Заедно срещу дрогата в Ловеч

Заедно срещу дрогата в Ловеч

„Да опазим сто деца от наркотика е хиляди пъти по-ценно от това да заловим 100 тона дрога“. В това вярва Стефан Бакалов от митницата на Летище София, който вече 30 години е посветил на борбата срещу наркотрафика, а близо 20 от тях – на превенцията сред деца и ученици.

По инициатива на Общински съвет по наркотични вещества, Превантивно –информационния център за борба с наркотичните вещества  и Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните се включиха в кампанията на Агенция „Митници“ – „Не сте сами“ в борбата срещу дрогата. Експертът в залавянето на наркотици Стефан Бакалов прикова вниманието на стотици деца. Той сподели, че наркотици като марихуана, хероин, кокаин в следващите пет години ще изостанат много сериозно, тъй като новите психоактивни субстанции покриват като палитра всички стари наркотици. Много по-евтини са, много по-достъпни, за съжаление. И могат да се произведат навсякъде. Експертът от митническата агенция запозна  тийнейджърите какви са опасностите по време на купон или посещение на дискотека, там се навъртат хора с всякакви намерения -наркодълъри, изнасилвачи, трафиканти на хора, които ти сипват в питието  опиати, които нямат вкус и мирис. Господин Бакалов с повишено внимание обясни за получаваните с рецепта от аптеките опиоидни болкоуспокояващи като Dilaudid (Дилаудид), Hydrocodone (Хидрокодон) (Vicodin (Викодин)), Oxycontin (Оксиконтин) (Oxycodone(Оксикодон), Fentanyl (Фентанил), Demerol (Демерол), Methadone (Метадон), които водят до тежка зависимост.

Събитието бе разделено на две части. В първата присъстваха ученици  от VIII клас на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, а във втората среща взеха участие младежи от останалите учебни заведения в град Ловеч. Любопитството на участниците в дискусията беше свързано с въпроси за новите синтетични наркотици, какво представляват синтетичните катинони и синтетичните канабиноиди, какви са жаргонните им наименования /Fiaka, Herbal smoke, M-r Kwik,Dublu и др./, какви са вредите от тях, как и къде се предлагат те. Присъстващите  бяха запознати със заплахите и рисковете, които дебнат децата в ежедневието като предлагането на наркотици в DARK NET. Екипът на Стефан Бакалов представи на  учениците възможността да видят пакетчета с марихуана, хероин, кокаин, синтетична дрога на хапчета и във вид на желирани бонбони и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *