и да променим съществуващата ситуация“, обясни кметът на Плевен. Прочетете още »

Плевен отново е сред общините с най-добри финансови параметри според финансовото министерство

За поредно тримесечие община Плевен е сред отличниците с най-добри финансови показатели. Това става ясно от публикуваните от Министерството на финансите данни за финансовото състояние на общините за третото тримесечие на 2017-та година. В документа на Министерството на финансите се изброяват 14 общини с най-добри параметри по показателите за финансова самостоятелност, финансова устойчивост и инвестиционна активност, просрочени задължения, поети ангажименти и задължения за разходи за тримесечието. Според комплексния анализ на финансовото ведомство в тази група са общините Столична, Варна, Панагюрище, Божурище, Раднево, Балчик, Банско, Несебър, Ямбол, Русе, Плевен, Родопи, Пловдив, Девня. Прочетете още »