Начало на нов спорт в Ловеч

Начало на нов спорт в Ловеч

 Спортен Клуб Роксмайл започва да развива Чирлидинг и Чирданс.

Чирлидинг е колективен спорт с елементи на гимнастика, акробатика и танцови фигури. Включва скокове на място, скокове на пътека, джаз и балет техники, художествена и естетическа гимнастика, танцови фигури както и специфични групови поддръжки и пирамиди.

Началото е поставено в края на XIX век, когато започват официални състезания в колективни игри между различните университети в Америка. В еволюционното си развитие достига до официално признат спорт в САЩ в края на седемдесетте години, а до началото на 1990 излиза извън пределите на САЩ. Като демонстрационен спорт за пръв път се показва на летните Олимпийски Игри през 1996 г в Атланта, САЩ и зимните Олимпийски Игри през 2018 в Пьонг Чанг, Южна Корея.

Спортът вече празнува юбилей 120 години от своето появяване  по спортните площадки вече в 116 страни на пет континента.

В България спортовете чиирлидинг, чирданс и батон туърлинг започват развитието си през 2007 г. и пионерите на тези спортове са основатели на Български Чирлидинг Съюз, който е официалната призната и сертифицирана от ICU /Международния Чирлидинг Съюз /спортна федерация за развитието на мажоретни спортове в България. Към 2019 година в дисциплините чирданс и батон туърлинг са проведени над 20 национални турнира с повече от 900 участвали в тях спортисти от различни възрастови групи.

Състезанията се провеждат в различни възрастови групи, което дава възможност на всеки желаещ да се занимава с този нов спорт.

Заниманията ще се провеждат всеки петък от 19:00 ч. в сградата на Военен клуб Ловеч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *