Михаил Михайлов оглави Консултативния съвет за икономическо развитие на община Ловеч

Михаил Михайлов оглави Консултативния съвет за икономическо развитие на община Ловеч

Управителят на „Феникс Инверс” ООД Михаил Михайлов оглави Консултативния съвет за икономическо развитие на община Ловеч (КСИР). Това стана на първото заседание на новоконституирания Консултативен съвет. Михайлов бе предложен от първия председател на съвета – Николай Кълбов, изпълнителен директор на „Спарки Елтос” АД. КСИР избра за зам.-председател Станислав Бешков, управител на „Сталид” ЕООД, а по предложение на кмета Минчо Казанджиев – Даниела Коларова, главен експерт „Публичност и гражданско участие в местното самоуправление” в община Ловеч, за секретар.
Основните цели на Консултативния съвет са да подпомага кмета на общината в привличането на чужди инвестиции, да подобрява контактите и координацията между местната власт и бизнеса, да запазва, подпомага и разширява бизнеса. Той ще действа в рамките на четирите години на мандата на кмета.
В Консултативния съвет влязоха представители на големите предприятия в общината, на Стопанската камара и Търговско-промишлената палата, на Строителната камара, Бюрото по труда, юристи, общински съветници и представители на община Ловеч.
КСИР има своето място, доказал го е в предишните два мандата, бяха първите думи на новоизбрания председател. От развитието на бизнеса зависи социално-икономическото развитие на общината, затова нека си бъдем взаимно полезни, да си помагаме, да генерираме идеи, да привличаме инвеститори за общото благо на нашите съграждани, заяви Михаил Михайлов. Според него местният бизнес е заинтересован от добри взаимоотношения с общината. Той предложи контактите с кмета и администрацията да не са само в общината, а да се правят срещи на място, в самите фирми, за да се идентифицират проблемите и да се търсят решения. Нека водим конструктивни разговори, които да стигат до резултати, да бъдем оперативни, да правим периодични отчети, за да се знае какво сме свършили и с какво сме помогнали, препоръча още новоизбраният председател.
На първото заседание на КСИР бе формулиран един сериозен проблем – липсата на адекватно на нуждите на бизнеса в общината образование. Радина Банкова, изпълнителен директор на „Крис Фешън Индъстрийс” ЕАД, препоръча общинското ръководство съвместно с РИО да организира посещения на учениците в местните фирми, за да научат децата на Ловеч какъв е бизнесът в общината. Татяна Тодорова от Търговско-промишлената палата предложи да се работи в посока стажовете на учениците от професионалните гимназии да преминават в ловешки фирми. Кметът Казанджиев обясни, че вече се работи по повишаване качеството на образованието и адаптирането му към новите потребности на местната икономика. Ние сме длъжници на Ловеч за това, че не успяхме да възстановим тук висшето образование, но вече водим разговори с ръководството на Пернишкия университет, ще го посетим заедно с общински съветници през март т. г., за да видим какви са възможностите за изграждане на ВУЗ в нашия град, каза той.
Консултативният съвет за икономическо развитие обсъди на първото си заседание Програмата за управление на община Ловеч за мандат 2011 – 2015 г. и бюджет 2012 г. Казанджиев информира членовете на КСИР и за проектите, които ще бъдат реализирани тази и следващите години, както и за плановете на общината да кандидатства по оперативните програми.
На следващото заседание на Консултативния съвет ще бъде гласуван правилникът за работата му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *