Home / Author Archives: Администратор

Author Archives: Администратор

Да опазим и съхраним историята на Ловешкия край

Благотворителната инициатива – „Дари картичка – напиши история”, е в полза на Регионална библиотека „Проф. Б. Цонев” за обогатяване на краеведския фонд с картички и снимки от Ловеч и Ловешко. Интерес за отдел „Краезнание” представляват фотографии от Ловеч; изобразяващи ловешкия бит и етнография; картички с рисунки; панорамни картички или снимки, представящи лица и събития с обществено значение, развлечения; градски забележителности и променящия се облик на града. Картичките и снимките, които могат да се групират по тематичен и географски признак, са представителни не само за района на Ловеч и Ловешко, но и в национален план, което ги прави важен за проучване материал.
Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” и в частност сектор „Краезнание” приема идеята за достъпност на книжовно-документалното наследство за поколенията чрез дигитализация и създаване на дигитални колекции.
Основна цел е създаване на дигитално съдържание с цел опазване на книжовното културно наследство на Ловешкия край и осигуряване на неограничен достъп до знание и култура.
Картичките и фотографиите се събират в отдел „Краезнание”.
Тел. за контакти: 068/ 601 381, вътр.26

Спад на заболяемостта в Ловеч

През изминалата седмица се констатира спад на заболяемостта от ОРЗ за гр.Ловеч. От 203,41 на 10 хиляди за предходната седмица спада на 167,51 на 10 хиляди, което е нормално за сезона.

За периода 12.02.2018 – 16.02.2018 година включително на територията на област Ловеч са регистрирани следните заразни заболявания и са предприети противоепидемични мерки както следва:
Дихателни инфекции:
• Варицела 13 сл . – 2 сл. за гр.Ловеч; 3 сл. за гр. Луковит 5 сл. за гр.Троян; 1сл. за гр.Ябланица и по 1 сл. за с.Черни Осъм и с.Дълбок Дол
• Скарлатина – 2 сл. – за гр.Угърчин ДГ „Червена Шапчица”. Изследвани са 15 контактни – всички са отрицателни.
• Туберкулоза – 1сл. – за с.Катунец – 32г. безработен
• Хепатит С – 1сл. за гр.Ловеч, 57 годишна жена

По традиция и тази година по време на Великия пост Ловеч посреща „Дните на Православното кино“

По традиция и тази година по време на Великия пост Ловеч посреща „Дните на Православното кино“. Единадесетото издание на инициативата ще бъде открито от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил на 27 февруари, от 18:00 в параклиса на новата катедрала „Св. св. Кирил и Методий“. Събитието ще се състои всеки вторник от втората до петата седмица на Св. Четиридесетница.

Прожекциите ще стартират с документалния филм „Пътят на воина“, разказващ за изповедническия път на един от съвременните образци на българското свещенство – о. Георги от Жегларци. Прожекциите ще продължат с гръцката продукция „Св. Йоан Руски – воин и образец на търпението“, която ще ни запознае с свръхчовешкия подвиг на великия изповедник на Православието. Лентата включва и разказ за нетленните чудотворни мощи на светеца, от които всяка година се извършват многобройни чудеса на изцеления. Третата кинопродукция е посветена на канонизацията и прославлението на св. Паисий Светогорец и завършва седемсерийната поредица за светогорския подвижник. Първите пет серии бяха излъчени по време на „Дните на Православното кино“ през 2013 г. Тазгодишното събитие включва и една грузинска продукция – „Диадемата на стареца“, първия пълнометражен филм за новопрославения преподобен отец Гавриил Ургебадзе. „Дните на православното кино“ 2018 ще завършат с новия филм за Дивеевската света обител, посветен на 20 годишнината от служението на игуменката на манастира – майка Сергия. През 2015 г. по време на храмовия празник на новата катедрала, ловчалии имаха радостта да посрещнат игумения Сергия и да получат полза от нейните духовни дарове и молитва, чрез които за 20 години по Божия милост тя успява да възстанови Дивеевския манастир от нищото и да го превърне в малък град на Православната святост и подвижничество.

Светите отци наричат Великия пост духовна пролет за човешката душа. Вярваме, че „Дните на Православното кино“ в Ловеч и тази година ще се превърнат в скромен, но благоуханен цвят на това слънчево време в Светата Църква. Очакваме Ви. Входът е свободен.

От днес е възстановено нормалното функциониране на автоматичното прелезно устройство на жп прелеза в междугарието Ловеч – Троян

От днес е възстановено нормалното функциониране на автоматичното прелезно устройство на жп прелеза в междугарието Ловеч – Троян, след като беше ремонтирана повредената след вандалски акт релейна апаратура. Това съобщиха от пресцентъра на НКЖИ.
На 16 февруари 2018 г. служители на НКЖИ установиха кражба и унищожаване на релейната апаратура на прелеза. Вандалският акт доведе до прекъсване на действието на автоматичната прелезна сигнализация (звук и светлина) и застраши безопасността на движение на влаковете и моторните превозни средства, преминаващи през прелеза.

Читалищните самодейци в село Смочан, община Ловеч, се събраха да изработят мартеници

Читалищните самодейци в село Смочан, община Ловеч, се събраха да изработят мартеници за посрещане на предстоящия мартенски месец.

Това стана на 20 февруари в клуба на кметство, съобщи кметът на Смочан Юлия Несторова. Бабите работили в две групи, като целта на близо 15-те майсторки на ръкоделието е да зарадват всички малки и големи в селото, но най-вече детската група.

Това е част от подготовката за посрещането на Баба Марта, което ще стане на 01.03.2018 г. от 12.00 часа в салона на кметството. Тогава ще бъде отбелязан и Денят на самодееца, като е предвидена забава с музика и обяд.

Задържан 38-годишен мъж от с.Баховица, който е установен да управлява лек автомобил в селото без да притежава свидетелство за правоуправление

В РУ Ловеч за срок от 24 часа е задържан 38-годишен мъж от с.Баховица, който е установен да управлява лек автомобил в селото без да притежава свидетелство за правоуправление и в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото нарушение.

В РУ Тетевен е образувано бързо производство и за срок от 24 часа е задържан 21-годишен мъж от с.Осиковица, който е установен да управлява лек автомобил без да е регистриран по съответния ред и с временнни регистрационни табели с изтекъл срок.

На 3-ти март ВМРО -Троян организира поход до Арката на свободата

ВМРО – Троян кани всички родолюбиви българи от Ловешка област и страната да се качат на Арката на свободата на Беклемето. Там ше се развее българския трибагреник и ще се почете паметта на загиналите воини.
Сборният пункт ще е на паркинга на хотел Виа Траяна в курортен комплекс Беклемето в 11.00 часа. Ще има осигурен безплатен транспорт до там, като автобусите ще тръгнат в 10.00 часа от паркинга на Община Троян

Нека покажем, че българинът още притежава непреклонен дух.

Руслана Попсавова, връзки с обществеността на ВМРО Ловеч област

Противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Плевен не бележат ръст през 2017г.

Противообществените прояви, извършени от малолетни и непълнолетни на територията на Община Плевен през 2017 г., не бележат ръст. Тази тенденция представи секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Димитър Пенков в подробен отчет за дейността й през изминалата година. Един от главните акценти в работата на комисията за изминалия период е свързан с организирането на социално-превантивната дейност на територията на общината и предотвратяване и ограничаване на действието на криминогенните фактори. В тази връзка МКБППМН е организирала консултации, беседи, информационни кампании сред децата за намаляване риска от употребата на опиати, разясняване на наказателната отговорност в случаите на притежание и разпространение на наркотици, ролята и грижите на родителите за предпазване на децата им от рисково поведение. В доклада бе отчетена и ролята на ръководството на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните – Плевен, за правилната подготовка, организиране и разглеждане на възпитателните дела. Те са с регистрирани проявени и застрашени лица от града и селищата на общината. На основание чл.16 от Закона, през отчетния период са проведени и решени общо 80 възпитателни дела с 80 лица. Отделно по чл. 41 са определени обществените възпитатели на 30 малолетни и непълнолетни лица. Данните сочат, че голяма част от престъпленията и противообществените прояви – общо 62 (80%), са извършени в гр. Плевен, а другите 18 /20%/ – в някои селища на общината – гр. Славяново, с. Буковлък с. Ясен, с. Николаево, с. Беглеж и с. Бръшляница. Прочетете още »

По време на проведената приемна в община Угърчин областният управител Георги Терзийски се срещна с трима от най-големите работодатели в общината

По време на проведената приемна в община Угърчин областният управител Георги Терзийски се срещна с трима от най-големите работодатели в общината.
Над 5 млн. са инвестираните от 2014 г. насам средства в новосъздадената кариера край Микре. В момента там работят 30 човека, но предстои разширяване на дейността със строежа на АМ „Хемус”, което ще създаде условия за наемане на още хора. Фирмата среща трудности с наемането на добри специалисти от региона, макар това да е нейната политика – да наема работници и специалисти от област Ловеч. От холдинга, собственик на обекта, декларираха пред Терзийски, че са коректни работодатели, спазват всички закони на страната и нямат никакви претенции към държавните институции, с които работят.
Няма хора за работа, това е проблем номер едно. Нашата община е с най-висок процент на безработица, но това са хора без каквито и да било изградени трудови навици и липса на висока отговорност в работата, сподели пред областния управител един от големите земеделски производители в областта. По негова преценка евросубсидиите през последните години дадоха добър резултат. В момента земеделието ни в много висока степен е на най-високо ниво – машини, технологии, семена. Доволен съм и от работата в последно време на ОД „Земеделие”, където динамиката за справяне с новите предизвикателства значително се подобри, коментира още земеделският производител. Терзийски обсъжда с работодателя разкриването на паралелка за дуално обучение за механизатори, за да се осигурят нужните подготвени кадри за общината.
Шивашка фирма в Угърчин, собственост на белгийски предприемач, също не се оплаква от липса на поръчки. В момента около 45 жени шият продукция за Белгия и Германия, а хората са доволни от възнагражденията си, които се изплащали редовно.
По време на срещите с работодателите присъства и директорът на „Инспекция по труда” Митко Митев.
Паметна плоча на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война искат хора от угърчинското село Сопот. В присъствието на областния управител Георги Терзийски те коментираха със зам.-кмета Мария Динова водопроводната мрежа, която се оказа в една част вече подменена, а в друга – в процес на проектиране. Хората поискаха и преразглеждане на общинската транспортна схема.
В хода на разговорите се оказа, че голяма част от поставените проблеми са в процес на разрешаване, а за други има обективни причини и се търси решение, различно от предложеното от хората.
Следващата приемна на областния управител Георги Терзийски ще бъде през март в община Летница, като допълнително ще бъде оповестен точният ден.

Областните управители стават наблюдатели на дейностите по мониторинга на проекти

Областните управители да бъдат наблюдатели в дейностите по мониторинга на проектите, които се изпълняват на територията на различните райони по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Това договориха областните управители на Ловеч Георги Терзийски и колегите му от Северозападни България на среща в Министерство на икономиката със зам.-министър Александър Манолев. До решението се стигна след като стана ясно, че има некоректни фирми, които се възползват от приоритизирането на проектните предложения.
Целта на срещата бе и да се обсъдят общи мерки за насърчаване на регионалната икономиката и гарантиране на устойчивостта по договорите, финансирани с европейска безвъзмездна помощ. „Проекти на обща стойност от над 340 млн. лв. се изпълняват в Северозападния район по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Към момента около една трета от всички сключени договори по ОПИК са с изпълнение на дейности в Северозападния район. Тези предприятия вече са се възползвали от над 157 млн. лв. безвъзмездно финансиране, а голяма част от проектите са в процес на изпълнение. „Развитието на Северозападна България е стратегически приоритет и ние ще продължим да използваме всички инструменти, за да насърчим икономическия му подем“, каза зам.-министър Манолев. По думите му в процедурите, които стартират по ОПИК последователно се дава преимущество на проекти, които се изпълняват в тази част на България.
По време на срещата бе договорено представители на областните администрации да получат възможност да участват като наблюдатели в дейностите по мониторинга на проектите в района, заедно с експертите на Министерството на икономиката. „По този начин областните администрации ще получат много важна обратна връзка от предприемачите, какво може допълнително да бъде направено, за да се подобри цялостната бизнес среда и да гарантираме устойчивост на проектите, които се реализират в Северозападна България“, подчерта икономическият зам.-министър. Той акцентира и на промените, направени в условията за кандидатстване по процедурите на европейската програма, за да не се допуска фиктивно изпълнение на проекти в Северозападния район от компании, опитващи да се възползват от приоритизирането при набирането на проектни предложения.

Кукерски празник в НУ „Христо Ботев“ в Плевен

Кукерски празник събра в двора на Начално училище „Христо Ботев” в Плевен деца от Плевен и Червен бряг. За първи път кукерски чанове огласиха плевенското училище. Най-напред злите сили бяха прогонени от кукерската група на детска градина „Зора” в Червен бряг, пристигнали в Плевен специално за събитието. Третокласници от начално училище „Христо Ботев” показаха обичая „Кукерите на медана”. Малките плевенски кукери бяха с оригинални маски и костюми, изработени според българската традиция. Заедно със своите родители децата се включили в работилницата за обредни маски в направление „Етнография” на Регионалния исторически музей миналата седмица. Прочетете още »

Надзиратели и съдебни охранители отново протестираха в Плевен

Надзиратели от Плевенския затвор и служители от съдебната охрана отново излязоха на протест пред Съдебната палата в Плевен. Недоволните служители излязоха в обедната почивка пред сградата на Съдебната палата в знак на протест заради липсата на решение за щатните и финансовите проблеми в Главна дирекция „Охрана”. Към тях се присъединиха и служители от затвора в Белене. Протестът бе организиран от синдикалните организации в трите структури. Исканите остават същите, както на предишния протест, обявиха синдикалните лидери. Протестиращите настояват за унифициране на статута и заплащането на служителите от дирекцията с тези на служителите в МВР, Прочетете още »

Призови места за децата от Детски АРТ – клуб „Гея”

От Национален конкурс за детска рисунка „Моите детски мечти” – Национален дворец на децата, гр. София, Елена Петкова /9 год./ и Мария Иванова/12 год./ грабнаха първите места. Десислава Димитрова /15 год./ е с второ място в голямата възрастова група.
От Национален конкурс за детска рисунка „Наследниците на Дечко Узунов”, организиран от НУПИД „Акад. Д. Узунов”, гр. Казанлък, Мартина Бояджиева /13 год./ и Камелия Николова /14 год./ спечелиха специалните награди.

Внесоха подписката за възстановяване на къщата-музей на Ангел Спасов в Плевен

Подписката с искане за възстановяване на статута на къщата-музей на Ангел Спасов в Плевен бе внесена днес.Подписката е започната от плевенски художници и е подкрепена от 218 души. Искането за възстановяване на къщата-музей на големия плевенски художник и скулптор Ангел Спасов е адресирано до Общинския съвет и до кмета на Община Плевен. Ангел Спасов е сред най-важните фигури при създаването на плевенското дружество на художниците, което миналата година отбеляза 70-годишен юбилей. Определят го като скулптор без аналог в българската пластика и учител на поколения плевенски художници. Сградата, в която е било ателието на Ангел Спасов, е била негова къща-музей от смъртта му през 1974 година до 2001г. и е стопанисвана от ХГ „Илия Бешков“. През 2001г. с решение на Общинския съвет-Плевен къщата е предоставена на читалище „Развитие“. Прочетете още »

Чрез нова интернет-платформа общинските съветници в Ловеч преминават от хартиено към електронно обслужване

Представяне на нова интернет-платформа се състоя на 21 февруари 2018 г. в залата на Общински съвет – Ловеч, чрез нея общинските съветници преминават от хартиено към електронно обслужване. На събитието присъства и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Да представят системата и да отговорят на въпроси в Ловеч бяха пристигнали Стефан Крайчев и Милен Александров от фирмата-производител. Платформата позволява на общинските съветници чрез персонални преносими компютри (лаптопи), телефони и други електронни устройства да четат и обработват своите документи за общинските заседания.
С това нововъведение Общински съвет – Ловеч се включва в общата тенденция за безхартиено обслужване. Системата позволява да се работи с файлове с документи, да има проследимост на работата, на версиите, да възстановяват данни, както и чрез персонален акаунт да редактират своите файлове и да предлагат нови, обясниха представители на фирмата. Системата е съвместима с досегашните информационни системи на общината.
Предложението е базирано на платформата SharePoint, която е на Microsoft. Платформата е реализирана от фирма „Стемил БГ“, която работи дългогодишно по IP-структурата на общината.
Община Ловеч, пресцентър
21.02 2018 г.

Мотоциклетист блъсна 8-годишно момче в Тетевен

На 20.02.2018г. около 12.50 часа на ул. «Димитър Благоев» в гр. Тетевен, мотоциклет «Ямаха» управляван от 16-годишен младеж, при движение в посока от местната болница към центъра на града, на прав пътен участък удря внезапно преминаващото по пътното платно 8-годишно момченце. Детето е откарано за лечение в плевенска болница, с травми на гръбначния стълб. Пробата за алкохол на водачът е отрицателна. Образувано е досъдебно производство.

Откриха цигари без бандерол в жилище в Ловеч

На 20 февруари при съвместни действия, служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД МВР-Ловеч, сектор „БОП“ Плевен-Ловеч и служители на РУ Ловеч са извършили претърсване в жилище в града, обитавано от 47 годишна жена.
Намерени и иззети са 490 бр. кутии цигари без български акцизен бандерол от различни вносни марки. По случая е образувано досъдебно производство.

85-годишен мъж от Ловеч предаде 800 лева на телефонни измамници

На 20 февруари около 17.00 часа мъжът е получил обаждане по телфона от мним «служител на МВР», който го е заплашил, че е следен и за нуждите на текущо разследване е необходимо да предаде всичките си налични пари. Възрастния човек е събрал и хвърлил през балкона сумата от 800 лева. По случая е образувано досъдебно производство.
ОД МВР-Ловеч за пореден път напомня, че не съществува практика представители на МВР или други държавни институции да събират парични средства от гражданите чрез телефонни обаждания!!! Най-доброто и правилно решение в случай на получаване на обаждане от подобен тип е незабавно да се позвъни на телефон 112 и да се осъществи контакт с най-близките роднини.

Община Тетевен отбеляза 145 години от гибелта на Васил Левски

19-ти февруари е дата, която завинаги ще остане в историята, сърцата и душите на всички българи. Дата, която ни показва, че безсмъртието съществува, че личности като Левски са оставили своя траен отпечатък в нашето славно минало и ние нивга не ще забравим техния подвиг и саможертва.
В град Тетевен събитията по отбелязване на 145-та година от гибелта на Васил Левски започнаха в двора на детската градина, носеща неговото име. Там беше открит барелеф с лика на Апостола, а дечицата от градината бяха подготвили специална програма за случая, която включваше песнички и стихотворения, посветени на Левски. На събитието присъстваха: кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметът Свилен Русинов, родители, учители, възпитатели и др.
След това събитията се пренесоха пред паметника на Апостола, където д-р Бояджиева произнесе слово в памет на живота и делото на Дякона. Последваха изпълнения от страна на децата от ДГ „Васил Левски“, МВГ „Вежен“, при НЧ „Съгласие 1869“ – гр. Тетевен и пламенно есе от г-н Кольо Колев. На събитието присъстваха още: зам.-кметовете Свилен Русинов и Борис Врабевски, председателят на ОбС – Тетевен Мария Стойчева, общински съветници, учители и ученици, множество граждани и др.
Програмата завърши с поднасянето на венци и цветя пред паметника на Васил Левски от: Община Тетевен, Общински съвет – Тетевен, училища и детски градини, партийни организации, институции, граждани и др.

Община Ловеч вече приема заявления за Цветница. Търговци и занаятчии ще има на площад „Тодор Кирков“,в бившата Казарма, по бул. „България“ и на Гаровия площад

Публикувано е обявлението за провеждане на празника Цветница (30 март – 1 април) в Ловеч на сайта на общината. Документът съдържа изисквания към участниците в пролетния празник, като посочва четири места за разполагане на търговци, майстори и други атракции.
На площад „Тодор Кирков“ в кв. „Вароша“ ще са разположени майстори занаятчии с демонстрации на художествените занаяти и приложни изкуства. Отредени са места за разполагането на 31 шатри.
В двора на бившата Казарма има възможност за разполагане на шатри и маси за консумация, предвидени са места за 16 шатри и маси за консумация /скара, бира/ с площ по 50 кв. м.
По бул. „България“ са определени места за разполагането на 90 маси за майстори занаятчии и търговци, които предлагат за продажба произведения на художествените занаяти с размери 3 Х 3 метра.
На площад „Инж. Трифон Трифонов“ (Гаровият площад) са определени места за атракционни обекти – виенски колела, влакчета, колички, люлки, стрелбища и маси за търговия.
Заявяването за участие на майсторите ще се извършва в ЦУИГ в Община Ловеч от 26.02.2018 г. В заявлението участниците описват необходимостта от включване към електрическо захранване и заплащат цената на електрическото потребление.

В Медицински университет – Плевен стартира учебната година за новоприетите чуждестранни студенти с полагане на академична клетва

За първи път висшето училище въведе ритуал по полагане на Академична клетва от студентите, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисия на Университета, към Етичния кодекс и към академичните традиции. Чуждестранните студенти тържествено повториха думите на клетвата, произнесена от декана на Факултет „Медицина“ проф. д-р Аспарух Аспарухов, декларирайки, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите. На старта на академичната година те бяха приветствани от ректора проф. д-р Славчо Томов, от декана на Факултет „Медицина“ проф. д-р Аспарух Аспарухов, както и от своите български и чуждестранни колеги. Специално за тях прозвучаха музикални изпълнения от ансамбъл от японски студенти, участници в Деня на народите 2017.
Преди началото на учебната година традиционно за новоприетите чуждестранни студенти бе организирана Програма за адаптация от Центъра за чуждестранни студенти. Програмата включва информационни турове на университета, отворени врати в библиотеката, срещи с агенции за недвижими имоти, със служба „Миграция“ и запознаване с културно-историческото наследство на град Плевен – посещение на Панорама „Плевенска епопея 1877“, Регионален Исторически музей и Художествена галерия „Илия Бешков“. За първа година бяха предвидени и часове за изучаване на български език от чуждестранните студенти. Така на първия учебен ден повечето от тях поздравяваха с „Добър ден!“ Прочетете още »