Home / НОВИНИ / ЛОВЕЧ / Правителството удължи срока за връщане на пари, дадени на държавната болницата в Ловеч

Правителството удължи срока за връщане на пари, дадени на държавната болницата в Ловеч

Правителството даде отсрочка от 2 години на болниците в Ловеч и Враца да върнат над 2.2 млн. лева, отпуснати им преди година и половина за изплащане на забавени заплати. През 2018 г. кабинетът подпомогна МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца и МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч след разпореждане на премиера Бойко Борисов, провокиран от протести на медиците и призиви да се заеме с решаването на проблемите им. Тогава двете болници имаха дългове общо 500 млн лева и получиха спешно 2 223 113 лева. Парите трябваше да бъдат върнати на месечни вноски без лихва до 10. 12.2019 г.Сега кабинетът промени удължава срока за възстановяване на средствата до 10 декември 2021 г.

Правителството измени своето Постановление № 88 от 23 май 2018 г. за одобряване на допълнителни плащания по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2018 г. за предоставяне на безлихвена възмездна финансова помощ на „Многопрофилна болница за активно лечение – Христо Ботев“ – АД, гр. Враца, и на „Многопрофилна болница за активно лечение – Проф. д-р Параскев Стоянов“ – АД, гр. Ловеч.

С постановлението се удължава срокът за възстановяване на средствата от лечебните заведения до 10.12.2021 г.

Проектът на Постановление съответства и изпълнява политиката на правителството за подобряване функционирането и контрола на здравната система в страната и повишаването на качеството на медицинската помощ.
Очакваните резултати от приемането на постановлението са свързани с нормализиране на дейността на болниците и оптимално задоволяване на потребностите на населението от болнична медицинска помощ в областите Враца и Ловеч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.