В Плевен осветиха бойните знамена

В Плевен осветиха бойните знамена

Пред параклис– мавзолей „Свети Георги Победенесец” беше отслужен Богоявленски водосвет на бойните знамена и знамената-светини на българската армия. Събитието е част от традицията, свързана с един от най-почитаните християнски празници – Богоявление.

На централния площад в Плевен представители на духовенството от църква „Свети Николай Чудотворец” осветиха бойните знамена и отслужиха водосвет за здравето на военнослужещите от ВВВУ „Георги Бенковски“ , Единния център за начална подготовка,  Военновъздушна учебна база, Областната организация на съюза на запасните офицери от запаса и резерва, Асоциацията на Сухопътни войски, Дружество „Военноинвалид“ и Клуб „Традиция“.

Ритуалът се състоя при строги мерки и специален пропускателен режим.

На ритуалът пред мавзолея присъстваха областният управител на Плевен Мирослав Петров, началника на полицията в Плевен старши комисар Веселин Вътов,  висши военни, представители на военно-патриотични и родолюбиви организации.

Военният строй беше приет от бригаден генерал Юлиян Радойски.

В своето слово той подчерта, че знамето е един от най-важните символи на националното единство и е вързано с паметта на хиляди воини, дали живота си за родината.

Радойски припомни и традицията на Богоявленските ритуали с освещаването на бойните знамена.  

„Традицията за освещаване на бойните знамена  се заражда през 917 година, когато преди битката при Ахелой, водена във времената на цар Симеон Велики, знамената били благословени с водата на река Янтра. Тогава е бил извършен Велик водосвет. Ритуалът се е запазил до падането ни под Османско владичество, а след Освобождението традицията е възстановена и всеки път на 6 януари в гарнизон Плевен с молитва и благослов се поръсват бойните знамена на военните формирования”, каза Радойски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *