В Плевен „НУЖДАЕМ СЕ ОТ ЗДРАВНИ ГРИЖИ И УТРЕ”

В Плевен „НУЖДАЕМ СЕ ОТ ЗДРАВНИ ГРИЖИ И УТРЕ”

    Въз основа на песимистичните прогнози за днешната ситуация в родното здравеопазване инициативният комитет на „НУЖДАЕМ СЕ ОТ  ЗДРАВНИ ГРИЖИ И УТРЕ”  съвместно с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи  Районна колегия – Плевен взе решение да направи съпричастни младите хора към проблема. Чрез различни подходи: поредица от медийни предавания със студенти, дипломанти и специалисти медици, разпространение на рекламни материали сред обществеността, публикации във фейсбук- страницата на инициативата и др., цели  да ги мотивира да се насочат към престижните, но дефицитни професии „Медицинска сестра” и „Акушерка”.   Мисията на кампанията  е младежите да идентифицират себе си като част от решението на проблема в здравеопазването, а именно – да проявят смелост и да посветят себе си на здравето и живота на близките си и обществото.

Във връзка с тази кампания, вчера в  Акушеро-гинекологичния комплекс на УМБАЛ „Д-р Г.Странски ЕАД” Плевен част от членовете  на инициативния комитет „НУЖДАЕМ СЕ ОТ  ЗДРАВНИ ГРИЖИ И УТРЕ” д-р Калин Поповски, Павлинка Микова, Анастас Балабанов и Катя Христова осъществиха  поредната  стъпка от  кампанията, като донесоха специално изработени калъфки с логото на кампанията в приемните кабинети, постери, плакати и календари, които да обръщат внимание на младите хора към професията на медицинския специалист.

В обръщението си към аудиторията д-р Калин Поповски сподели:

„Нашите поколения днес са свидетели на световна пандемия, която вече почти година констатира драстичния недостиг на медицински специалисти и най-вече на лекари, медицински сестри, акушерки и лаборанти по целия свят, но това не е най-плашещия факт. Най-страшния факт е, че този дефицит поставя на екстремен риск живота и здравето на населението . Чисто по човешки погледнато  това  е проблем за физическото оцеляване на хората. “и добави, че като  народен представител и член на инициативния комитет настоява да бъдат приети внесените от МОН предложения за отпадане на държавните такси за обучение при специалностите от направление „Здравни грижи”. С помощта на законодателни промени в областта на медицинското образование  и повишаването на заплатите в сектора МИСИЯТА „ЗДРАВЕ И ЖИВОТ” Е ВЪЗМОЖНА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *