Книга проследява историята на плевенския тролейбусен транспорт

Книга проследява историята на плевенския тролейбусен транспорт

Днес в Плевен пътуванията в градския транспорт се осъществяват изцяло от тролейбуси и те имат първостепенно значение за обслужването на жителите и гостите на града. В транспортните схеми на всички останали градове тролеите имат второстепенна роля след автобусите. Възникването на идеята плевенския градски транспорт да се ориентира към използване на тролеи възниква преди близо четиридесет години, това разкрива в новата си книга „Социалният шедьовър” журналиста Димитър Стойков. 

Журналистическото проучване припомня началото през 1985 година, когато е открит първия етап от изградената мрежа, а Плевен става третия град у нас, след София и Пловдив, в който е въведено тролейбусно движение. В книгата се разказва за перипетиите при изграждането на тролейбусния транспорт в Плевен, което завършва с успех – днес Плевен е град с подновен тролейбусен парк. Сливен, Враца и Русе могат да си позволят единствено експлоатацията на стари тролеи, а тролейбусните системи на Пловдив, Велико Търново, Добрич, Габрово, Перник и Казанлък вече не съществуват. В книгата са отбелязани всички възлови моменти, както и интересни случки с колектива. Изданието съдържа и богат снимков материал.

Изследването добавя и много близки събития – на 25 май 2018 година изградената мрежа извежда Плевен на челна позиция по електрифициране на масовия градски транпосрт – над 95 на сто. Акцентът е поставен върху въведената съвременна IT технология, което е основната разлика между тролейбусния транспорт в Плевен и този в други градове.

За написването на книгата през 2020 година Димитър Стойков получава наградата за журналистика „Северно ехо”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *