Поздравление по повод 6 септември – Ден на Съединението

Поздравление по повод 6 септември – Ден на Съединението

Уважаеми съграждани!

Няма по-подходящ празник от  6 септември, денят на Съединението, в който да си припомним колко е важно единението на нацията, на народа ни, на нашите граждани. Навършват се 134 години от съединяването на Княжество България с Източна Румелия. Тогава нашите предци доказаха, че България  има достойно място на картата на света. Както пише Иван Вазов, „за три дни България създаде цяла епопея“. Затова свято тачим имената на героите от Пловдив  през 1885 г., които се подписаха в прокламацията от 6 септември, обявяваща временното правителство. Епохата днес е не по-малко драматична, но все пак живеем мирно и градивно. Днес имаме задачата постоянно да работим, за да бъдем достойни и лоялни членове на Европейския съюз. С гордост можем да кажем, че Ловеч е един европейски град, широко отворен към света. Гордостта ни идва от факта, че Ловеч активно участва в градежа на модерната държавност. Висок е приносът на нашите граждани за европейското сътрудничество и умното използване на европейските средства.

Откъде идва нашето самочувствие? Колко градове в България могат да се похвалят, че са били тайната столица на най-големия революционер Васил Левски? Само Ловеч.

Колко градове могат да изтъкнат, че от петима български патриарси на Българската православна църква, трима са били ловчански митрополити – Екзах Йосиф Първи, Иларион Ловчански и патриарх Максим? Само Ловеч.

Колко градове могат да се похвалят, че са излъчали министър-председател като Васил Радославов, европейски политик и строител на съвременна България?

Ловеч е градът, в който Панайот Пипков съчинява музиката на вечния химн на просветата „Върви, народе възродени“.  Град на професорите, град на космонавтиката, град, в който образованието  е на висока почит.

Днес  работим усилено за едно по-добро бъдеще. Защото само така можем да бъдем достойни последователи на идеалите на Съединението.

Честит празник, българи!

Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч

Петър Цолов, председател  на Общинския съвет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *