Директорът Националния литературен музей Атанас Капралов ще представи в Ловеч поетичната си книга „Приближаване до взрива“

Директорът Националния литературен музей Атанас Капралов ще представи в Ловеч поетичната си книга „Приближаване до взрива“

Директорът Националния литературен музей Атанас Капралов ще представи в Ловеч поетичната си книга „Приближаване до взрива“. Това ще стане по време на поетична вечер, организирана от Клуба на дейците на културата и Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“, на 28 ноември /четвъртък/ от 17.30 часа. Събитието е по проекта „Предизвикателството четене“, съобщават от библиотеката в Ловеч.
Атанас Капралов е изявен съвременен български поет, роден в Димитровград на 13 юли 1958 г. Завършил е българска филология в ПУ „Паисий Хилендарски“ – Пловдив. Автор е на стихосбирките „Нежен скитник“ (1990), „Завръщане в слънцето“ (1996), „Голота“ (2002), „Дамгосан“ (2006), „Жив и свободен“ (2012), „Приближаване до взрива“ (2018), на книжките за деца „Цветно чудо“ (2008), „Балът на цветята“ (2018), на сборници със спомени за родния си град, за поета Пеньо Пенев и др.
Негови стихове са спирани през втората половина на 80-те години от тоталитарната цензура и разпространявани в ръкопис. Участвал е в създаването на песни за театрални спектакли, по негови стихове хитове изпълняват Михаил Белчев, Ваня Костова, Васил Петров, Ивайло Гюров, Емилия Валенти и др. Има текстове в учебни помагала за деца, печелил е престижни награди в конкурси за детски песни с композиторите Вячеслав Кушев, Хайгашод Агасян, Юрий Ступел, Светослав Лобoшки и др. Творби за възрастни на Капралов са превеждани на френски, немски, руски, английски, румънски, турски и други езици, представян е в Лондон, Чикаго, Париж, Виена.
Носител е на националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ за 2008 г., на „Златен пегас“ за 2012 г., на националните награди „Валентин Найденов“ за 2013 г., „Николай Искъров“ за 2015 г., на първа награда от националния поетичен конкурс „Биньо Иванов“ за 2016 г., на международни награди в Париж и Москва.
Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *