С много тържественост бе открит паметникът на Девета пехотна плевенска дивизия

С много тържественост бе открит паметникът на Девета пехотна плевенска дивизия

Паметник на Девета пехотна Плевенска дивизия бе открит в центъра на Плевен днес. За първи път от 75 години у нас е изграден войнишки монумент от такъв мащаб. Сто години след идеята за увековечаване на героизма на войници и офицери, Плевен вече има паметник на героите, завоювали една от най-блестящите победи на Българската армия по време на Първата световна война при Дойран. Монументът е изграден основно с дарения на граждани, организации, военни формирования. Подкрепа оказаха Министерството на отбраната, което предостави гилзи за материала, и Община Плевен.

Паметникът се издига на мястото, откъдето през 1915 година войниците тръгват за фронта. Над всички се извисява фигурата на легендарния командир на дивизията генерал Владимир Вазов, заобиколен от четири войници – знаменосец, тръбач, пехотинец в атака „На нож” и щурмовак. Лентата на скулптурната композиция прерязаха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, председателят на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов и доайенът в Инициативния комитет за построяване на паметника Атанас Данаилов.

„Този паметник е и мястото, на което всички наследници на служещите, а и на загиналите български воини от Девета плевенска дивизия, могат да сложат едно цвете, тъй като гробовете на техните деди останаха в чужди държави. Тук всеки може да сложи едно цвете за спомен в памет на своя дядо или на своя роднина, отдал живота си за великата идея за освобождение на българските земи и тяхното обединение в една държава”, каза в словото си вицепремиерът. Кметът на Плевен Георг Спартански призова подвигът на българските воини в трите войни – Балканска, Междусъюзническа и Първата световна, да влезе в учебниците по история. По повод издигането на паметника десетилетия след раждането на идеята за него градоначалникът заяви: „Когато държава, общинска власт, граждани, инициативен комитет обединят своите усилия в името на една благородна кауза, виждате, че ние можем много, виждате, че можем всичко”. Много потомци на войници от Девета дивизия положиха цветя в памет на дедите си. Плевенчанката Надежда Василева носеше изрезка от вестник със снимка на дядо си – Георги Деянов, участвал в епопеята край Дойран. „Присъстваме тук в този паметен ден, за да сведем чела пред този подвиг. Другият ми дядо също е воювал там, той също се завръща жив, макар и ранен, от фронта”, разказа тя. Иван Павлевски бе дошъл от Велико Търново специално за събитието. „Най-интересното е, че е участвал и прадядо ми от ловешкото село Стефаново на 58 години, той вероятно е бил с два вола и е возил военно имущество, и тримата му сина. Аз ги помня старците, техни връстници, които говореха за боевете”, спомня си той. Милен Борисов от Свищов подари на инициаторите камък, донесен лично от него от позицията на генерал Вазов, над Дойран, наричана Дяволското око.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *